Παύλος Πολάκης: Τα επόμενα βήματα μετά την απολογητική επιστολή – Συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, τι θα γίνει με τα ψηφοδέλτια

Στο παρά πέντε της σημερινής συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, ο Παύλος Πολάκης «χτύπησε» ξανά με μια απολογητική επιστολή προς τον Αλέξη Τσίπρα και προφανή στόχο να βρίσκεται στα ψηφοδέλτια του κόμματος στις προσεχείς εκλογές.

Παύλος Πολάκης: Επιστολή απολογίας στον Αλέξη Τσίπρα – «Δεν είχα πρόθεση να σας αμφισβητήσω»

Το θέμα Πολάκη αναμένεται να συζητηθεί στην Πολιτική Γραμματεία, που συνεδριάζει στη 1 το μεσημέρι του Σαββάτου, αν και επισήμως στην ατζέντα βρίσκεται η στρατηγική του κόμματος μετά το δυστύχημα στα Τέμπη και η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τον σιδηρόδρομο.

Η επιστολή του κ. Πολάκη φαίνεται πως αιφνιδίασε πολλούς στον ΣΥΡΙΖΑ, που προφανώς αναμένουν να ακούσουν τι έχει να πει ο βουλευτής Χανίων στην κλειστή συνεδρίαση, μετά τη δήλωση μεταμέλειας για τις «φωτιές» που άναψε στην Κουμουνδούρου, με αφορμή την αντίδρασή του για το ψηφοδέλτιο του κόμματος στα Χανιά (επιθυμούσε να συμπεριληφθεί ο φίλος του, Μανώλης Χαιρετάκης) και την άθλια ανάρτηση με την οποία στοχοποίησε δικαστικούς, δημοσιογράφους και τραπεζικά στελέχη και που οδήγησε τελικά στην παραπομπή του στην Επιτροπή Δεοντολογίας του κόμματος.

Η συμπεριφορά Πολάκη είχε προκαλέσει την οργή του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος φέρεται όλο αυτό το διάστημα να μην είχε καμία απολύτως επικοινωνία με τον Κρητικό βουλευτή.  Πάντως, δεν ήταν η πρώτη φορά που ο κ. Πολάκης έφερε σε δύσκολη θέση στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, με τον τρόπο που εκφράζεται και πολιτεύεται. Η στάση του για ακόμη μια φορά δίχασε το κόμμα, με κάποιους να είναι υπέρ μιας πιο σκληρής γραμμής, ενώ άλλοι ήταν πιο ήπιοι στις τοποθετήσεις τους όσον αφορά στην επόμενη μέρα του κ. Πολάκη, εκφράζοντας την διαφωνία τους με τον αποκλεισμό του από τα ψηφοδέλτια. Μένει να δούμε τι θα επικρατήσει, ωστόσο μετά την επιστολή Πολάκη, η πιθανότητα να παραμείνει στα ψηφοδέλτια δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Η “συγγνώμη” του Παύλου Πολάκη με τα λόγια του Τσίπρα

Ο Παύλος Πολάκης με την επιστολή του προς τον Αλέξη Τσίπρα ζητά συγγνώμη για μια σειρά από πράγματα  Σε σχέση με τον Μιχάλη Χαιρετάκη και την επιμονή του να μπει στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ στα Χανιά αναφέρει :«Σε ό,τι αφορά την ανάρτησή μου σχετικά με τη σύνθεση των ψηφοδελτίων, παρά το ότι αποτέλεσε αντίδραση στην δικαιολογημένη έκπληξη που μου προκάλεσε η ανακοίνωση του γραφείου τύπου, αναγνωρίζω εντούτοις ότι αποτέλεσε αστοχία, καθώς υπάρχουν κομματικά ζητήματα που δεν πρέπει να συζητούνται στη δημόσια σφαίρα, αλλά να επιλύονται εντός των Οργάνων του κόμματος».

«Θέλω να σας ξεκαθαρίσω ότι δεν είχα καμία πρόθεση με αυτές να αμφισβητήσω δημόσια είτε την αποκλειστική αρμοδιότητα των συλλογικών μας οργάνων να λαμβάνουν αποφάσεις, είτε πολύ περισσότερο τις ίδιες τις συλλογικές μας επεξεργασίες», τονίζει, μεταξύ άλλων.

Η δεύτερη “απολογία” του είχε να κάνει με την άθλια επίθεση που είχε εξαπολύσει μέσω Facebook κατά δημοσιογράφων, δικαστών, τραπεζικών στελεχών και του επικεφαλής της ΑΑΔΕ. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είχε στοχοποιήσει ευθέως μια σειρά από πρόσωπα, κάνοντας λόγο για «βαθύ κράτος» και απειλώντας πως αν δεν «καθαρίσουμε» από αυτούς «δεν θα είναι αλλιώς την άλλη φορά». Δεν είχε διστάσει μάλιστα να δημοσιεύσει, εκτός από τα ονόματά τους, και φωτογραφίες τους. Η ανάρτησή του είχε γίνει την ημέρα που ο Αλέξης Τσίπρας παραχωρούσε συνέντευξη στην εφημερίδα “Πρώτο Θέμα”, την οποία ο κ. Πολάκης χαρακτήριζε ως “πρώτο φλέμα”. Είχε ερμηνευτεί ως -απάντηση “καρφί” στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ,  καθώς ο βουλευτής επέμενε να δίνει τη δική του ερμηνεία στη φράση «η δεύτερη φορά θα είναι αλλιώς».

«Σχετικά δε με την επίμαχη ανάρτηση η οποία οδήγησε στην παραπομπή μου στην Επιτροπή δεοντολογίας, δηλώνω ότι επ’ ουδενί αποτελούσε απάντηση σε προηγούμενη συνέντευξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα, την οποία άλλωστε μέχρι να δημιουργηθεί θέμα, δεν είχα καν διαβάσει.

Με την ανάρτηση μου εξέφρασα, ίσως με υπερβολική ένταση, απόψεις τις οποίες από καιρό έχω διατυπώσει δημόσια και που οι περισσότερες αποτελούν προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Και προφανώς δεν είχα καμία πρόθεση (όπως οι πρόθυμες γραφίδες των συστημικών ΜΜΕ έσπευσαν υποβολιμαία να υποστηρίξουν) να αμφισβητήσω τον Αλεξη Τσιπρα, τον οποίο στήριξα με όλες μου τις δυνάμεις από το 2012 και συνεχίζω να στηρίζω στη μάχη για τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και τη πολιτική αλλαγή που έχει ανάγκη τόπος», αναφέρει μεταξύ άλλων στην επιστολή μεταμέλειας ο Παύλος Πολάκης.

«Αντιλαμβάνομαι ότι αυτό που παρεξηγήθηκε έντονα ήταν η χρήση μιας φωτογραφίας με τα πρόσωπα γνωστών δημοσιογράφων. Η πρόθεσή μου ωστόσο δεν ήταν σε καμία περίπτωση η στοχοποίηση συγκεκριμένων προσώπων- δημοσιογράφων, αλλά η ανάδειξη της χειραγωγούμενης από το καθεστώς Μητσοτάκη ενημέρωσης που έχει οδηγήσει τη χώρα μας στην 108η θέση διεθνώς, χειρότερη και από αυταρχικές δημοκρατίες ή απολυταρχικά καθεστώτα», σημειώνει.

Επίσης, ο κ. Πολάκης μέσω της επιστολής του προς την Πολιτική Γραμματεία και την Επιτροπή Δεοντολογίας δηλώνει ότι αναλαμβάνει την ευθύνη που του αναλογεί, χρησιμοποιώντας ουσιαστικά τη φράση που είχε πει ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στο ΜΕGA μετά την τραγωδία των Τεμπών. «Τα παραπάνω μπορεί να οδήγησαν σε εκατέρωθεν παρεξηγήσεις και βαρύ κλίμα στις συντροφικές μας σχέσεις και γι’ αυτό αναλαμβάνω την ευθύνη που μου αναλογεί», σημειώνει στην επιστολή του.

Περιμένουν να τον ακούσουν

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, ο Αλέξης Τσίπρας ήταν  σε συνεδρίαση με τα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου και του Πολιτικού Σχεδιασμού όταν ενημερώθηκε για την επιστολή του κ. Πολάκη, όμως το θέμα δεν συζητήθηκε. «Να τον ακούσουμε να δούμε τι θα πει», τόνισε μέλος του διευρυμένου οργάνου σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές που επικαλείται ο ΣΚΑΪ. Είναι γεγονός πως τις τελευταίες ημέρες ήταν σε εξέλιξη κάποιες διεργασίες στελεχών που πιστεύουν πως η συστράτευση όλων των δυνάμεων αυτή την περίοδο είναι πολύ σημαντική για τον ΣΥΡΙΖΑ. Τόσο από την «προεδρική πτέρυγα» και ακόμα περισσότερο από την «Ομπρέλα» έβλεπαν πως θα μπορούσε να δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία στον πρώην αναπληρωτή Υγείας, αν υπάρξει μια κίνηση μεταμέλειας από την πλευρά του. Οι επαφές ήταν συνεχείς προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή. Θα ήταν εξαιρετικά αμήχανο να βρεθεί σήμερα στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας τη στιγμή που η δική του υπόθεση εκκρεμούσε.

Ο Παύλος Πολάκης βρέθηκε με το ένα πόδι εκτός ψηφοδελτίων, ενώ μέχρι και πριν από σχεδόν 20 ημέρες βρισκόταν στο τραπέζι ακόμη και η διαγραφή του από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ως μέλος του οργάνου έχει κληθεί να συμμετάσχει στη συνεδρίαση και όλοι θα περιμένουν δυο πράγματα: Πρώτον, την εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα που θα δίνει τον τόνο για το μέλλον του κ. Πολάκη σε σχέση με τις εκλογές και δεύτερον τι θα πει ο ίδιος ο βουλευτής.

Ύστερα από όλα αυτά βέβαια, μένει να δούμε αν και πότε θα συνεδριάσει και η Επιτροπή Δεοντολογίας. Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη συνεδρίαση είχε αναβληθεί λόγω της τραγωδίας των Τεμπών.  Aν τελικά γίνει η συνεδρίαση και επιλεγεί η σκληρή γραμμή, όπως συζητούσαμε πριν από την αναβολή της, θα μιλάμε για διαγραφή του Παύλου Πολάκη από το κόμμα, ενώ αν επικρατήσουν εκείνοι που προκρίνουν μια πιο συμβιβαστική λύση, τότε θα ανοίξει “παράθυρο” για αναστολή της κομματικής ιδιότητας του μέλους για ορισμένο χρονικό διάστημα, έως έναν χρόνο, για σύσταση ή επίπληξή του.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ