“Παράθυρο” για Πάσχα στο χωριό υπό όρους – Προς άνοιγμα των Λυκείων τη Δευτέρα

Με το… βλέμμα στο Πάσχα και το εάν θα επιτραπούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις βρίσκονται πολίτες, κυβέρνηση και ειδικοί. Όλα θα εξαρτηθούν παρ’ όλα αυτά από την εξέλιξη της πανδημίας και το πώς θα έχει διαμορφωθεί αυτή έως το τέλος Απριλίου. «Παράθυρο» για Πάσχα στο χωριό ή έστω για «πράσινο φως» για μετακινήσεις από νομό σε νομό στις αρχές Μαΐου άφησαν σήμερα ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος.

Ο κ. Γεραπετρίτης μιλώντας στον ΣΚΑΪ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για Πάσχα εκτός των… τειχών. Σημείωσε σχετικά με τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις ότι η πιθανότητα να μπορέσουμε να ταξιδέψουμε το Πάσχα στα χωριά μας θα είναι μια μεγάλη ανάσα. “H λογική είναι ότι καλώς εχόντων των πραγμάτων, εάν δεν έχουμε κάποια μεγάλη επιδημιολογική επιβάρυνση, είναι λογικό να επιτραπεί η υπερτοπική μετακίνηση κατά τη διάρκεια του Πάσχα. Βεβαίως και είναι αμφίβολο αν θα μπορέσουμε να έχουμε ψυχαγωγικές δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένης και της εστίασης” υπογράμμισε.

Ερωτηθείς αν θα υπάρχουν περιορισμοί σε μετακινήσεις εκτός νομού, είπε πως είναι πρώιμο να συζητηθεί. “Θέλουμε να υπάρχει υπερτοπική μετακίνηση, βεβαίως όχι σε περιοχές όμως που κατά τη διάρκεια του Πάσχα θα είναι εξαιρετικά επιβαρυμένες. Το λογικό είναι περιοχές που βρίσκονται στο ίδιο επιδημιολογικό επίπεδο, να είναι σχετικώς προσβάσιμες” τόνισε.

Από την πλευρά του ο κ. Σκέρτσος υποστήριξε στο MEGA ότι «είναι νωρίς ακόμη να μιλάμε για το Πάσχα. Ας προχωρήσουμε συντεταγμένα και με ασφάλεια στο άνοιγμα που όλοι θέλουμε να γίνει. Να μην έχουμε αύξηση κρουσμάτων, να δώσουμε αναγκαίες ανάσες ελευθερίας σε όλο τον κόσμο που θα συμβάλουν στην αποκλιμάκωση των κρουσμάτων». Πάντως, πρόσθεσε, ο σχεδιασμός είναι από αρχές Μαΐου να απελευθερωθούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, αλλά «δεν μπορούμε να πούμε κάτι ακόμη για το Πάσχα».

«Το lockdown έχει κρατήσει πάρα πολύ, μπορεί και να φέρνει ανάποδα αποτελέσματα, αυτό πρέπει να το καταλάβουν και οι ειδικοί της επιτροπής του Υπουργείου Υγείας», παρατήρησε επίσης για να συμπληρώσει: «πρέπει να υπάρξει μια οργανωμένη, με ασφάλεια, επιστροφή σε οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες». Και το επόμενο διάστημα «πρέπει να συμβιώσουμε με τον ιό και με τα κρούσματα, τα οποία θα πλήττουν όλο και λιγότερο ευάλωτες ηλικιακά ομάδες του πληθυσμού και παθήσεις υψηλού κινδύνου», γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα να κινδυνεύουν λιγότερο τα νοσοκομεία μας, ωστόσο «ο ιός θα κυκλοφορεί ανάμεσά μας».

Για τα σχολεία

Άνοιγμα των Λυκείων από τη Δευτέρα 12 Απριλίου “έδειξε” ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης. «Η Επιτροπή έχει ήδη συζητήσει ότι θα πάμε σε ένα άνοιγμα σχολείων εφόσον υπάρχει η δυνατότητα για υποχρεωτικά self test. Τα αυτοδιαγνωστικά τεστ έχουν ήδη φτάσει στη χώρα μας, κι εκτιμούμε ότι έως αύριο θα έχουν εφοδιαστεί όλα τα φαρμακεία των μεγάλων αστικών κέντρων, έως το τέλος της εβδομάδας θα έχουν εφοδιαστεί όλα τα φαρμακεία της χώρας. Νομίζω ότι υπάρχει η δυνατότητα να ανοίξουμε τη Δευτέρα τα σχολεία, καθώς έχουν μείνει επί μακρόν κλειστά και αυτό έχει μια σοβαρότατη επιβάρυνση όχι μόνο για την ψυχική υγεία των μαθητών, αλλά έχει να κάνει και με ζητήματα μαθησιακά”, είπε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ανοίξει η δευτεροβάθμια εκπαίδευση και πρωτίστως τα Λύκεια λόγω των Πανελλαδικών. “Τα δημοτικά σχολεία έχουν παραμείνει για μακρύτερο διάστημα ανοιχτά και ειδικά για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση υπάρχει και η δυνατότητα να επιμηκυνθεί η σχολική περίοδος που δεν είναι εύκολο για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση”, σημείωσε ο κ. Γεραπετρίτης.

Στη σημασία των self test για τα σχολεία αναφέρθηκε και ο Άκης Σκέρτσος. Όπως είπε, πρόκειται για «σημαντική προσθήκη στην εθνική στρατηγική για το testing», ανακοινώνοντας παράλληλα ότι θα είναι διαθέσιμα στα μεγάλα αστικά κέντρα από την Πέμπτη, οπότε και θα μπορούν να πηγαίνουν οι γονείς στα φαρμακεία να προμηθεύονται τα τεστ για λογαριασμό των παιδιών τους με τα ΑΜΚΑ τους, και από την Παρασκευή στην υπόλοιπη Ελλάδα. Και, όπως διευκρίνισε, αυτήν την εβδομάδα θα είναι ανοιχτά μόνο τα ΑΜΚΑ των μαθητών και των εκπαιδευτικών – διοικητικού προσωπικού των σχολείων. Για το θέμα αυτό εξάλλου θα γίνει αύριο αναλυτική ενημέρωση από την υπουργό Παιδείας και τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας. «Έχουμε πλέον το εργαλείο των οικιακών τεστ για όλους τους μαθητές. Συνεπώς αυτός ο οποίος διαγιγνώσκεται θετικός, θα μπορεί να κάνει κι ένα δεύτερο επαναληπτικό, δωρεάν τεστ, και να μένει στο σπίτι, άρα να μην μεταφέρει τον ιό στο σχολείο -αυτή είναι η βασική διαφορά.Η συνεδρίαση των ειδικών

Την Τετάρτη συνεδριάζουν οι επιδημιολόγοι οι οποίοι θα εξετάζουν το επιδημιολογικό φορτίο σε κάθε περιοχή. Στη συνέχεια, την Παρασκευή, θα παρουσιάσουν τα στοιχεία στους λοιμωξιολόγους και η Ολομέλεια της Επιτροπής των εμπειρογνωμόνων θα κρίνει ποιες προτάσεις της κυβέρνησης για επανεκκίνηση δραστηριοτήτων μπορούν να εφαρμοστούν χωρίς να υπάρξει κίνδυνος περαιτέρω επιβάρυνσης. Μέχρι στιγμής όλα δείχνουν πως θα μπορούσαν να δώσουν το «πράσινο φως» για το άνοιγμα των Λυκείων και μόνο. Κι αυτό, με την προϋπόθεση ότι θα υπάρχουν διαθέσιμα self test στα φαρμακεία. Αυτό φαίνεται πως θα γίνει καθώς, σύμφωνα με την κυβέρνηση, μέχρι την Παρασκευή θα υπάρχουν στα φαρμακεία όλης της χώρας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ