Ομόφυλα ζευγάρια: Ο πολιτικός γάμος, η άδεια μητρότητας και πατρότητας και η υιοθεσία – Όλα όσα προβλέπει το νομοσχέδιο

Βασικά σημεία του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια και συγκεκριμένα για την ισότητα στον πολιτικό γάμο που κατατέθηκε στην Βουλή, αποκαλύπτονται στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, στο σχέδιο νόμου του υπουργού Επικρατείας, «Ισότητα στον πολιτικό γάμο, τροποποίηση του Αστικού Κώδικα και άλλες διατάξεις».

Σκέρτσος: Το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, θα οδηγήσει σε ένα πιο ισχυρό έθνος και πιο συμπαγή κοινωνία

Μεταξύ άλλων, ορίζεται ρητά ότι ο γάμος συνάπτεται μεταξύ δύο προσώπων διαφορετικού ή ίδιου φύλου.

Επιπλέον, προβλέπεται η χορήγηση στον δικαιούχο γονέα, ο οποίος καθορίζεται με κοινή δήλωση των συζύγων προς τον εργοδότη ή τους εργοδότες ή τον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, κατά περίπτωση:

Ομόφυλα ζευγάρια – Επιστολή της Ιεράς Συνόδου στους βουλευτές: «Καταργεί μητρότητα και πατρότητα, ουδετεροποιεί τα φύλα»
  • της ειδικής άδειας προστασίας της μητρότητας καθώς και της ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας, διάρκειας μέχρι επτά (7) μηνών,
  • της άδειας πατρότητας δεκατεσσάρων (14) εργάσιμων ημερών κατά τη γέννηση του τέκνου του,
  • της άδειας μητρότητας δεκαεπτά (17) εβδομάδων, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα.

Ακόμη, αναγνωρίζονται στην Ελλάδα:

  • η σχέση γονέα ή γονέων και τέκνου που έχει καταχωριστεί σε δημόσια έγγραφα ή δικαστική απόφαση τρίτης χώρας, ανεξαρτήτως του φύλου των γονέων και της πρόβλεψης ή μη περί δημιουργίας της εν λόγω σχέσης στην ελληνική έννομη τάξη,
  • η υιοθεσία από συζύγους του ίδιου φύλου ή η υιοθεσία του παιδιού του ενός συζύγου από τον άλλο σύζυγο του ίδιου φύλου, που έχει τελεστεί στο εξωτερικό.

Πότε θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο

Τη Δευτέρα (5/02) θα έχουμε την πρώτη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής και την Τετάρτη (7/02) την ακρόαση των φορέων. Τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου, θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη ανάγνωση και 14 και 15 Φεβρουαρίου θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο.

Ομόφυλα ζευγάρια: «Ιερές» αναταράξεις για τις βαπτίσεις των παιδιών – Τι είπαν Ιερώνυμος και Ελπιδοφόρος

Μήνυμα ισότητας

Συνάντηση με ομόφυλους γονείς είχαν οι Μαργαρίτης Σχοινάς, Άκης Σκέρτσος, Αλέξης Πατέλης και Σοφία Ζαχαράκη στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα. Τα κυβερνητικά στελέχη και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν εξέπεμψαν το μήνυμα ισότητας στον γάμο που διαπνέει το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Μήνυμα ισότητας στον γάμο, αλλά και εκσυγχρονισμού της κοινωνίας, εξέπεμψε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, αναφέροντας ότι οι οικογένειες ομόφυλων ζευγαριών είναι μία πραγματικότητα που δεν μπορεί να αγνοηθεί.

«Όταν είσαι γονιός σε ένα μέρος της Ευρώπης, θα πρέπει να είσαι γονιός σε όλη την Ευρώπη και αυτό είναι μία υποχρέωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να το κατοχυρώσει», δήλωσε ο κ. Σχοινάς.

Ομόφυλοι γονείς συνέβαλαν με τα δικά τους προσωπικά βιώματα στην συζήτηση κάνοντας λόγω για μία σπουδαία ημέρα, κυρίως για τα παιδιά τους.

«Θεωρούμε αυτονόητο καθήκον της ελληνικής κυβέρνησης να αναγνωρίσει αυτά τα δικαιώματα, να μην υπάρχουν πολίτες που να έχουν καθιερώσει τον γάμο και τα παιδιά και να μπορούν να το κάνουν αυτό σε άλλες χώρες του πλανήτη και όχι στην Ελλάδα» τόνισε ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος.

«Είναι πραγματικές ζωές παιδιών και ανθρώπων που θα βρουν την έκφραση του δικαιώματος σε μία χώρα, η οποία σέβεται πραγματικά τον κάθε πολίτη», υπογράμμισε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη.

«Σήμερα είμαστε στο κατώφλι της κατάθεση του νομοσχεδίου για την ισότητα στον γάμο, μία ιστορική ημέρα. Η συγκεκριμένη συζήτηση διεξάγεται συμπτωματικά την ημέρα που κατατίθεται το νομοσχέδιο για συζήτηση στην Βουλή, έπειτα από την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης», ανέφερε ο ειδικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ