Πυρά από την αντιπολίτευση κατά της κυβέρνησης για τις εξελίξεις στον Έβρο

Σφοδρά πυρά κατά της κυβέρνησης εξαπολύουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στον Έβρο, με δημοσιεύματα να αναφέρουν ότι τουρκικές δυνάμεις εμφανίζονται να έχουν προωθηθεί σε ελληνικό έδαφος στη θέση Μελισσοκομείο. Σημειώνεται πως το υπουργείο Εξωτερικών κάνει λόγο για fake news, δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι “καμία ξένη δύναμη δεν βρίσκεται σε ελληνικό έδαφος” .

Ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του, σημειώνει πως “οι τελευταίες εξελίξεις στον Έβρο, οι παλινωδίες στις απαντήσεις της κυβέρνησης και η σημερινή επιβεβαίωση από το ΥΠΕΞ ότι Τούρκοι στρατιώτες εισήλθαν σε ελληνικό έδαφος, δημιουργούν πολύ σοβαρά ερωτηματικά και ανησυχίες σε σχέση με το μείζον αυτό ζήτημα. Όπως υποστηρίζει, η κυβέρνηση “οφείλει να απαντήσει χωρίς περιστροφές: Αποχώρησαν ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις από ελληνικό έδαφος τη στιγμή που σε αυτό προσήλθαν δυνάμεις της Τουρκικής στρατοχωροφυλακής;”. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογραμμίζει πως “αν αυτό συνέβη, προκειμένου μάλιστα, όπως δήλωσε ο ΥΠΕΞ κ Δένδιας, ‘να μη δημιουργηθεί ένταση στη περιοχή’, αποτελεί πρωτοφανή ενέργεια που απαιτεί εξηγήσεις από τον ίδιο τον κο Μητσοτάκη”.

Ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει πως “οι αρχικές αιτιάσεις του ΥΠΕΞ ότι πρόκειται για fake news ακραίων ιστοσελίδων που αναπαράγει ο ΣΥΡΙΖΑ, αυτοδιαψεύστηκαν αμέσως μετά το διάβημα στο οποίο ο ίδιος προχώρησε προς την Τουρκία διότι Τούρκοι στρατιώτες ‘πραγματοποίησαν μετρήσεις’ εντός ελληνικού εδάφους”. “Προφανώς το ελληνικό ΥΠΕΞ δεν προβαίνει σε διαβήματα βάσει ψεύτικων ειδήσεων. Άρα ψευδείς ήταν μόνον οι κατηγορίες προς την αντιπολίτευση”, σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Επιπλέον ασκεί κριτική στην κυβέρνηση της ΝΔ που “συνηθίζει κατά καιρούς τις εθνικιστικές κορώνες, ιδίως όταν στην άλλη πλευρά των συνόρων υπάρχουν μετανάστες, είναι απόλυτα εκτεθειμένη από τις τελευταίες εξελίξεις που αποδεικνύουν ότι δεν έχει καμία διπλωματική και αμυντική στρατηγική απέναντι στην ολοένα και κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα” και καταλήγει λέγοντας ότι “όταν δε μια κυβέρνηση δεν αντιλαμβάνεται ότι το θέμα δεν είναι τα πολλά ή τα λίγα μέτρα υποχώρησης, αλλά το έλλειμμα στρατηγικής της έναντι των τουρκικών διεκδικήσεων, τότε αυτή η κυβέρνηση είναι τουλάχιστον επικίνδυνη να διαχειρίζεται κρίσιμα εθνικά μας θέματα”.

Μιλώντας επί του θέματος, σήμερα, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής τόνισε πως η Τουρκία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τις διμερείς συμφωνίες, αλλά πρέπει οι υπουργοί να προσέχουν τις δηλώσεις τους. Όπως ανέφερε ο Παύλος Χρηστίδης στον ΑΝΤ1, “είναι προφανές ότι το πρόβλημα το έχει η Τουρκία. Έχει εκνευρισμό και επιθετικότητα, δεν τις βγαίνουν τα πράγματα ούτε στην οικονομία ούτε και στον τρόπο που κινήθηκε στον Έβρο και τα νησιά τους προηγουμένους μήνες. Είναι προφανές ότι η Τουρκία παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και τις διμερείς συμφωνίες. Και συνεχίζει στο δρόμο της επιθετικότητας”. Προσέθεσε, όμως, πως αυτό δεν σημαίνει πως οποιοδήποτε Έλληνας υπουργός, μπορεί να κάνει δηλώσεις που δεν είναι όσο προσεκτικές χρειάζεται. “Δεν μπορεί να μιλάνε για λίγα μέτρα, αυτό δημιουργεί πρόβλημα στον τρόπο με τον όποιο κινείται η χώρα . Άραγε, ‘για πόσες δεκάδες μέτρα’ υπάρχει ζήτημα στον Έβρο;”, ανέφερε ο κ. Χρηστίδης.

Από την πλευρά του, ο Ανδρέας Λοβέρδος διατύπωσε αντιρρήσεις και ενστάσεις για τη θέση της κυβέρνησης και τους χειρισμούς του υπουργείου Εξωτερικών. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής και Τομεάρχης Εξωτερικής Πολιτικής, κάλεσε “να μας απαντήσει η κυβέρνηση ‘για πόσες δεκάδες μέτρα’ υπάρχει ζήτημα στον Έβρο; Επαναλαμβάνουμε: Το απόσπασμα της συνέντευξης στην ΕΡΑ του Υπουργού Εξωτερικών για την κατάσταση στον Έβρο αποδίδει με σαφείς όρους είτε αφέλεια, είτε ευκολία προσαρμογής στις πολιτικές της Τουρκίας”. Και καταλήγει στη δήλωσή του πως “σε κάθε περίπτωση πάντως δεν αποτελούν έκφραση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής”.

Πυρά εξαπολύει και ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος λέγοντας “κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, όταν καταλαμβάνεται ελληνικό έδαφος, η απάντηση είναι μία: Και ελληνική ανακατάληψη τώρα, χωρίς υπεκφυγές και δικαιολογίες! Σας το είπαμε από χθες που συνέβη το γεγονός, το αμφισβητήσατε, αλλά δυστυχώς είπατε –πάλι- ψέμματα!”. Σύμφωνα με τον κ. Βελόπουλο, “η μόνη λύση για να μην αποδειχθούν συνένοχοι Νέα Δημοκρατία και Πρωθυπουργός είναι να παραιτηθεί ο Υπουργός Εξωτερικών!”

Μονόδρομο χαρακτηρίζει εξάλλου η Ελληνική Λύση την παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών. “Η κυβέρνηση δείχνει να μην έχει καταλάβει την σοβαρότητα της κατάστασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η Τουρκία απειλεί, παραβιάζει, καταλαμβάνει εδάφη και η Ελλάδα – δια του αρμόδιου Υπουργού, όχι μόνο το πήρε στην… ‘πλάκα’, αλλά υπερψήφισε και την εκλογή του Τούρκου Προέδρου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ !”, τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση και επισημαίνεται πως “επειδή τελείωσαν τα ‘αστεία’, καλούμε τον υπουργό Εξωτερικών να καταθέσει στον Πρωθυπουργό την παραίτηση του, δείχνοντας έστω και τώρα, υπευθυνότητα και σοβαρότητα”.

Επικρίσεις κατά της κυβέρνησης και του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια “για τον τρόπο αντιμετώπισης των επιθετικών ενεργειών της Τουρκίας στον Έβρο”, διατυπώνει σε δήλωσή του και ο εκπρόσωπος του ΜέΡΑ 25 Μιχάλης Κριθαρίδης.

Όπως υποστηρίζει, η κυβέρνηση “αφού βάφτισε ‘εισβολή’ την προσπάθεια κατατρεγμένων να περάσουν στην Ευρώπη στέλνοντας στρατό-αστυνομία να υψώσουν φράχτες, υποδεχόμενη υψηλόβαθμο κλιμάκιο του διευθυντηρίου των Βρυξελλών και συνοδεύοντας μέχρι και την ΠτΔ το Πάσχα, τώρα με την καταπάτηση ελληνικού εδάφους από το καθεστώς του κ. Ερντογάν παριστάνει τον Πόντιο Πιλάτο”. Αναφερόμενος στον υπουργό Εξωτερικών ο κ. Κριθαρίδης λέει ότι “προσπάθησε να υποβαθμίσει το θέμα μιλώντας για λίγες ‘δεκάδες μέτρα’ και όχι για τα 16 στρέμματα στα οποία έχουν εγκατασταθεί κανονικότατα οι τουρκικές δυνάμεις, στη συνέχεια προσπάθησε να φιμώσει και τον τύπο για το ζήτημα ‘δεν αξίζει ούτε μονόστηλο σε εφημερίδα’, ενώ τέλος μετά από προφανή κυβίστηση το Υπουργείο προέβη σε διάβημα!”. Καταλήγοντας, ο εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25 τονίζει ότι “είναι βλέπετε και η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης όπως ακριβώς και η οικονομική, πυγμή έναντι των αδυνάμων, υποχωρητικότητα έναντι των ισχυρών, στο ίδιο έργο θεατές”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ