Παπανδρέου: Ξέρω ότι πάω κόντρα στο ρεύμα
Τις εργασίες του Συνεδρίου της Royal Bank of Scotland, στο Λονδίνο, με θέμα την κρίση και τις επιπτώσεις της αλλά με έμφαση στις προοπτικές για την Ευρώπη, άνοιξε ο Γιώργος Παπανδρέου.
Στην ομιλία του, ο κ. Παπανδρέου, αναφέρθηκε στις γεωπολιτικές εξελίξεις της Ευρώπης, αλλά και την δημοσιονομική κρίση, τονίζοντας ότι ο τρόπος που χειρίστηκε η Ευρώπη τα εσωτερικά ζητήματα, είχε αντίκτυπο και στις εξωτερικές σχέσεις.
«Αντιμετωπίζοντας τα προβλήματά μας με ένα στενό, εθνικό ή εθνικιστικό τρόπο, αγνοώντας πως οι εξελίξεις γύρω μας, σύντομα θα επηρεάσουν τα πραγματικά μας εθνικά συμφέροντα», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, τόνισε πως οι εμπειρίες που πρέπει να έχει αποκομίσει η Ευρώπη από τη διαχείριση της κρίσης είναι:
Προτεραιότητα στις μεταρρυθμίσεις, όχι στη δογματική λιτότητα.
Συλλογικές απαντήσεις ώστε να μετριάζουμε τις επιπτώσεις των κρίσεων. Ο καθένας μόνος του, δεν γίνεται, πολύ περισσότερο σε περιβάλλον παγκοσμιοποίησης.
Δημιουργία ευρύτερων συναινέσεων για αλλαγές στις κοινωνίες μας. Αυτό βεβαίως, προϋποθέτει την ύπαρξη του απαραίτητου χρόνου.
Μάλιστα ο πρώην πρωθυπουργός , μιλώντας για τις θυσίες που έχουν κάνει οι Ελληνε πολίτες τα τελευταία χρόνια τόνισε ότι, όσοι μέχρι τώρα είχα επιφυλάξει για την Αθήνα, θα πρέπει πλέον να την αντιμετωπίζουν με εμπιστοσύνη.
Ο κ. Παπανδρέου αναφερόμενος στην οικονομία της Ευρώπης με τα τωρινά δεδομένα επισήμανε ότι στην Ευρώπη συνεχίζουν να υπάρχουν ανισορροπίες και ότι ένα κοινό νόμισμα δεν μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει μέσα σε πολλαπλές αγορές ομολόγων, με διαφορετικά επιτόκια, δίχως μια κανονική τραπεζική ένωση, καθώς η πραγματική οικονομία παραμένει στεγνή από την έλλειψη ρευστότητας. Η Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα μπορεί να προχωρήσει σε μία ποσοτική χαλάρωση, αλλά ο μηχανισμός μετάδοσης αυτών των μέτρων είναι προβληματικός και οι διάφορες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις εντός της Ευρωζώνης, δεν θα έχουν ενιαία επιτόκια. Και οι ίδιες οι Τράπεζες, είναι πιθανό να κοιτάξουν περισσότερο το δικό τους ισοζύγιο παρά την δανειοδότηση επιχειρήσεων.
Η ανεργία παραμένει το μεγάλο εμπόδιο, όχι μόνο για τις κοινωνίες αλλά και τις ίδιες τις τράπεζες, οι οποίες είναι αντιμέτωπες με όλο και περισσότερα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Ο κ. Παπανδρέου μιλώντας για το τι πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα στην Ευρώπη, υπογράμμισε ότι το ζήτημα είναι πολιτικό και όχι οικονομικό, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να υπάρχει μια συλλογική δύναμη, ενώ πρόσθεσε ότι η Ευρώπη θα μπορούσε και θα έπρεπε να είναι το μοντέλο μιας παγκόσμιας διακυβέρνησης και αντιμετώπισης κοινών απειλών.
Ο πρώην Πρωθυπουργός απαντώντας για το αν επιθυμεί περισσότερη Ευρώπη δήλωσε: «Επιθυμώ περισσότερη Ευρώπη. Επιθυμώ μια τραπεζική ένωση. Συντονισμό των δημοσιονομικών πολιτικών. Ευρωομόλογα για την αντιμετώπιση και των επιμέρους χρεών αλλά και την ανάπτυξη ιδιωτικών επενδύσεων. Η Ευρώπη μπορεί να γίνει υπόδειγμα Πράσινης Ανάπτυξης κι αυτό έχει τη δική του ξεχωριστή γεωπολιτική σημασία σήμερα. Χρειαζόμαστε συντονισμένη κοινωνική πολιτική για την ανεργία. Για παράδειγμα, ένα Erasmus για τους άνεργους. Χρειαζόμαστε κοινή Άμυνα – κοινό ευρωπαϊκό στρατό. Κοινή φορολογική πολιτική, αντιμετώπιση της φοροαποφυγής και φοροδιαφυγής. Όχι όμως να τα φορτώσουμε όλα αυτά σε μία Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ούτε περισσότερη Ευρώπη σημαίνει περισσότερη ισχύ στη γραφειοκρατία των Βρυξελλών ή σ’ ένα ευρωπαϊκό διευθυντήριο».
Την ίδια στιγμή επισήμανε ότι μπορούμε να έχουμε Δημοκρατία, πέρα από τα σύνορα. Μπορούμε να είμαστε ξανά καινοτόμοι, δημιουργώντας έναν Ευρωπαϊκό «Δήμο» με κοινωνικό και πολιτικό χώρο για συμμετοχική δράση πέρα από σύνορα. Γιατί όχι άμεση εκλογή του Προέδρου της ΕΕ από τους Ευρωπαίους πολίτες; Γιατί όχι δημοψηφίσματα σε όλη την Ευρώπη. Γιατί όχι κοινές πολιτικές μετανάστευσης, δίνοντας πανευρωπαϊκά δικαιώματα στους ανθρώπους αυτούς. Γιατί όχι μια κοινή πολιτική ιθαγένειας; Γιατί να μην χρησιμοποιήσουμε τις νέες τεχνολογίες για διαβούλευση πάνω στις πολιτικές μας;
Ο Γιώργος Παπανδρέου πρόσθεσε «ξέρω πως πηγαίνω κόντρα στο ρεύμα με αυτά. Όμως, ή θα δράσουμε από κοινού και θα ενώσουμε δυνάμεις ή θα αντιμετωπίσουμε τη διάλυση του Ευρωπαϊκού μας οράματος. Από εμάς εξαρτάται».
Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο του Συνεδρίου, ο Γιώργος Παπανδρέου και ο πρώην Πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Μόντι, συζήτησαν για τις προοπτικές της Ευρώπης, αμέσως μετά αφού είχαν γίνει γνωστές οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Μάριο Ντράγκι, τις οποίες χαρακτήρισε θετικές.
Ο Γιώργος Παπανδρέου, υποστήριξε επίσης, ότι είναι αναγκαίο να συνοδευτούν από αποφάσεις που θα ενισχύουν μια κοινή πολιτική δημοσίων επενδύσεων, ιδιαιτέρως για την πράσινη – βιώσιμη ανάπτυξη, όπως για παράδειγμα στην ενέργεια, ώστε να ενισχύεται η αποτελεσματικότητα των υποδομών για το κοινό καλό σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της ΕΕ και να δημιουργούνται θέσεις εργασίας, κάτι που αποτελεί μείζον ζητούμενο και να καταστεί η Ευρώπη ανταγωνιστική εκεί που μπορεί να έχει την υπεροχή, έναντι των αναδυόμενων αγορών.
Σημειώνεται ότι τα τελευταία λόγια του κ. Παπανδρέου, χαιρετίστηκαν ιδιαίτερα από τους συμμετέχοντες, καθώς οι επενδυτές που προβληματίζονται λόγω του ασταθούς περιβάλλοντος, θα μπορούσαν σήμερα να βρουν μια διέξοδο για τις επενδύσεις τους στην Ευρώπη.