Οριοθέτηση ΑΟΖ Ελλάδας-Ιταλίας: Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Τη συμφωνία που υπέγραψαν σήμερα η Αθήνα και η Ρώμη σχετικά με την οριοθέτηση των ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών, σχολιάζουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ο τομεάρχης εξωτερικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Γιώργος Κατρούγκαλος χαρακτηρίζει ως “θετική, κατ’αρχήν, εξέλιξη” την υπογραφή συμφωνίας ΑΟΖ με την Ιταλία “που πήρε το νήμα της διαπραγμάτευσης από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ”. Όπως γράφει σε ανάρτησή του στα social media, “θα μελετήσουμε τη συμφωνία για να αξιολογήσουμε σημαντικά ζητήματα, όπως είναι η επήρεια των νησιών κ τα δικαιώματα αλιείας”.

Ο κ. Κατρούγκαλος υπογραμμίζει επίσης την αναγκαιότητα “να ενταχθεί σε ένα συνολικό σχέδιο στρατηγικής διπλωματίας, που σήμερα λείπει, με άμεση προτεραιότητα την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο και τη σύναψη συμφωνίας ΑΟΖ με την Αίγυπτο” και καταλήγοντας σημειώνει πως είναι όσο ποτέ επίκαιρο “το αίτημα για σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών”.

Το ΚΚΕ, από την πλευρά του, σημειώνει πως η συμφωνία “δε χωράει πανηγυρισμούς”, καθώς “υπηρετεί τα συμφέροντα και τους σχεδιασμούς των αστικών τάξεων των δύο κρατών μελών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, που εμπλέκονται στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, οι οποίοι είναι σε εξέλιξη, με οδυνηρές συνέπειες για τους λαούς της περιοχής”.

Ο Περισσός τονίζει πως “αυτοί που μιλούν για ‘ιστορική μέρα’ δεν παίρνουν υπόψη τους ότι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας ανάμεσα στις δύο χώρες, το 1977, δεν υπηρέτησε τα λαϊκά συμφέροντα και δεν αποσόβησε την όξυνση των προβλημάτων στην ευρύτερη περιοχή, ενώ το ίδιο ισχύει για την οριοθέτηση της ΑΟΖ ανάμεσα στην Κύπρο, το Ισραήλ, την Αίγυπτο και το Λίβανο”.

Σημειώνει, επίσης, οτι οι ισχυρισμοί ότι με τη συμφωνία Ελλάδας -Ιταλίας εξουδετερώνονται τα νομικά και πολιτικά επιχειρήματα, που αξιοποιεί η τουρκική ηγεσία στα πλαίσια της κλιμάκωσης της επιθετικότητας στην Αν. Μεσόγειο, “είναι υπερφίαλοι και υποβαθμίζουν τις ανησυχητικές και επικίνδυνες εξελίξεις στην Αν. Μεσόγειο, το Αιγαίο, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική”.

Το ΚΚΕ υπενθυμίζει ότι έχει υποστηρίξει από καιρό πριν “πως η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών και το δικαίωμα των νησιών σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ απορρέει από τη Διεθνή Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982 και έχει καταδικάσει την απαράδεκτη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης, αλλά και την αδειοδότηση της κρατικής εταιρείας πετρελαίου της Τουρκίας, για έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, που καταστρατηγεί δικαιώματα των ελληνικών νησιών” και συμπληρώνει ότι “οι λαοί της Ιταλίας, της Ελλάδας, οι λαοί της περιοχής, με την πάλη τους μπορούν να διαμορφώσουν τις προϋποθέσεις για να ζήσουν ειρηνικά και να αξιοποιήσουν το θαλάσσιο πλούτο, τις πλουτοπαραγωγικές πηγές, για δικό τους όφελος”. Καταλήγοντας, αναφέρει το ΚΚΕ ότι οπωσδήποτε “θα μελετήσει παραπέρα την ελληνο-ιταλική συμφωνία για τη χάραξη των θαλάσσιων ζωνών, όπως και τις ρυθμίσεις για την αλιεία”

Η Ελληνική Λύση διατυπώνει έντονες επιφυλάξεις για τη συμφωνία Ελλάδας-Ιταλίας για την οριοθέτηση ΑΟΖ. “Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Ντι Μάιο, ήρθε στην Ελλάδα μήνα Ιούνιο και απέφυγε να μιλήσει για ΑΟΖ. Μίλησε μόνο για τα ανταλλάγματα που πήρε, όπως την αλιεία και τους τουρίστες από την Ελλάδα! Το θέμα είναι τι πήρε η Ελλάδα από αυτή την ιστορία”, αναφέρει η Ελληνική Λύση και διερωτάται: “Η φράση του κ. Ντι Μάιο ‘ιστορικά δικαιώματα’ στην αλιεία τι σημαίνει; Σημαίνει ότι δίνετε την αλιεία που ‘απορρέει’ από την ΑΟΖ στους Ιταλούς; Σημαίνει De jure ακύρωση της ελληνικής ΑΟΖ, ναι ή όχι; Θα γίνουμε η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα ανακηρύξει Aποκλειστική Oικονομική Zώνη χωρίς να είναι αποκλειστική;”.

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.