Οι αλλαγές στην αξιολόγηση του Δημοσίου – Τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου

Αλλάζουν τα δεδομένα στην αξιολόγηση του Δημοσίου. Καταργείται το υφιστάμενο σύστημα, με το οποίο «αρίστευαν» 8 στους 10 δημοσίους υπαλλήλους.

Με το νέο μοντέλο, θα βαθμολογούνται πλέον μόνο οι προϊστάμενοι για τη συνολική απόδοση του τμήματος. Η αποτυχία επίτευξης των στόχων που θα τίθενται θα έχει επιπτώσεις στη βαθμολογική και στην οικονομική εξέλιξη των στελεχών. Ποια μπόνους προβλέπονται ώστε να ενισχυθεί η παραγωγικότητα των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα.

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΥ

Ριζικές ανατροπές στο σύστημα αξιολόγησης στο Δημόσιο όπως το γνωρίζαμε μέχρι σήμερα σχεδιάζει η κυβέρνηση, επιφέροντας, όπως αποκαλύπτει η Realnews, κατάργηση της βαθμολόγησης των υπαλλήλων από τους ανωτέρους τους και απαιτητική αξιολόγηση μόνο για τους προϊσταμένους.

Το μεσημέρι της περασμένης Τετάρτης, ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, παρουσίασε τους βασικούς άξονες του νέου σχεδίου στον πρωθυπουργό, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ανάβει το «πράσινο φως» για μετάβαση στο νέο σύστημα, το οποίο αφορά περίπου 220.000 υπαλλήλους του στενού δημόσιου τομέα (εξαιρούνται ένστολοι, ιατροί και εκπαιδευτικοί).

Υψηλόβαθμη πηγή του υπουργείου Εσωτερικών μιλώντας στην «R» έκανε λόγο για ένα σύγχρονο, «έξυπνο», λιτό και ταχύ σύστημα αξιολόγησης, το οποίο θα αντικαταστήσει εξ ολοκλήρου το υπάρχον.

Σε διαβούλευση το ν/σ για την αξιολόγηση στο Δημόσιο

Ο βασικός άξονας στον οποίο θα «κινηθεί» το νέο σύστημα είναι η αξιολόγηση των προϊσταμένων και όχι πλέον των υπαλλήλων. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η βαθμολόγηση των εργαζομένων από τους ανωτέρους τους πρόκειται να καταργηθεί, καθώς δεν έλυσε κανένα πρόβλημα, αφού αποδείχθηκε αναποτελεσματική και κυρίως εικονική.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «R», βασικός άξονας του νέου συστήματος είναι η απαιτητική αξιολόγηση των προϊσταμένων, η οποία πλέον δεν θα συνδέεται μόνο με τίτλους σπουδών και προϋπηρεσία, αλλά με ένα σύστημα στοχοθεσίας για κάθε τμήμα.

Οι προϊστάμενοι θα ενδυναμωθούν και θα επαφίεται σε αυτούς η ορθή λειτουργία της οργανικής μονάδας τους, με κύριο στόχο την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί. Για τον σκοπό αυτό το νομοσχέδιο θα προβλέπει πως στη «φαρέτρα» των προϊσταμένων θα προστεθούν σημαντικά διοικητικά εργαλεία, που αναπτύσσονται αυτή την περίοδο παράλληλα με την αξιολόγηση και τη στοχοθεσία, όπως η τηλεργασία και η ανταμοιβή της αποδοτικότητας.

Επί της ουσίας, μόνο προαπαιτούμενο θα είναι η επίτευξη του στόχου, δίδοντας στον προϊστάμενο το «ελεύθερο» για την επιλογή του τρόπου με τον οποίον θα φτάσει στον στόχο.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η βαθμολόγηση των εργαζομένων πρόκειται να καταργηθεί και να αντικατασταθεί από ένα σύστημα αξιολόγησης των δεξιοτήτων, ενώ η αξιολόγηση των προϊσταμένων θα καθορίζεται κατά 50% από την επίτευξη των στόχων και κατά 50% από την αξιολόγηση των δεξιοτήτων τους, η οποία θα πραγματοποιείται από τον ιεραρχικά ανώτερό τους.

Η αξιολόγηση θα πραγματοποιείται δύο φορές εντός του ίδιου έτους, ενώ δίνεται έμφαση πλέον στον προϊστάμενο, ο οποίος θα ταξινομεί και δεν θα βαθμολογεί τις δεξιότητες των υπαλλήλων του.

Οι ερωτήσεις θα είναι λιγότερες, στοχευμένες και θα επικεντρώνονται στις δεξιότητες των υπαλλήλων. Το νέο σχέδιο, όπως δηλώνει ο υπουργός Εσωτερικών, Μ. Βορίδης, δεν έχει τιμωρητικό χαρακτήρα, αλλά σκοπός του είναι να λειτουργήσει ως ένα εργαλείο βελτίωσης των δεξιοτήτων που θα σχετίζονται με τους στόχους της οργανικής μονάδας.

Επί της ουσίας να αποτελέσει ένα σύστημα επιβράβευσης και εντοπισμού δεξιοτήτων αλλά και αδυναμιών, οι οποίες θα πρέπει να διορθώνονται μέσω ειδικών προγραμμάτων επιμόρφωσης που θα δημιουργηθούν σε συνεργασία με το αναβαθμισμένο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης.

Σε κάθε περίπτωση, η αποτυχία επίτευξης στόχων θα αφορά κυρίως τους προϊσταμένους, για τους οποίους θα δυσχεραίνεται η βαθμολογική και μισθολογική εξέλιξη.

Διαβάστε εδώ το δημοσίευμα της Realnews

αξιολόγηση Δημοσίου

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ