Παρακολουθήσεις: Πολιτική θύελλα μετά την επιστολή Ράμμου

Σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει για την υπόθεση των παρακολουθήσεων, μετά την απόρρητη επιστολή που έστειλε ο πρόεδρος ΑΔΑΕ Χρήστος Ράμμος, στον Πρωθυπουργό, τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς και τον Πρόεδρο της Βουλής, με στοιχεία από τα αποτελέσματα των ελέγχων που πραγματοποίησε η Αρχή. Η κυβέρνηση βάλλει ευθέως κατά του κ. Ράμμου, κατηγορώντας τον για προνομιακή σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισκέφθηκε το απόγευμα της Τρίτης την πρόεδρο της Δημοκρατίας προκειμένου να την ενημερώσει, κορυφώνοντας έτσι τις κινήσεις του σε θεσμικό επίπεδο.

Ο Αλέξης Τσίπρας είχε επισκεφθεί την Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών στις 7 Δεκεμβρίου του 2022 και παρέδωσε στον Χρήστο Ράμμο επιστολή με την οποία ζητούσε, να ενημερωθεί, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις άρσεις απορρήτου που έγιναν τα τελευταία 3 χρόνια και αφορούν σε πολιτικούς, δημοσιογράφους, δικαστικούς και αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων.

Το πρωί της Τρίτης 24 Ιανουαρίου 2023, συναντήθηκε εκ νέου με τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ. «Ευτυχώς υπάρχουν ακόμα δικασταί εις τας Αθήνας. Και το φως της Δημοκρατίας για ακόμα μία φορά νίκησε το σκοτάδι», δήλωσε μετά το τέλος της συνάντησης, ενώ αίσθηση προκάλεσε ο λευκός φάκελος που κρατούσε στα χέρια του.

Λίγες ώρες αργότερα έγινε γνωστό ότι ο Χρήστος Ράμμος απέστειλε την επίμαχη επιστολή για τις επισυνδέσεις και τα πρόσωπα που παρακολουθούνταν, η οποία έφθασε στα χέρια των αρχηγών όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων, του προέδρου της Βουλής Κωνσταντίνου Τασούλα, καθώς και του υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα.   Η επιστολή Ράμμου έρχεται στο πλαίσιο του πρόσφατα ψηφισμένου νόμου για τη λειτουργία της ΕΥΠ, όπου στο άρθρο 8 παρ. 6 του ν. 5002/2022 προβλέπεται ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ να «ενημερώνει για θέματα άρσεων απορρήτου επικοινωνιών τον πρόεδρο της Βουλής, τους αρχηγούς των κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή και τον υπουργό Δικαιοσύνης». Έξι πρόσωπα φέρεται να φωτογραφίζονται στην επιστολή Ράμμου ότι βρίσκονταν υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ. Πρόκειται για έναν υπουργό, έναν πρώην σύμβουλο της κυβέρνησης, και τέσσερα υψηλόβαθμα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Σημειώνεται ότι στην έκθεση της ΑΔΑΕ δεν αναφέρονται ονόματα.

Οικονόμου κατά Ράμμου: Μετέτρεψε την ανεξαρτησία της ΑΔΑΕ σε περίεργη προνομιακή σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ

Σκληρή ήταν η απάντηση της κυβέρνησης με αφορμή την επιστολή Ράμμου, μέσω δήλωσης του Γιάννη Οικονόμου, ενώ σχεδόν την ίδια ώρα ο Αλέξης Τσίπρας περνούσε το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου.

«Η Κυβέρνηση, από τον Αύγουστο, πήρε θέση διαυγή και σταθερή στο ζήτημα των επισυνδέσεων: απέδωσε άμεσα πολιτικές ευθύνες και ανέλαβε πρωτοβουλίες θεσμικής θωράκισης των οργάνων της Πολιτείας, της ΕΥΠ προεξαρχούσης» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Παράλληλα, στηρίζει απροϋπόθετα και συνδράμει ενεργά, μέσω των δημοσίων αρχών, την ελληνική Δικαιοσύνη στο έργο που έχει αναλάβει για την πλήρη διαλεύκανση κάθε πτυχής της υπόθεσης.  Οι επισυνδέσεις αυτές, κατηγορηματικά, δεν ήταν σε γνώση του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης. Καμιά ενημέρωση και κανένα στοιχείο δεν περιήλθε ποτέ σε γνώση του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης. Η Δικαιοσύνη επιβάλλεται να φέρει γρήγορα στο φως την πραγματική διάσταση της υπόθεσης αυτής και ποια ρυπαρά δίκτυα διοχέτευαν προνομιακά και συστηματικά υλικό και πληροφορίες σε συγκεκριμένους μηχανισμούς. Ρυπαρά δίκτυα που, προσπαθώντας με τυφλό μένος να πλήξουν την Κυβέρνηση, δρουν τελικά σε βάρος της Πατρίδας» τόνισε ο κ. Οικονόμου.

Και συνέχισε: «Πάμε τώρα και στα υπόλοιπα. Μια Δημοκρατία είναι ισχυρή όταν όλοι σέβονται το Σύνταγμα και τους νόμους. Η Ελλάδα είναι δημοκρατικό κράτος δικαίου και κανείς δεν ίσταται υπεράνω των νόμων, ούτε δικαιούται να τους ερμηνεύει κατά το δοκούν. Όσον αφορά την επιλογή του προέδρου της ΑΔΑΕ να μετατρέψει την ανεξαρτησία της Αρχής, της οποίας προΐσταται, σε περίεργη προνομιακή σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Πρόεδρό του υπήρχαν εδώ και καιρό πολλαπλές ενδείξεις.

Παραθέτουμε μια ενδεικτική σειρά γεγονότων.

  • Κατά παράβαση σαφούς διάταξης νόμου, προσέφυγε στους παρόχους κινητής τηλεφωνίας για να ελέγξει τυχόν άρσεις απορρήτου, αν και η ΑΔΑΕ διατηρεί στα αρχεία της πλήρη φάκελο με τις διατάξεις του εισαγγελέα και θα μπορούσε να κάνει μία απλή διασταύρωση. Το κίνητρο, προφανώς, ήταν η δημιουργία εντυπώσεων και την πράξη του την επικρότησε ασμένως ο ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, αγνοήθηκε προκλητικά η γνώμη του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, αν και κατά το Σύνταγμα η διοίκηση συνολικά υπόκειται στη δικαστική λειτουργία.
  • Επιπλέον, καθ’ υπέρβαση κάθε αρμοδιότητας και παρά τη σαφή Συνταγματική διάταξη, υποβλήθηκε αίτημα σε κοινοβουλευτική επιτροπή προκειμένου να παρασταθεί αυτοκλήτως ο Επικεφαλής της ΑΔΑΕ. Αμέσως, αγκάλιασε την πρωτοβουλία ο ΣΥΡΙΖΑ.
  • Μπροστά στην πρόδηλη νομική αταξία αναγκάστηκε ο Επικεφαλής να προβεί σε αναδίπλωση.
  • Κατά παράβαση κάθε έννοιας συλλογικής λειτουργίας, αγνοήθηκε συστηματικά η ολομέλεια της ΑΔΑΕ. Δεν υπήρξε απόφαση του οργάνου, αλλά μονάχα κρίση του Επικεφαλής της.
  • Μολονότι υποβάλλονταν αιτήματα στη Βουλή, υπήρχε συχνή επικοινωνία με στελέχη και τον Αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ, “καταθέσεις” σε ευρωπαϊκά όργανα και αρθρογραφία, δεν επιδιώχθηκε ποτέ, επί τέσσερα σχεδόν χρόνια, επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό. Δεν είναι φυσιολογικό, εάν κάποιος θεωρεί ότι υπάρχει -εάν θεωρούσε ότι υπάρχει- ζήτημα συνταγματικής παραβίασης, να συμπεριλάβει ανάμεσα στους συνομιλητές του τον Πρωθυπουργό, προκειμένου να τον καταστήσει κοινωνό;
  • Στο πλαίσιο του προαναφερόμενου “ακτιβισμού”, επελέγη σε αυτή τη συγκεκριμένη περίοδο να μεταβάλλει την ερμηνεία που η ίδια η ΑΔΑΕ απέδιδε στο νόμο, ο οποίος ισχύει εδώ και είκοσι χρόνια, και αφορούσε την ενημέρωση της Βουλής και των αρχηγών των κομμάτων. Παρότι η ερμηνεία, την οποία ο ίδιος ο κ. Ράμμος έδινε, αφορούσε την ενημέρωση της Βουλής μόνο για στατιστικά στοιχεία, ξαφνικά, προβαίνει σε εντελώς αντίθετη ερμηνεία, προσωποποιώντας την πληροφόρηση. Προφανώς, φιλοδοξεί να καταστεί πολιτικός παράγοντας σε μια ευαίσθητη περίοδο.

Αυτά τα αποκαλυπτικά μέχρι σήμερα. Και ερχόμαστε στα σημερινά.

Χθες, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανακοινώνει τη σημερινή του συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Μόνο αυτό, τίποτα άλλο. Ω του θαύματος, σήμερα το πρωί ανακοινώνεται, γύρω στις 10.00, συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον κ. Ράμμο. Μετά τη συνάντηση τους, ο κ. Τσίπρας κρατά ένα φάκελο. Το περιεχόμενο του φακέλου ανακοινώνεται, ταχύτατα και κατά σύμπτωση μάλλον, εκεί που δημοσιεύονται και οι πληροφορίες των ρυπαρών δικτύων. Στο τέλος, αρκετά αργότερα, λαμβάνει μια επιστολή από τον κ. Ράμμο και ο Πρωθυπουργός.

Συμπερασματικά, τα όσα εδώ και καιρό πράττει ο Επικεφαλής της ΑΔΑΕ συνιστούν βαρύ ατόπημα. Θεσμικό και πολιτικό. Η σιωπή μας όλο αυτό το διάστημα δεν συνιστούσε αδυναμία, αλλά στάση ευθύνης απέναντι σε αυτό που θα έπρεπε να ήταν η ΑΔΑΕ: μια Αρχή πραγματικά ανεξάρτητη που θα λειτουργούσε στο πλαίσιο που το Σύνταγμα ορίζει.  Σήμερα όμως εξέλιπε κάθε αμφιβολία».

«Αυτά για τον κ. Ράμμο, με γεγονότα και χρονική αλληλουχία. Ο κ. Τσίπρας, ως Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και τέως Πρωθυπουργός, οφείλει να αναλογιστεί τις πολιτειακές του ευθύνες. Τέλος, βαρύτερο ατόπημα του κ. Τσίπρα θα είναι, αξιοποιώντας τα παρανόμως εξαχθέντα στοιχεία που του ενεχείρισε ο κ. Ράμμος, να εμπλέξει την Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε σχέδιο εξυπηρέτησης κομματικών σκοπιμοτήτων.

Η Κυβέρνηση, με απόλυτη προσήλωση στο Σύνταγμα και τους νόμους και αμέριστη εμπιστοσύνη στο έργο της ανεξάρτητης ελληνικής Δικαιοσύνης, έχοντας μιλήσει καθαρά από την πρώτη στιγμή για την υπόθεση των επισυνδέσεων, εγγυάται τόσο την αποκάλυψη της πλήρους αλήθειας όσο και την πολιτική ομαλότητα», καταλήγει ο Γιάννης Οικονόμου.

O διάλογος Σακελλαροπούλου – Τσίπρα

«Ζήτησα να σας συναντήσω προκειμένου να εκφράσω την αγωνία και τον βαθύτατο προβληματισμό μου για φαινόμενα που διαταράσσουν την εύρυθμη λειτουργία του πολιτεύματος. Ως γνωστόν, η Ελληνική Δημοκρατία παραμένει κράτος δικαίου, αυτό είναι αδιαμφισβήτητο, αυτό δεν μπορεί κανείς, πιστεύω, να το αμφισβητήσει, ως εκ τούτου φρονώ ότι έχει έρθει η ώρα το πολιτικό σύστημα της χώρας μας να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν και να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων», είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου στον διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες.

«Για το θέμα των παρακολουθήσεων, στο οποίο φαντάζομαι κυρίως αναφέρεστε, έχω τοποθετηθεί στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μου. Είναι ένα σοβαρό ζήτημα, γιατί συνδέεται τόσο με τη λειτουργία των θεσμών, όσο και με την ποιότητα της δημοκρατίας μας. Όταν τοποθετήθηκα, είχα εκφράσει την ανησυχία μου και την ανάγκη διαλεύκανσης αυτής της υπόθεσης, πάντα σύμφωνα με τις νόμιμες διαδικασίες. Όπως είπατε κι εσείς, είμαστε κράτος δικαίου και οι θεσμοί λειτουργούν. Για το ζήτημα αυτό ασχολούνται, κατά περίπτωση, η αρμόδια ανεξάρτητη αρχή, δηλαδή η ΑΔΑΕ, φυσικά η Βουλή, η οποία θα κάνει τον έλεγχο, και οι δικαστικές αρχές, στις οποίες κατά ένα μέρος έχει αχθεί αυτή τη στιγμή. Το Σύνταγμα και οι νόμοι προβλέπουν τη διαδικασία άρσης του απορρήτου, καθώς και την ενημέρωση των ενδιαφερομένων. Στη συγκυρία που διανύουμε, που είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, και στο διεθνές περιβάλλον που βρισκόμαστε, έχουν καθήκον οι αρμόδιες αρχές να προστατεύουν τόσο το αγαθό της εθνικής ασφάλειας, όσο και τα δικαιώματα των πολιτών. Είναι μια δύσκολη στάθμιση, έχει κόστος, αλλά βέβαια είναι αναγκαία. Νομίζω θα συμφωνήσετε μαζί μου ότι η δημοκρατία μας έχει βάθος και συνέχεια, ότι η Ελλάδα έχει εδραιωμένη τη θέση της και την αναγνώρισή της στην ευρωπαϊκή οικογένεια, και ότι είναι χρέος όλων μας, στο μέτρο που αναλογεί στον καθένα θεσμικά, να υπερασπισθεί και να προστατεύσει αυτό το πολύτιμο κεκτημένο. Είναι θέμα σεβασμού και προς τους Έλληνες πολίτες, οι οποίοι σε κρίσιμες περιόδους δοκιμάστηκαν και επέδειξαν ωριμότητα και αντοχή. Στις επαφές που είχα σε πρόσφατες μετακινήσεις μου στο εξωτερικό διαπιστώνω και αντλώ, μπορώ να πω, προσδοκίες για την Ελλάδα στα επόμενα χρόνια, για τη χώρα μας, η οποία έχει να επιδείξει πολλά σε τομείς κρίσιμους όπως είναι η ενέργεια, το περιβάλλον, οι ψηφιακές υπηρεσίες, η εκπαίδευση, θέματα για τα οποία ελπίζω ότι θα μας δοθεί η ευκαιρία, μαζί με τα υπόλοιπα, να συζητήσουμε κατ’ ιδίαν στη συνέχεια», είπε από την πλευρά της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Τσίπρας: Πρωτοφανής δημοκρατική εκτροπή, να παραιτηθεί ο πρωθυπουργός

Εξερχόμενος από το Προεδρικό Μέγαρο μετά την συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, δήλωσε:

«Επισκέφθηκα την Πρόεδρο της Δημοκρατίας προκειμένου να εκφράσω τον αποτροπιασμό μου για την κατάφωρη παραβίαση του κράτους δικαίου, την πρωτοφανή αυτή δημοκρατική εκτροπή από ένα πράγματι ρυπαρό δίκτυο. Από ένα εγκληματικό δίκτυο, θα έλεγα εγώ, που λειτουργούσε όμως εντός του Μεγάρου Μαξίμου και καθοδηγούνταν από τον ίδιον τον Πρωθυπουργό. Και πλέον δεν μιλάμε με βάση κάποιες εικασίες ή στη βάση κάποιων δημοσιευμάτων. Πλέον μιλάμε με αποδείξεις. Τις αποδείξεις που περισυνέλλεξε η κατά το Σύνταγμα αρμόδια Αρχή για τη Διασφάλιση του Απορρήτου των Επικοινωνιών κατά τους ελέγχους που διενήργησε στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους.

Δυστυχώς, αυτές οι αποδείξεις επιβεβαιώνουν τους χειρότερους φόβους μας. Η ΕΥΠ, την ευθύνη και εποπτεία της οποίας έχει ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, με πρόσχημα την εθνική ασφάλεια και με αλλεπάλληλες διατάξεις υπογεγραμμένες από την αρμόδια Εισαγγελέα, την κα Βλάχου, παραβίαζε το απόρρητο των επικοινωνιών και υπέκλεπτε τις τηλεφωνικές επικοινωνίες πολιτικών προσώπων, βουλευτών, ευρωβουλευτών, υπουργών, στρατιωτικών, δημοσιογράφων, ακόμα και της ίδιας της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων. Αυτή η δημοκρατική εκτροπή σε ένα κράτος δικαίου, σε μία ευνομούμενη Πολιτεία δεν μπορεί να μείνει δίχως απόδοση ευθυνών. Ο Πρωθυπουργός των υποκλοπών, της εκτροπής και της συγκάλυψης οφείλει να αναλάβει τις έτσι κι αλλιώς αμετάθετες πολιτικές του ευθύνες. Και οφείλει να πράξει αυτό που θα έπραττε οποιοσδήποτε άλλος Πρωθυπουργός σε ευρωπαϊκή χώρα, σε ευρωπαϊκό κράτος δικαίου. Να παραιτηθεί», δήλωσε μεταξύ άλλων.

Ομιλία Τσίπρα στη Βουλή για τις παρακολουθήσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αλέξης Τσίπρας θα μιλήσει το πρωί της Τετάρτης στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου θα αναφερθεί στην ενημέρωση που έλαβε από τον κ. Ράμμο, ενώ δεν αποκλείεται να αποκαλύψει και ονόματα. Στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ έχει σημάνει συναγερμός μετά το SMS που έλαβαν οι βουλευτές να είναι άπαντες παρόντες στη ομιλία του στη Βουλή.  Πάντως, σε σχέση με το αν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προτίθεται να δημοσιοποιήσει το περιεχόμενο του φακέλου, στενοί συνεργάτες του αναφέρουν ότι «ο Αλέξης Τσίπρας είναι θεσμικός και δεν πρόκειται να πει ονόματα ούτε στο πεζοδρόμιο ούτε στα τηλεοπτικά στούντιο, παρά μόνο όπως οφείλει από το βήμα της βουλής στον ναό της δημοκρατίας. Αύριο αναμένεται να λάβει τον λόγο και να τοποθετηθεί κατά τη διάρκεια συζήτησης νομοσχεδίου για την υγεία στην ολομέλεια».

Φήμες για πρόταση δυσπιστίας

Σχετικά με τις φήμες για το ενδεχόμενο κατάθεσης πρότασης δυσπιστίας προς την κυβέρνηση ή πρόταση μομφής προς τον πρόεδρο της Βουλής, από την Κουμουνδούρου απαντούν αρνητικά. Ωστόσο, όλα τα κοινοβουλευτικά «όπλα» είναι στο τραπέζι, ενώ και ο Αλέξης Τσίπρας εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου δεν απάντησε σε σχετική ερώτηση που δέχθηκε.  Από την πλευρά τους, κυβερνητικά στελέχη χαρακτηρίζουν την πιθανότητα αυτή καλοδεχούμενη και λένε ότι θα έχουν άπαντες την ευκαιρία να  συγκρίνουν τα πεπραγμένα της ΝΔ με αυτά του ΣΥΡΙΖΑ σε νευραλγικούς τομείς όπως η οικονομία και η εξωτερική πολιτική. Θα εμφανιστεί ο εξαφανισμένος Αλέξης Τσίπρας και θα κληθεί να δώσει απαντήσεις για το πού πήγαιναν οι βαλίτσες με τα χρήματα όπως έχει καταγγείλει ενόρκως η γραμματέας και για τα sms που υπαγορεύουν μετοχική σύνθεση σε τηλεοπτικούς σταθμούς, λένε κυβερνητικά στελέχη σύμφωνα με τον ΑΝΤ1.

Οικονόμου για Τσίπρα: Ας τολμήσει να προβεί σε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης

«Ας τολμήσει να προβεί σε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης» τόνισε ο Γιάννης Οικονόμου απαντώντας στις δηλώσεις που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας, μετά την συνάντηση που είχε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαρόπουλου.

Σε δήλωσή του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για «παραλήρημα» του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και για «μεθόδευση που μήνες τώρα βρίσκεται σε εξέλιξη». Κάλεσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να καταθέσει πρόταση μομφής. «Εκεί θα τα συζητήσουμε όλα» συμπλήρωσε.

Αναλυτικά, ο Γιάννης Οικονόμου δήλωσε:

«Με το αποψινό παραλήρημα του κ. Τσίπρα έξω από το Προεδρικό Μέγαρο ολοκληρώθηκε η μεθόδευση που μήνες τώρα βρίσκεται σε εξέλιξη. Με υλικό που εδώ και καιρό έχουν στην διάθεση τους ρυπαρά δίκτυα προχωρά σε ατεκμηρίωτα, ευφάνταστα και πλήρως αναληθή συμπεράσματα.

Όμως τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Ας τολμήσει να προβεί σε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης. Εκεί θα τα συζητήσουμε όλα. Όλα! Πώς ήταν η Ελλάδα με πρωθυπουργό τον κ. Τσίπρα και πώς είναι σήμερα. Το κράτος δικαίου που επί των ημερών του αφέθηκε στα χέρια κάτι μαρτύρων σαν το “Μάξιμο Σαράφη” που συνελήφθη σήμερα για απάτη. Τις ένορκες καταθέσεις για σακούλες με χρήματα που πήγαιναν στα ταμεία του ΣΥΡΙΖΑ. Τον Α2 και τις κυπριακές offshore. Τις αθλιότητες για την δήθεν νεκρή Μαρία. Αυτά και πολλά ακόμα. Περιμένουμε λοιπόν».

Νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για «δημοκρατική εκτροπή» που «δεν μπορεί να μείνει δίχως απόδοση ευθυνών» και κάλεσε τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί. «Ο πρωθυπουργός των υποκλοπών, της εκτροπής και της συγκάλυψης οφείλει να αναλάβει τις πολιτικές ευθύνες του. Οφείλει να παραιτηθεί», τόνισε χαρακτηριστικά.

Οι αντιδράσεις των υπόλοιπων κομμάτων

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, με δήλωσή του καλεί τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να ζητήσει τη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ακόμη και αύριο για να γίνει ενημέρωση σχετικά με τα όσα αναφέρει στην απόρρητη επιστολή του ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ, Χρήστος Ράμμος.

«Πριν από λίγο, έγινα αποδέκτης επιστολής από τον επικεφαλής της ΑΔΑΕ, κ. Χρήστο Ράμμο, με την οποία με ενημερώνει για τα αποτελέσματα της έρευνας της Ανεξάρτητης Αρχής, μιας και η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας απαγορεύει ως σήμερα τη νόμιμη ενημέρωση της Βουλής και κατ’ επέκταση ολόκληρου του ελληνικού λαού», αναφέρει ο κ. Ανδρουλάκης στην δήλωσή του για το θέμα των παρακολουθήσεων και προσθέτει ότι οι ίδιοι βουλευτές, που ενώ τον «προέτρεπαν επί μήνες σε μια παράνομη διαδικασία ενημέρωσης ”στο αφτί”, σήμερα εμποδίζουν τον ελληνικό λαό να μάθει με νόμιμο τρόπο την αλήθεια».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, «ολοκληρώνεται και τεκμηριώνεται έτσι η εικόνα της θεσμικής παρακμής, που κορυφώθηκε με τη συγκάλυψη του σκανδάλου στην Εξεταστική Επιτροπή-παρωδία και τη συνεχιζόμενη επιχείρηση αντισυνταγματικής φίμωσης των Ανεξάρτητων Αρχών». «Όλα αυτά συνιστούν διολίσθηση στον αυταρχισμό και εκθέτουν τη χώρα διεθνώς», όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζει στη δήλωσή του.

Ο κ. Ανδρουλάκης καταφέρεται εναντίον του κ. Μητσοτάκη παρατηρώντας πως «όσα με αγώνες κατέκτησε ο ελληνικός λαός, δεν θα γίνουν βορά στην εξουσιομανία του κ. Μητσοτάκη». «Ο πρωθυπουργός απόψε έχει δύο υποχρεώσεις: Η πρώτη, να απαντήσει στα αμείλικτα ερωτήματα που ανακύπτουν για το κράτος δικαίου και την εθνική μας ασφάλεια. Και η δεύτερη, να προκαλέσει άμεσα, αύριο το πρωί, την ενημέρωση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για τα ευρήματα της έρευνας της ΑΔΑΕ», τονίζει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

Επίσης σημειώνει ότι πριν από πέντε μήνες ξεκίνησε έναν δύσκολο αγώνα, ο οποίος ήταν απολύτως θεσμικός, αναφέροντας ότι προσέφυγε στη Δικαιοσύνη, τις Ανεξάρτητες Αρχές και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, «με μοναδικό στόχο να αποκαλυφθεί η αλήθεια και να αποκατασταθεί το κύρος των θεσμών, που κακοποίησε βάναυσα η παρέα του Μαξίμου», όπως επισημαίνει.

Κουτσούμπας: Πάρα πολύ σοβαρά τα στοιχεία της ΑΔΑΕ, ο πρωθυπουργός να αναλάβει την ευθύνη του

«Τα στοιχεία που παραθέτει η επιστολή του προέδρου της ΑΔΑΕ είναι πάρα πολύ σοβαρά και καλώς τα έθεσε υπόψιν του προέδρου της Βουλής και των πολιτικών αρχηγών. Αντίστοιχα, πρέπει να γίνει έκτακτη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για την ακρόαση του προέδρου της ΑΔΑΕ κ. Ράμμου, την οποία αρνείται πεισματικά η κυβερνητική πλειοψηφία» δήλωσε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, για την επιστολή του προέδρου της ΑΔΑΕ, Χρήστου Ράμμου.

«Από κει και πέρα, η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός δεν μπορούν να κρύβονται πια πίσω από υπεκφυγές, απαράδεκτες δικαστικές γνωμοδοτήσεις και κοινοβουλευτικά τερτίπια. Οφείλουν να δώσουν εξηγήσεις και να αναλάβουν τις -ούτως ή άλλως δεδομένες- ευθύνες τους.

Αυτή την απόδοση ευθυνών δεν πρόκειται να την αποφύγει κανείς, ούτε η κυβέρνηση της ΝΔ ούτε εκείνα τα κόμματα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, που έχουν βάλει την υπογραφή τους σε αυτό το θεσμικό πλαίσιο του ”βούρκου”, των παρακολουθήσεων, του αυταρχισμού και της συγκάλυψης. Είναι ακριβώς αυτό το πλαίσιο που είτε καθοδηγεί, είτε συγκαλύπτει κραυγαλέες υποθέσεις, όπως δείχνουν και τα νέα στοιχεία που αναδείχτηκαν στη Βουλή για την υπόθεση των παρακολουθήσεων στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, όπως επίσης και τα πρόσφατα στοιχεία που προκύπτουν από την επιστολή του προέδρου της ΑΔΑΕ» υπογράμμισε ο Δ. Κουτσούμπας και κατέληξε στη δήλωσή του: «Καμία ανοχή στο δόγμα “ουδείς εξαιρείται των παρακολουθήσεων”».

Ελληνική Λύση: Όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά

«Η δημοκρατία δεν μπορεί να λειτουργεί με σφραγισμένους φακέλους, κατ’ ιδίαν απαντήσεις και ιδιωτικές συναντήσεις», αναφέρει η Ελληνική Λύση για την επιστολή του προέδρου της ΑΔΑΕ Χρήστου Ράμμου.

«Γι ‘αυτό και ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος είχε ζητήσει από την πρώτη στιγμή ενημέρωση για το εάν βρισκόταν υπό “παρακολούθηση”. Απάντηση ακόμα δεν έχει λάβει. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης λοιπόν θα τοποθετηθεί με στοιχεία αύριο από το βήμα της Βουλής.  Φυσικά, “όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά”. Εμείς θα συνεχίσουμε να απαιτούμε “άπλετο φως” ώστε να μην αφήσουμε τον «καπνό» να πνίξει τον δημόσιο βίο. Ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ οφείλει να ενημερώσει το κοινοβούλιο, όπως ορίζει το συνταγματικό του καθήκον, για το σύνολο των ευρημάτων της Αρχής», καταλήγει η ανακοίνωση της Ελληνικής Λύσης.

Νωρίτερα η Ελληνική Λύση είχε εκδώσει ανακοίνωση για την επίσκεψη Τσίπρα στην ΑΔΑΕ, στην οποία έκανε λόγο για επιλεκτική ενημέρωση. «Η “επιλεκτική ενημέρωση”αναφορικά με το σκάνδαλο των υποκλοπών είναι εξίσου καταδικαστέα με την συγκάλυψη. Η υπεράσπιση του πολιτεύματος αφορά κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδα. Δεν μπορεί να γίνεται αντικείμενο κομματικής εκμετάλλευσης ή υπόγειων προεκλογικών συνεννοήσεων. Κάθε πτυχή της υπόθεσης πρέπει να δημοσιοποιηθεί και οι ένοχοι να οδηγηθούν στην δικαιοσύνη, πέραν κάθε “ασυλίας”, “απορρήτου” και “ακαταδίωκτου”» ανέφερε η ανακοίνωση.

ΜέΡΑ 25: Η Κυβέρνηση αντί να απολογηθεί ζητάει και τα ρέστα από τον Πρόεδρο της ΑΔΑΕ

«Η Κυβέρνηση αντί να απολογηθεί ζητάει και τα ρέστα», αναφέρει δήλωση εκπροσώπου Τύπου του ΜέΡΑ25 Μιχάλη Κριθαρίδη για την επιστολή του Προέδρου της ΑΔΑΕ και την αντίδραση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου.

«Η επιστολή με την οποία ο Πρόεδρος της ΑΔΑΕ ενημερώνει τα κόμματα όπως εκ του νόμου οφείλει και όπως ζήτησε μόλις χθες η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΜέΡΑ25, εκθέτει ανεπανόρθωτα την Κυβέρνηση και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό για τα πεπραγμένα τους στο σκάνδαλο των υποκλοπών. Αντί λοιπόν ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος με απύθμενο θράσος να ζητάει και τα ρέστα, να απολογηθεί η Κυβέρνηση για το δικό της πολιτικό αλλά και δημοκρατικό, όχι απλώς ατόπημα, αλλά την εκτροπή. Ας μαζέψει λοιπόν ο κ. Μητσοτάκης τον Κυβερνητικό του Εκπρόσωπο και το υπόλοιπο Επιτελικό Παρακράτος κι ας αναλάβουν έστω τώρα τις ευθύνες τους, υποβάλλοντας παραίτηση και προκηρύσσοντας εκλογές, αντί να τα βάζουν με τον κ. Ράμμο», καταλήγει η δήλωση του κ. Κριθαρίδη.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ