Παύλος Πολάκης: Ημέρα αποφάσεων για τον ΣΥΡΙΖΑ – Στις 17:00 η συνεδρίαση

Η αντίστροφη μέτρηση για το οριστικό διαζύγιο Πολάκη – ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι έχει αρχίσει, μετά τη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε η άθλια επίθεση μέσω ανάρτησης στο Facebook μέσω της οποίας στοχοποίησε δικαστικούς, δημοσιογράφους και τον επικεφαλής της ΑΑΔΕ.

Παύλος Πολάκης: Το παρασκήνιο των διεργασιών στον ΣΥΡΙΖΑ – Αντίστροφη μέτρηση για τις τελικές αποφάσεις

Το απόγευμα στις 17:00 συνεδριάζει το Εκτελεστικό Γραφείο του ΣΥΡΙΖΑ και πιθανότατα στη συνέχεια η Επιτροπή Δεοντολογίας για το μέλλον του βουλευτή Χανίων. Δεν είναι σαφές πόσο θα διαρκέσουν οι εσωτερικές διαδικασίες και αν η απόφαση θα ληφθεί εντός της ημέρας ή αύριο.

Αυτό που έγινε σαφές από την ανακοίνωση του Γιάννη Ραγκούση, διαδόχου του Παύλου Πολάκη στον Τομέα Διαφάνειας, είναι πως ο Αλέξης Τσίπρας θεωρεί ότι ο Παύλος Πολάκης αμφισβήτησε το πρόγραμμα του κόμματος, αλλά και τον ίδιον προσωπικά.

Παύλος Πολάκης: Οι απειλές, οι εκρήξεις και οι βεντέτες

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του ΑΝΤ1 της Δευτέρας (27/2), ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας έχει πάρει τις αποφάσεις του. «Έκοψε» τον Παύλο Πολάκη από τα ψηφοδέλτια, τον απομάκρυνε από τον Τομέα Διαφάνειας και τον παρέπεμψε στην Επιτροπή Δεοντολογίας, δείχνοντας έτσι τις προθέσεις του.

Το καταστατικό του κόμματος αναφέρει ότι οι προβλεπόμενες ποινές είναι τέσσερις: αναστολή ιδιότητας μέλους για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, διαγραφή, σύσταση ή επίπληξη. Ωστόσο, σύμφωνα επίσης με το καταστατικό για να γίνει αποδεκτή η διαγραφή ή η αναστολή της ιδιότητας του μέλους του κόμματος, απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων. Τα μέλη της επιτροπής δεοντολογίας είναι 15, άρα οι 10 στους 15 πρέπει να ψηφίσουν.

ΝΔ: Επί της ουσίας η κ. Τσαπανίδου και ο κ. Πολάκης λένε ακριβώς τα ίδια

Το κλίμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ

Η ανάρτηση ήταν «διπλό χτύπημα», έλεγαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Το πρώτο αφορά την στοχοποίηση προσώπων, που δεν έχει, όπως έλεγαν σχέση με την στάση και την ιστορία της Αριστεράς και το δεύτερο ήταν ότι προγραμματικά ο Παύλος Πολάκης υποστήριξε τα αντίθετα από όσα πρεσβεύει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν υπάρχουν πουθενά στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ τα όσα είπε ο Παύλος Πολάκης για καρατομήσεις δικαστών με συνταξιοδότηση ούτε για άλλες σχολές που θα βγάλουν 500 νέους δικαστές. Δεν υπάρχουν τέτοιες θέσεις έλεγαν από την Κουμουνδούρου, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ANT1.  Φάνηκε λοιπόν ότι έχει προσωπική πολιτική ατζέντα και στην Κουμουνδούρου έβγαλαν το συμπέρασμα ότι πλέον ο ίδιος είναι αυτός που ακολουθεί άλλο δρόμο. Όλα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα να βρίσκεται πλέον σε τροχιά διαγραφής, όπως όλα δείχνουν. Η απόφαση από τον Αλέξη Τσίπρα είναι ειλημμένη, σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν σκοπεύει να κάνει πίσω, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν κάποιες φωνές που του ζητούν να μην προχωρήσει στην διαγραφή και να μείνει στην απομάκρυνση από τα ψηφοδέλτια και στην καθαίρεση από τον Τομέα Διαφάνειας.

Αρκετοί βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρούν ότι η στάση και οι τοποθετήσεις του Παύλου Πολάκη δεν εκφράζουν την βάση του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Γιώργος Κατρούγκαλος, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ την Δευτέρα (27/2) χαρακτήρισε λανθασμένη την στοχοποίηση προσώπων μέσα από την ανάρτηση Πολάκη, αλλά τόνισε πως δεν θεωρεί πως πρέπει να διαγραφεί από τον ΣΥΡΙΖΑ. «Ό,τι και να πιστεύουμε, δεν μπορούμε να θέτουμε μια προσωπική ατζέντα αντί για τη συνολική που θέτει το κόμμα μας και δεν μπορεί να τη θέτουμε και με τον τρόπο που μπήκε. Νομίζω επομένως ότι η αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα, να θέσει εκτός ψηφοδελτίων τον Παύλο, είναι σωστή. Αντιλαμβάνομαι από την άλλη πλευρά ότι ο ίδιος βλέπει διαφορετικά τα πράγματα».

Στο ίδιο κλίμα και ο Δημήτρης Παπαδημούλης αναφέρει σε ανάρτησή του στα social media «Για να νικήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και να διώξουμε την Κυβέρνηση Μητσοτακη χρειάζεται πανστρατιά! Το απαιτούν οι καιροί και ο κόσμος που υποφέρει από τη Δεξιά! Με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα, πρόγραμμα τετραετίας, σοβαρότητα, συσπείρωση κ συλλογικότητα. Δεν περισσεύει κανείς και καμμιά!»

Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας: Ο χλευαστικός αντιδικαστικός λόγος του κ. Παύλου Πολάκη 

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενώσεως Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας εξέδωσε ανακοίνωση το βράδυ της Δευτέρας (27/2).

Διαβάστε αναλυτικά:

Οι πρόσφατες δηλώσεις του κ. Παύλου Πολάκη περί «βαθέος κράτους» δεν είναι δυνατόν να αφήσουν  αδιάφορες τις Ενώσεις των Δικαστών της Χώρας. Δηλώσεις σαν και αυτές απαιτούν απάντηση.

Οι δηλώσεις του κ. Π. Πολάκη μάς καλούν σε απάντηση όχι λόγω της, μικρής ασφαλώς,  δυνατότητας που έχουν, αυτές καθ΄αυτές, να πλήξουν την Ελληνική Δικαιοσύνη στη συνείδηση των Συμπολιτών μας.

Είναι τόσο εμφανώς εμπαθείς, ώστε είναι βέβαιο ότι δεν θα εισακουσθούν απ΄όσους Έλληνες και όσες Ελληνίδες δεν έχουν απολέσει την ικανότητα να σκέπτονται κριτικά, και το ήθος να κρίνουν αμερόληπτα. 

Είναι πρόδηλο ότι η κριτική σε δικαστικές αποφάσεις που τέμνουν μεγάλα και επίμαχα ζητήματα του πολιτικού, κοινωνικού και οικονομικού βίου μας είναι ευλόγως αναμενόμενη, και από τους Δικαστές και τους Εισαγγελείς καλοδεχούμενη. 

Ακόμα και η αμεροληψία –η σημαντικότερη αρετή όσων αρθρώνουν (δημόσιο) κριτικό λόγο –είναι κατανοητό να υποχωρεί κατά την άσκηση της κριτικής σε δικαστικές αποφάσεις, αφού τίποτα από εκείνα που θίγουν ή πλήττουν σημαντικά αγαθά της ανθρώπινης ζωής δεν είναι ανθρωπίνως εφικτό να ιδωθεί αμερόληπτα απ΄όσους θίγονται ή πλήττονται σε αυτά. 

Η δήλωση του κ. Π. Πολάκη είναι λοιπόν άξια αποδοκιμασίας όχι γιατί είναι οξεία, ούτε γιατί δεν είναι αμερόληπτη. Είναι άξια αποδοκιμασίας γιατί διαπνέεται από το ήθος που για να εύρει τη  δύναμη να εξωτερικευθεί και να γίνει δημόσιος λόγος πρέπει να προσλάβει τους χαρακτήρες αγενούς θυμικού, και για να ακουστεί πρέπει να γίνει δυσηχής βρυχηθμός. 

Όμως ο δημόσιος λόγος σαν και αυτόν που εν προκειμένω άρθρωσε ο κ. Π. Πολάκης είναι περισσότερο από αγενής και δυσηχής. Είναι επικίνδυνος, και τούτο εξ αιτίας αυτού που τον παρακινεί: της χλεύης στους δημοκρατικούς και φιλελεύθερους θεσμούς με τους οποίους οι Έλληνες και οι Ελληνίδες έχουν αποφασίσει να οργανώσουν την κρατικά οργανωμένη κοινωνική συμβίωσή τους, και χλεύης στην πεποίθηση που οι Ελληνίδες και οι Έλληνες τρέφουν στην αξία  των δικαστικών θεσμών ως  θεσμών του κράτους δικαίου. 

Ο κ. Π. Πολάκης συμπεριφέρθηκε εν προκειμένω κατά τρόπο που δείχνει πως ούτε ευμενώς διάκειται έναντι των δικαστικών θεσμών του Ελληνικού κράτους δικαίου, ούτε την τέχνη  να εκφέρει ποιοτικό δημόσιο λόγο κατέχει.

 Η ιδιότητα του κ. Π. Πολάκη ως μέλους του Ελληνικού Κοινοβουλίου και ως τέως κατόχου υπουργικού αξιώματος είναι αυτή που μας κινητοποίησε να απευθύνουμε τις ανωτέρω γραμμές στον Ελληνικό Λαό. 

Η κ. Μαργαρίτα Στενιώτη, Πρόεδρος της ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, μιλώντας στην ΕΡΤ, σημείωσε ότι «είναι σοκαριστική η ανάρτηση σε δημοκρατικά πολιτεύματα για ομαδικές εκκαθαρίσεις» και θεωρεί «ο κ. Πολάκης επιθυμεί μια χειραγωγημένη Δικαιοσύνη».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ