Ομάδα δράσης στο Μαξίμου για τα 32 δισ. ευρώ – Ποιες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα ετοιμάζει ο Μητσοτάκης

Των Παναγή Γαλιατσάτου και Γιώργου Σιαδήμα

Ομάδα δράσης ετοιμάζεται να δημιουργήσει το Μαξίμου για την αξιοποίηση των 32 δισ. ευρώ που αναμένεται να λάβει η χώρα μας από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με δεδομένο ότι η ελληνική οικονομία θα βρεθεί το τρέχον έτος σε βαθιά ύφεση, η επιτυχής διαχείριση του πακέτου αυτού αποτελεί τη σημαντικότερη πρόκληση για την κυβέρνηση, καθώς από αυτήν εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό η γρήγορη επιστροφή στην ανάκαμψη και η δημιουργία ευοίωνης πολιτικής προοπτικής για το μέλλον.

Το Μαξίμου έχει πάρει ήδη το θέμα στα χέρια του με τη δημιουργία της Επιτροπής Σοφών υπό τον Κύπριο νομπελίστα οικονομολόγο Χριστόφορο Πισσαρίδη, η οποία ήδη εκπονεί το αναπτυξιακό σχέδιο για την ελληνική οικονομία – αναμένεται, μάλιστα, να παραδώσει στην κυβέρνηση ένα προσχέδιο στα μέσα Ιουλίου.

Ωστόσο, για να πάρει τα χρήματα η Ελλάδα, αν και όταν εγκριθούν, θα πρέπει να υποβληθούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή συγκεκριμένες προτάσεις -δηλαδή εθνικά προγράμματα- για την απορρόφησή τους. Αυτά τα προγράμματα δεν θα τα καταρτίσει η Επιτροπή Σοφών, καθώς δεν είναι αυτή η δουλειά της. Οι κατευθύνσεις της θα πρέπει να μετουσιωθούν σε προγράμματα και εδώ το Μαξίμου δεν έχει καμία εμπιστοσύνη στους φορείς και στους επιχειρηματίες. Η πείρα, άλλωστε, έχει διδάξει πως η Ελλάδα υστερεί πάγια στην απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων και ενισχύσεων, γιατί έχει αδυναμία να επεξεργαστεί προτάσεις και επιχειρησιακά προγράμματα που θα κατατεθούν στην Κομισιόν και θα εγκριθούν.

Διαβάστε εδώ το δημοσίευμα στην Realnews.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ