Παύλος Πολάκης: Συνεδριάζει το Εκτελεστικό Γραφείο του ΣΥΡΙΖΑ για την παραπομπή του στην Επιτροπή Δεοντολογίας

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα η συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ για την υπόθεση του Παύλου Πολάκη μετά την θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε η ανάρτησή του, μέσω της οποίας στοχοποίησε δικαστικούς, δημοσιογράφους και τον επικεφαλής της ΑΑΔΕ.

Τσίπρας: Εγώ αποφάσισα την παραπομπή και καθαίρεση Πολάκη – Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έρθει στην διακυβέρνηση για να εκδικηθεί

Στη συνεδρίαση, που πραγματοποιείται στα γραφεία του κόμματος στην Κουμουνδούρου, αναμένεται να ανάψει το «πράσινο φως», προκειμένου ο Παύλος Πολάκης να παραπεμφθεί στην Επιτροπή Δεοντολογίας και να αποφασιστεί το μέλλον του στον ΣΥΡΙΖΑ.

Το Εκτελεστικό Γραφείο συνεδριάζει σε διευρυμένη σύνθεση και όπως έχει ήδη ανακοινώσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο πρόεδρος του κόμματος θα ζητήσει την παραπομπή του Παύλου Πολάκη στην Επιτροπή Δεοντολογίας «αναφορικά με τη στάση της συστηματικής παραβίασης από πλευράς του των κανόνων συλλογικότητας και δημοκρατικής λειτουργίας του κόμματος».

Δικαστές Ελεγκτικού Συνεδρίου: Καταδικαστέα η δημόσια τοποθέτηση Πολάκη

Υπενθυμίζεται ότι με απόφαση του Αλέξη Τσίπρα, ο Παύλος Πολάκης έχει ήδη καθαιρεθεί από την θέση του Τομεάρχη Διαφάνειας.

Το καταστατικό του κόμματος αναφέρει ότι οι προβλεπόμενες ποινές είναι οι εξής: αναστολή ιδιότητας μέλους για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, διαγραφή, σύσταση ή επίπληξη. Ωστόσο, σύμφωνα επίσης με το καταστατικό για να γίνει αποδεκτή η διαγραφή ή η αναστολή της ιδιότητας του μέλους του κόμματος, απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων. Τα μέλη της επιτροπής δεοντολογίας είναι 15, άρα οι 10 στους 15 πρέπει να ψηφίσουν.

Αγάτσα στον Realfm 97,8: Κάπως αργά κινητοποιείται ο ΣΥΡΙΖΑ για την περίπτωση του κ. Πολάκη

Τσίπρας: Εγώ αποφάσισα την παραπομπή και καθαίρεση Πολάκη – Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έρθει στην διακυβέρνηση για να εκδικηθεί

Στο ζήτημα που έχει προκύψει με τον Παύλο Πολάκη και στις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας το μεσημέρι της Τρίτης, στο συνέδριο του ygeiamou.gr.

Επίσης, απάντησε στη δήλωση που έκανε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ότι τα όσα συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ είναι «ευτράπελα». «Όπως στρώνεις, κοιμάσαι. Ας λύσουν τα εσωτερικά τους, ας αναλογιστούν ποιοι είναι αυτοί που ανήγαγαν τον πολακισμό σε κεντρική γραμμή του κόμματος», είπε ο Πρωθυπουργός από το Μενίδι.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, διευκρίνισε ότι «δεν θα ασχοληθεί το όργανο του κόμματος για την παραπομπή στην Επιτροπή Δεοντολογίας του Παύλου Πολάκη γιατί αυτή έχει ήδη αποφασιστεί. Το καταστατικό μου δίνει την δυνατότητα ως πρόεδρος του κόμματος να παραπέμψω ένα στέλεχος αν κρίνω ότι αυτό προστατεύει την συλλογική μας προσπάθεια. Στα σοβαρά δημοκρατικά κόμματα δεν είναι όργανο δεοντολογίας ο πρόεδρος για να επιβάλει ποινές, υπάρχουν συγκροτημένα όργανα δεοντολογίας, αλλά δίνουν την δυνατότητα στον πρόεδρο να προστατεύει, όταν κρίνει, τις συλλογικές θέσεις και την συλλογική προσπάθεια».

Ο Παύλος Πολάκης «παραπέμπεται λοιπόν στην Επιτροπή Δεοντολογίας για τον λόγο του ότι ανήρτησε κάποιες προγραμματικές θέσεις και μάλιστα εν μέσω προεκλογικής περιόδου, που απέχουν από τις συλλογικά επεξεργασμένες δικές μας θέσεις για το πώς θα αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα του κράτους, τα προβλήματα που έχουν να κάνουν με την λειτουργία των θεσμών».

Στο σημείο αυτό, ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν θα έρθει στην διακυβέρνηση του τόπου ούτε για να γκρεμίσει ούτε για να εκδικηθεί, θα έρθει για να δημιουργήσει, για να χτίσει δομές εμπιστοσύνης, δομές αξιοκρατίας, δομές λογοδοσίας. Ναι, είναι κοινή διαπίστωση ότι αυτή η κυβέρνηση έχει καταρρακώσει το κράτος Δικαίου στη χώρα, έχει χειραγωγήσει την Δικαιοσύνη, έχει δημιουργήσει ένα ασφυκτικό πλαίσιο στον χώρο της ενημέρωσης, αυτό δεν αντιμετωπίζεται με προγραφές, ούτε με λιγότερη ελευθερία λόγου και έκφρασης των δημοσιογράφων. Το αντίθετο, αυτό αντιμετωπίζεται με θεσμικές παρεμβάσεις που θα δίνουν την δυνατότητα στον κάθε Σρόιτερ να ασκεί όση κριτική θέλει στον εκάστοτε Πρωθυπουργό χωρίς να σκέφτεται τι θα πει ο ιδιοκτήτης του καναλιού, στο οποίο εργάζεται», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Επαναλαμβάνω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως κάθε σοβαρό κόμμα, έχει διαδικασίες, έχει όργανα, έχει Πολιτική Γραμματεία, έχει Επιτροπή Δεοντολογίας κι εκεί θα αποφασιστούν και θα κριθούν όλα. Αποφάσισα την παραπομπή του Παύλου Πολάκη στην Επιτροπή Δεοντολογίας καθώς και την καθαίρεσή του από την θέση του Τομεάρχη Διαφάνειας, όπου στη θέση του είναι
σήμερα ο κ. Ραγκούσης, συμπλήρωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Τι απάντησε στη δήλωση Μητσοτάκη

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τον Παύλο Πολάκη ότι «όπως στρώνεις, κοιμάσαι» , είπε μεταξύ άλλων:

«Εμείς δεν σκοπεύουμε να κοιμηθούμε, δεν κοιμόμαστε. Θα είμαστε ενεργοί μέσα στην κοινωνία για να δώσουμε τη μάχη για την πολιτική αλλαγή που είναι αναγκαία για τον τόπο. Διότι ο κ. Μητσοτάκης μπορεί να βρίσκει την ευκαιρία σήμερα – στην αναμπουμπούλα ο λύκος χαίρεται – αλλά πρέπει να γνωρίζουμε όλοι ότι επί των ημερών του η χώρα έχει διασυρθεί για την καταρράκωση του κράτους δικαίου».

Ο κ. Τσίπρας στη συνέχεια αναφέρθηκε στις παρακολουθήσεις και στις τοποθετήσεις του κ. Ράμμου και του κ. Μενουδάκου στην Επιτροπή PEGA, σημειώνοντας: «Όταν έχουμε μια κυβέρνηση που δεν έχει αφήσει τίποτα όρθιο, το να γίνεται αυτή η συζήτηση – με ευθύνη Πολάκη – για μια ανάρτηση που έγινε από τον ίδιο, αυτό δεν θα το επιτρέψω.  Έχω και εγώ ευθύνη να προστατέψω και το κόμμα μου και την παράταξή μου αλλά κυρίως έχω ευθύνη να προχωρήσω μπροστά για τη νίκη στις εκλογές. Αυτή είναι η δική μου ευθύνη».

Ερωτηθείς για την κριτική που δέχεται ότι ανέχτηκε «το φαινόμενο του πολακισμού όλα αυτά χρόνια», είπε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ είναι ένα ανοιχτό και δημοκρατικό κόμμα που δεν καθαιρεί ή δεν στέλνει στην Επιτροπή Δεοντολογίας τα στελέχη του επειδή έχουν διαφορετικές απόψεις από τη γραμμή του κόμματος, όμως είναι άλλο να έχει κανείς διαφορετική άποψη, είναι άλλο την άποψη αυτή να την εκφράζει στα όργανα ή και δημόσια να λέει “αυτή είναι η άποψή μου” και είναι άλλο την ώρα της προεκλογικής περιόδου να θέτει δημόσια ένα άλλο σχέδιο. Όταν είναι υποψήφιος βουλευτής κανείς, πιστεύω ότι κατεβαίνει με τις προτάσεις και το σχέδιο του κόμματος, έτσι δεν είναι; Και είναι άλλο να απαντά σε συνεντεύξεις. Γνωρίζετε ότι την ίδια μέρα, είχα δώσει συνέντευξη και είχα καταθέσει τις προτάσεις και τις  θέσεις μου. Εδώ έχουμε δύο διαφορετικά πράγματα».

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής αναφέρθηκε σε δημοσιογράφους ως συμμορίτες, δεν είδα να υπάρχει η ίδια αντίδραση. Ο κ. Γεωργιάδης είχε αναφερθεί στην κ. Τουλουπάκη λέγοντας ότι θα την γδάρει και θα την βάλει φυλακή. Δεν είδα να υπάρχει κάποια αντίδραση από την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, ούτε να κινείται προκαταρκτική έρευνα για τις δηλώσεις του», συμπλήρωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ