Παρέμβαση Βούτση για το άρθρο σχετικά με την Επιτροπή «Ελλάδα 2021»

Αναφερόμενος στις πρόνοιες του άρθρου του νομοσχεδίου που αφορά στη σύσταση της Επιτροπής “Ελλάδα 2021” ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης επεσήμανε από το βήμα της Βουλής ότι “σε καμία περίπτωση δεν γίνεται προσπάθεια να διαμορφωθεί μια ενοποιημένη εθνική βάση, ούτε δημόσια πολιτική με βάση τον εθνικολαϊκισμό”.

“Η διάταξη ουσιαστικά αφορά ένα branding της Ελλάδας προς τα έξω ώστε η προβολή να είναι με ένα τρόπο ενιαίο, ώστε να απηχεί τα μηνύματα που παράγει το κράτος και να μην υπάρχει πολυδιάσπαση φορέων. Είναι καθαρά ένας επικοινωνιακός τρόπος προβολής και σε καμία περίπτωση μια δημόσια πολιτική που υπόκειται σε ζητήματα ενιαίου έθνους”, είπε ο κ. Γεραπετρίτης.

Νωρίτερα, είχε προηγηθεί παρέμβαση από τον τέως πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, που κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει διάταξη, η οποία έχει περιληφθεί στο σχέδιο νόμου για το επιτελικό κράτος και ορίζει ότι σκοπός της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» είναι «η ανάπτυξη εθνικού αφηγήματος της Ελλάδας, με σκοπό τη δημιουργία ενιαίας εικόνας και ταυτότητας της χώρας και των φορέων του ελληνικού κράτους».

«Τι πράγματα είναι αυτά; Το 2019, μετά την κρίση τη δεκαετή, μέσα σε μια παγκοσμιοποίηση που δοκιμάζονται τα πάντα, μιλάμε για ενιαίο εθνικό αφήγημα, και για ταυτότητα της χώρας; Τραβήξτε το πίσω. Τέτοιες εθνοποιητικές διαδικασίες έγιναν στον 19ο αιώνα που για να υπάρξουν τα έθνη κράτη, δημιουργούταν το κυρίαρχο αφήγημα. Δημιουργούνται τεράστια ερωτηματικά από μια τέτοια προσέγγιση» είπε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής και ζήτησε να μην υπάρξει, με την αφορμή της συμπλήρωσης 200 χρόνων από το 1821, προσπάθεια υπεροχής εθνικολαϊκιστικού χαρακτήρα.

«Το ζητούμενο είναι να ενθαρρυνθεί η ιστορική επιστημονική κοινότητα που είναι πολυφωνική και πολυπρισματική, ώστε ανεξάρτητα από κράτος και στερεότυπα, να διαμορφώσει διάχυση της ιστορικής γνώσης, με πλήθος εκδόσεων, εκδηλώσεων, συνεδρίων, για τα οποία έχει γίνει σημαντική προετοιμασία από το Ίδρυμα της Βουλής», είπε ο Νίκος Βούτσης, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ και πρόσθεσε ότι χρειάζεται «να δοθεί αποτελεσματικά η μάχη της μνήμης απέναντι στη λήθη».

«Περάσαμε διχασμούς, εμφύλιους, δικτατορίες. Είναι γνωστά και επ’ αυτών ακόμη τώρα εντρυφούν οι ιστορικοί για να αναζητήσουν τις αιτίες», είπε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής καλώντας όλους μα αναλογιστούν ότι υπάρχει αυτό το διάστημα ένας ιστορικός αναθεωρητισμός στην Ευρώπη, στις χώρες Βίζεγκραντ, που επιχειρεί να ανασκευάσει ιστορικά γεγονότα.

«Η ώρα της δημοκρατίας να αναμετρηθεί με την ιστορική μνήμη έχει φτάσει. Επ’ αφορμή των 200 ετών. Τα 100 χρόνια δεν γιορτάστηκαν ποτέ, λόγω της Μικρασιατικής καταστροφής, τα 150 δεν γιορτάστηκαν λόγω της δικτατορίας και το 1971 έγιναν πράγματα ανεπίτρεπτα σε σχέση με το ιστορικό γίγνεσθαι», είπε ο Νίκος Βούτσης.

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.