Παναγιωτόπουλος: Η ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων υφίσταται όπου και όποτε απαιτηθεί

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος μίλησε στη Realnews. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «η επιχειρησιακή ικανότητα, το αξιόμαχο, η ετοιμότητα και η συνολική αποτρεπτική ισχύς των Ενόπλων Δυνάμεων προκειμένου να υπερασπιστούν την εδαφική ακεραιότητα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας υφίστανται ανά πάσα στιγμή, όπου και όποτε απαιτηθεί».

Στον ΓΙΩΡΓΟ ΣΙΑΔΗΜΑ

Όσο για την πρόσφατη συμφωνία με τις ΗΠΑ, τονίζει πως «η αμυντική μας συνεργασία δεν αναπτύσσεται με όρους ανατολίτικου παζαριού».

Σε ερώτηση σχετικά με το όφελος για την Ελλάδα από την αμερικανική παρουσία στην Αλεξανδρούπολη και την ενόχληση της Άγκυρας, ο κ. Παναγιωτόπουλος απάντησε τα εξής:

«Το ότι η Τουρκία δηλώνει ενοχλημένη από την ενισχυμένη παρουσία των Αμερικανών στην Αλεξανδρούπολη, βάσει των προβλέψεων της συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ, πιστοποιεί ακριβώς αυτή την αξία της ως άξονα στρατηγικής αναβάθμισης της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή.

Εκτιμώ ότι η ενόχληση της Άγκυρας έγκειται σε αυτό ακριβώς το σημείο. Τυχόν εκτιμήσεις ότι η αξιοποίηση της Αλεξανδρούπολης από τους Αμερικανούς σε επίπεδο ανάπτυξης στρατιωτικών υποδομών αποτελεί δυνητική απειλή για την Τουρκία, είναι εντελώς λανθασμένες.

Άλλωστε, μόλις προχθές ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, διευκρίνισε με σαφήνεια ότι η εταιρική σχέση Ελλάδας – ΗΠΑ στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη δεν αποτελεί απειλή για την Τουρκία. Σίγουρα, όμως, το γεγονός ότι οι Αμερικανοί χρηματοδοτούν έργα αναβάθμισης του λιμένα και ενός τοπικού στρατοπέδου σημαίνει ότι αυτή η εταιρική σχέση έχει ουσιαστικό περιεχόμενο, προοπτική και προφανές εθνικό όφελος».

Σχετικά με την αναθεώρηση της αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ και τα F-35 ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είπε ότι «η αναθεώρηση της MDCA δεν συνεπάγεται αυτομάτως ενίσχυση σε οπλικά συστήματα, καθώς η αμυντική μας συνεργασία με τις ΗΠΑ δεν αναπτύσσεται με όρους ανατολίτικου παζαριού. Όσο οι Αμερικανοί συνειδητοποιούν ότι η Ελλάδα αποτελεί τον βασικό στρατηγικό εταίρο και πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, τόσο αναβαθμίζεται η στρατηγική σχέση μας με τις ΗΠΑ.

Αυτό ακριβώς το πνεύμα αποτυπώνεται σαφώς στο συμβατικό κείμενο της συμφωνίας, όπου γίνεται αναφορά σε αμοιβαία απόφαση για περιφρούρηση «ασφάλειας, κυριαρχίας, ανεξαρτησίας και εδαφικής ακεραιότητας έναντι κάθε απειλητικής προς τις παραπάνω ενέργειας». Σε αυτό ακριβώς το σημείο εδράζεται το εθνικό όφελος από τη MDCA. Η ενδεχόμενη ενίσχυση σε οπλικά συστήματα είναι στο τραπέζι ως παρεπόμενο. Ως προς τη συμμετοχή στο πρόγραμμα των F-35, η Ελλάδα έχει εκφράσει το ενδιαφέρον της και αυτό επιβεβαιώνεται από τη σχετική αναφορά στην επιστολή Μπάιντεν που συνοδεύει την υπογραφή της MDCA».

Τι είπε ο Παναγιωτόπουλος για τη συνάντηση με τον Χουλουσί Ακάρ

Για τη συνάντηση με τον Χουλουσί Ακάρ και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, ο κ. Παναγιωτόπουλος απάντησε τα εξής:

«Κατά την πρόσφατη συνάντησή μου με τον υπουργό Άμυνας της Τουρκίας συζητήσαμε μεταξύ άλλων και την επανεκκίνηση της διαπραγμάτευσης για τα ΜΟΕ.

Δεδομένου, όμως, του κλίματος έντασης στις διμερείς σχέσεις κατά το προηγούμενο διάστημα, επέμεινα στην ανάγκη να γίνουν μικρά σταθερά βήματα προς την κατεύθυνση της βελτίωσης του κλίματος στις μεταξύ μας σχέσεις.

Τέτοια δείγματα συμπεριφοράς θα μπορούσαν, π.χ., να είναι η αποφυγή προκλητικών ή εμπρηστικών δηλώσεων ή μια διακριτή μείωση των υπερπτήσεων τουρκικών αεροσκαφών πάνω από ελληνικά νησιά. Μόνο τότε η συζήτηση για τα ΜΟΕ θα μπορούσε να αποκτήσει πραγματικό νόημα και να μην είναι μια ατελέσφορη διαδικασία του τύπου «ένα βήμα μπροστά και δύο πίσω». Ο κύριος Ακάρ έδειξε ότι συμφωνεί ως προς το γενικό σκεπτικό. Θα δείξει”.

Διαβάστε εδώ κι εδώ το δημοσίευμα της Realnews

Νίκος Παναγιωτόπουλος

Νίκος Παναγιωτόπουλος

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ