Παπαδημούλης: Εγκρίθηκε η έκθεση για την Προστασία της Διαφορετικότητας

Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Πρόεδρος της Ομάδας Υψηλού Επιπέδου του για την Ισότητα των Φύλων και τη Διαφορετικότητα, Δημήτρης Παπαδημούλης, παρουσίασε στο Προεδρείο του Ευρωκοινοβουλίου την «Έκθεση για τη διαφορετικότητα», η οποία και εγκρίθηκε ομόφωνα.

Η έκθεση περιλαμβάνει αναλυτικό κατάλογο 79 διατομεακών και ειδικών μέτρων που καλείται να εφαρμόσει η διοίκηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με την συνδρομή των πολιτικών ομάδων, έως το τέλος της κοινοβουλευτικής θητείας το 2024, με σκοπό την εξάλειψη των διακρίσεων που βασίζονται σε οιονδήποτε λόγο, όπως εθνοτική καταγωγή, αναπηρία, σεξουαλικό προσανατολισμό ή ταυτότητα φύλου.

Κύριοι στόχοι της Έκθεσης είναι η προώθηση της ένταξης των ατόμων με αναπηρία, των ατόμων που ανήκουν στην κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+ και των ατόμων με διαφορετικό υπόβαθρο φυλής, εθνοτικής καταγωγής ή θρησκευτικών πεποιθήσεων.

Με βάση τα επιτεύγματα του προηγούμενου χάρτη πορείας, ο χάρτης πορείας για την περίοδο 2022-2024 αποσκοπεί να παράσχει κατευθυντήριες γραμμές για το πώς θα διασφαλιστεί περαιτέρω η διαρκής θετική εξέλιξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ως ένα ανοικτό και χωρίς αποκλεισμούς εργασιακό περιβάλλον.

Στην εισήγησή του ο Δημ. Παπαδημούλης τόνισε, μεταξύ άλλων, πως αποτελεί συνέχεια και σημαντική βελτίωση της  πρώτης αντίστοιχης Έκθεσης που εγκρίθηκε 2019. Επικεντρώνεται μεταξύ άλλων σε θέματα διασφάλισης πλήρους ισότητας και ευκαιριών για άτομα με αναπηρία, διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό και εθνοτική καταγωγή. Σκοπός της έκθεση είναι η διευκόλυνση της πλήρους συμμετοχής και ένταξής τους και στην προώθηση ενός ανοικτού και χωρίς περιορισμούς περιβάλλοντος εργασίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η Ομάδα Υψηλού Επιπέδου για την Ισότητα & τη Διαφορετικότητα του Ευρωκοινοβουλίου, προεδρεύεται από τον Δημ. Παπαδημούλη και αποτελείται από τακτικά μέλη, που είναι Αντιπρόεδροι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από όλο το πολιτικό φάσμα, και την Πρόεδρο της Επιτροπής Γυναικών,  Έβελιν Ρέγκνερ, και συνεργάζεται στενά με την διοίκηση του Ευρωκοινοβουλίου.

Με την έγκριση της Έκθεσης ο Δημ. Παπαδημούλης δήλωσε τα εξής:

“Η έκθεση για τη Διαφορετικότητα που προετοίμασα και εγκρίθηκε ομόφωνα από το Προεδρείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κάνει ένα σημαντικό βήμα μπροστά, στην καταπολέμηση των διακρίσεων λόγω αναπηρίας, εθνοτικής καταγωγής, σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου.

Ευχαριστώ θερμά όσες και όσους συνέβαλλαν στην πολύμηνη προετοιμασία της και στην ομόφωνη έγκρισή της.

Τώρα η μεγάλη πρόκληση είναι η εφαρμογή όσων αποφασίσαμε. Είναι ζήτημα σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πολιτισμού και δημοκρατίας. Θα εποπτεύουμε την εφαρμογή της έκθεσης με τακτικό έλεγχο ανελλιπώς, έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε ότι τα λόγια θα γίνουν πράξη έως το τέλος της θητείας του Ευρωκοινοβουλίου τον Ιούνιο του 2024.

Φιλοδοξία μας είναι να καταστεί το Ευρωκοινοβούλιο πρωτοπόρος Ευρωπαϊκός θεσμός στην καταπολέμηση και εξάλειψη των διακρίσεων.”

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ