Οικονόμου: Οι Έλληνες δεν χειραγωγούνται, ξέρουν καλά ποιον ψηφίζουν – Τι είπε για το δημοσίευμα του Guardian

«Δεν ξέρω τι γίνεται σε άλλες χώρες, οι Έλληνες ψηφοφόροι, οι Έλληνες πολίτες δεν χειραγωγούνται ξέρουν πολύ καλά ποιον ψηφίζουν και γιατί τον ψηφίζουν» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κατά την σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ενώ αναφορικά με τα μέτρα στήριξης της κοινωνίας, είπε ότι η κυβέρνηση επιστρέφει κάθε πρόσθετο ευρώ στην κοινωνία που δυσκολεύεται από τις συνθήκες της εισαγόμενης ακρίβειας

Οικονόμου: «Ανερμάτιστη έκθεση ιδεών με μπόλικα Tsipranomics η συνέντευξη του κ. Τσίπρα»

Ερωτηθείς για το δημοσίευμα της Guardian που αναφέρεται σε ομάδα ειδικών που χειραγωγεί τις εκλογές. «Δεν έχει υποπέσει στην αντίληψή μας να υπάρχει τέτοια ομάδα που να κάνει τέτοια δουλειά στην ελληνική κοινωνία. Αν έχει ενδιαφέρον η συζήτηση αυτή είναι ότι προσπαθούν διάφοροι και συγκεκριμένα η αξιωματική αντιπολίτευση να οικοδομήσει μια πλατφόρμα δικαιολόγησης της επερχόμενης πολιτικής ήττας. Όλα τα υπόλοιπα είναι στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας» σημείωσε.
«Στο σκέλος και στη διάσταση που περιγράφονται παράνομες πράξεις, είμαι βέβαιος ότι η ελληνική δικαιοσύνη θα αξιολογήσει την βαρύτητα των δημοσιευμάτων αυτών και θα κάνει αυτά που είναι να κάνει, αλλά επί της ουσίας είναι αδιανόητο και εκτός κάθε λογικής και κάθε πραγματικότητας να υπονοεί κάποιος ότι υπάρχουν μηχανισμοί που μπορούν να αλλοιώσουν την βούληση του ελληνικού λαού. Αυτά είναι σενάρια επιστημονικής φαντασίας κατάλληλα για σίριαλ και ταινίες αλλά μακριά από την πραγματικότητα» πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι αυτά δεν συμβαίνουν στη χώρα μας.

Η επίσκεψη Μπλίνκεν

Για την επίσκεψη Μπλίνκεν ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι είναι μια σημαντική επίσκεψη και ότι οι σχέσεις της χώρας μας με τις ΗΠΑ είναι στο καλύτερο επίπεδο της τελευταίας περιόδου. «Η Ελλάδα πάντα επιδιώκει την συνεννόηση, επιδιώκει συνθήκες σταθερότητας και ηρεμίας. Έχουμε αναδείξει τα ειλικρινή και αυθεντικά συναισθήματα των Ελλήνων πολιτών προς τον τουρκικό λαό, έχουμε πει πολλές φορές ότι δεν μας χωρίζει τίποτα με τον τουρκικό λαό και προς την τουρκική ηγεσία έχουμε επαναλάβει πολλές φορές ότι ο τρόπος αντιμετώπισης της διαφοράς που έχουμε, δεν είναι η ένταση, η προκλητική ρητορική, η διαστρέβλωση της πραγματικότητας, υπάρχουν άλλοι δρόμοι και άλλοι οδοί. Η Ελλάδα επιδιώκει την σταθερότητα και ταυτόχρονα βεβαίως είναι ανυποχώρητη σε ότι αφορά την διεκδίκηση την υπεράσπιση της κυριαρχίας της και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της πάντα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας» είπε.

Οικονόμου: Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα των πλειστηριασμών είναι η επιτομή του πολιτικού φαρισαϊσμού

Τα επιδόματα και οι πολιτικές στήριξης

Απαντώντας σε ερώτηση αν τα επιδόματα που ανακοινώνει η κυβέρνηση έχουν να κάνουν με το χρόνο των εκλογών είπε «Ανακοίνωσα επτά ακόμη πολιτικές στήριξης της ελληνικής κοινωνίας τις οποίες δεν πιστεύω ότι θεωρεί κάποιος ότι είναι περιττές δεδομένου ότι βρισκόμαστε σε μια περίοδο δοκιμασίας για μεγάλα κοινωνικά στρώματα. Είναι μέτρα που γίνονται από το περίσσευμα της οικονομίας και όχι από την υπερφορολόγηση ή τα δανεικά. Κάναμε εξαρχής ξεκάθαρο ότι η στήριξη αυτή θα συνεχίζεται για όσο διαρκεί η κρίση και για το σκοπό αυτό θα αντλούμε -αλλά είχαμε σημειώσει ότι δεν θα παραβιάζουμε- τα δημοσιονομικά περιθώρια της χώρας ώστε να μην ξαναμπούμε σε περιπέτειες»,
Ο κ. Οικονόμου διευκρίνισε ότι διευρύνονται τα όρια των δημοσιονομικών μας δυνατοτήτων. «Με απλά λόγια προοδεύει η οικονομία μας και μετατρέπουμε αυτόματα το δημοσιονομικό αποτέλεσμα σε κοινωνικό κεκτημένο, επιστρέφοντας κάθε πρόσθετο ευρώ στην κοινωνία που δυσκολεύεται από τις συνθήκες της εισαγόμενης ακρίβειας», είπε.

Τα επτά μέτρα

Αναφέρθηκε στη συνέχεια αναλυτικά στις πρόσθετες παρεμβάσεις για τη στήριξη των συνταξιούχων, των οφειλετών, των αγροτών και γενικότερα της κοινωνίας, δηλαδή στις επτά νέες παρεμβάσεις, που ανέρχονται αθροιστικά στα 800 εκατ. ευρώ. Αφορούν όπως είπε:
1. Χορήγηση μέχρι το τέλος Μαρτίου έκτακτης ενίσχυσης σε συνταξιούχους που δεν έλαβαν αύξηση σύνταξης λόγω προσωπικής διαφοράς (με βάση το Νόμο Κατρούγκαλου) ή η αύξηση που πήραν ήταν μικρότερη του 7%. Η ενίσχυση διαμορφώνεται από τα 200 έως τα 300 ευρώ, ανάλογα με το ύψος των συντάξιμων αποδοχών και την τυχόν αύξηση που έλαβαν.
2. Παράταση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ. Επεκτείνεται έως το τέλος του έτους η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ, η οποία είχε νομοθετηθεί έως τον Ιούνιο του 2023.
3. Συνεχίζεται και για το 2023 η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για τους αγρότες ο με στόχο τον περιορισμό του αυξημένου κόστους και τη στήριξη της αγροτικής παραγωγής.
4. Επιταχύνεται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η καταβολή εκκρεμών αγροτικών αποζημιώσεων, τόσο μέσω του ΕΛΓΑ.
5. Αύξηση και διεύρυνση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Αυξάνεται στα 200 ευρώ, από 150 ευρώ που ήταν μέχρι πρότινος, το ανώτατο ύψος του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας και ανάλογα διαμορφώνεται και στα υπόλοιπα κομμάτια για απασχολούμενους στον τομέα της υγείας, καθώς επίσης για υπαλλήλους που υπηρετούν στο Πυροσβεστικό Σώμα.
6. Νέο πλαίσιο ρυθμίσεων οφειλών. Αφορά, πρώτον, την επανένταξη σε ρύθμιση όσων έχουν απολέσει τις φορολογικές και ασφαλιστικές ρυθμίσεις των 120 ή 72 δόσεων ή αυτές κατέστησαν μη εξυπηρετούμενες έως την 1η Φεβρουαρίου 2023. Και, δεύτερον, τη δημιουργία ενός νέου σχήματος για όσους φορολογούμενους είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους ή/και είχαν ρυθμισμένες φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές την 1η Νοεμβρίου 2021, και συνέχισαν να τις εξυπηρετούν έως σήμερα.
7. Προωθούνται με τροπολογία που κατατίθεται τις επόμενες μέρες στη Βουλή ρυθμίσεις που βελτιώνουν την αποτελεσματικότητα του εξωδικαστικού μηχανισμού.

Οι καλλιτέχνες

Στη συνέχεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στη συνάντηση του πρωθυπουργού με εκπροσώπους καλλιτεχνών για τα ζητήματα που τους απασχολούν. Όπως έκανε σαφές ο πρωθυπουργός στην αρχική τοποθέτησή του το Προεδρικό Διάταγμα δεν αναγνωρίζει νέα ακαδημαϊκά ή επαγγελματικά δικαιώματα και ούτε τροποποιεί τις υφιστάμενες διατάξεις της νομοθεσίας γύρω απ’ αυτά. Υπογράμμισε επίσης τη διάθεση της κυβέρνησης να δώσει λύσεις σε χρόνιες παθογένειες ενώ τόνισε ότι υπάρχουν πράγματα που δεν μπορούν να γίνουν εξαιτίας συνταγματικών περιορισμών ως προς τη δυνατότητα που παρέχεται στην ιδιωτική τριτοβάθμια εκπαίδευση κι όσο δεν αλλάξει το άρθρο 16 του Συντάγματος.
Είπε ακόμα ό κ. Οικονόμου ότι Η ίδρυση Ανώτατης Σχολής Παραστατικών Τεχνών τη δημιουργία της οποίας εξήγγειλε η κυβέρνηση, είναι ένα θετικό βήμα στην καλλιτεχνική εκπαίδευση. Για το σκοπό αυτό έχουν συγκροτηθεί Ομάδες Εργασίας οι οποίες ως το τέλος Μαρτίου θα καταθέσουν συγκεκριμένο πλαίσιο, ενώ στο πλαίσιο της Ανώτατης Σχολής Παραστατικών Τεχνών, θα αξιολογηθεί η δυνατότητα εισαγωγής σε αυτήν με εξετάσεις αποφοίτων από άλλες συναφείς σχολές.
– Ως το τέλος της εβδομάδας, θα κατατεθεί από την κυβέρνηση συγκεκριμένη πρόταση προκειμένου να θεραπευτεί το ζήτημα που προέκυψε το 2017 και αφορά τη διαφοροποίηση μισθολογικά και ως προς την βαθμολογική εξέλιξη αποφοίτων δραματικών σχολών και σχολών χορού ανεξαρτήτως του έτους αποφοίτησής τους (προ ή μετά του 2003), για την παροχή καλλιτεχνικού-εκπαιδευτικού και συναφούς έργου στο δημόσιο.

Το «καλάθι του νοικοκυριού

Ο κ. Οικονόμου μίλησε στη συνέχεια για τον πληθωρισμό και το καλάθι του νοικοκυριού επισημαίνοντας ότι συνεχίστηκε τον Ιανουάριο, η αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων στη χώρα μας, καθώς σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ ο ρυθμός αύξησης των τιμών σε ετήσια βάση υποχώρησε στο 7%, έναντι 7,2% τον Δεκέμβριο, 8,5% το Νοέμβριο, 9,1% τον Οκτώβριο και 12% τον Σεπτέμβριο. «Είναι σημαντικό ότι έχουμε τον έκτο χαμηλότερο πληθωρισμό στην ευρωζώνη», τόνισε, από το μέσο όρο που ανήλθε τον Ιανουάριο στο 8,5%.
Αναμφίβολα σημαντική είναι και η συμβολή από το Καλάθι του Νοικοκυριού που διανύει τη 16η εβδομάδα του, υπογράμμισε και αναφέρθηκε στα νέα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες. Μέχρι τέλος της επόμενης εβδομάδας θα ανοίξει η πλατφόρμα χορήγησης μιας ακόμα ενίσχυσης, του Market Pass, η οποία θα καλύψει το 85% των νοικοκυριών, είπε.
Με βάση τους νέους τιμοκαταλόγους που γνωστοποίησαν στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, χθες Τετάρτη, οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ, οι τιμές των προϊόντων που περιλαμβάνονται στο «Καλάθι» μειώνονται ή διατηρούνται σταθερές σε ποσοστό 96,82%.
«Τα προβλήματα είναι εδώ και επιμένουν. Όμως, εδώ είναι και η κυβέρνηση. Με σχέδιο, με επαγγελματισμό, με τεχνογνωσία, με υπευθυνότητα, κυρίως με ενσυναίσθηση και οι πρωτοβουλίες της αυτές θα αναδείξουν ότι θα είμαστε ισχυρότεροι και ανθεκτικότεροι από τα εισαγόμενα προβλήματα, από τις εισαγόμενες κρίσεις που επιμένουν να δημιουργούν δυσκολίες στον οικονομικό βίο της ελληνικής κοινωνίας. Έχουμε πει, το τηρούμε, συνεχίζουμε την προσπάθεια προς την κατεύθυνση αυτή ότι από τις κρίσεις και τα προβλήματα θα βγούμε όλοι μαζί, χωρίς να αφήσουμε κανέναν μόνο του, κανέναν πίσω. Η αλληλεγγύη μας είναι έμπρακτη και ουσιαστική και αναδεικνύεται μέσα από τους νόμους, τις πολιτικές και τις θεσμικές μας παρεμβάσεις», είπε.

Ανθρωπιστική Βοήθεια στην Τουρκία

Η Ελλάδα συνεχίζει να στέκεται αλληλέγγυα στον τουρκικό λαό που δοκιμάζεται από τους καταστροφικούς σεισμούς και ανταποκρίνεται στο αίτημα των τουρκικών αρχών για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, είπε ο κ. Οικονόμου.
Στις 8 Φεβρουαρίου η Ελλάδα απέστειλε μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, υγειονομικό και ιατροφαρμακευτικό υλικό και είδη πρώτης ανάγκης, όπως 7.500 κουβέρτες, 1.500 κρεβάτια και 500 σκηνές, οι οποίες μπορούν να φιλοξενήσουν οικογένειες και φυσικά να μετακινηθούν σε διάφορα σημεία.

Χθες, 15 Φεβρουαρίου, αναχώρησαν από το λιμάνι του Πειραιά 4 φορτηγά με είδη πρώτης ανάγκης που μας υπέδειξαν οι τουρκικές αρχές και συγκέντρωσε η ΚΕΔΕ. Πρόκειται για είδη που θα χρησιμοποιήσουν οι πολίτες, θα κατανείμουν οι τουρκικές αρχές για την αντιμετώπιση των αναγκών μετά από αυτή την τραγωδία.
«Επαναλαμβάνω, η χώρα μας από την πρώτη στιγμή στάθηκε και θα εξακολουθεί να στέκεται στο πλευρό του τουρκικού λαού, στην αντιμετώπιση αυτών των τραγικών συνεπειών της μεγάλης καταστροφής», δήλωσε ο κ. Οικονόμου.

Τα άλλα θέματα

Σε ερώτηση για την συνάντηση Τσίπρα -Στουρνάρα αφού σημείωσε ότι ο κ. Στουρνάρας ήταν ανάμεσα στα πρόσωπα που ο κ. Τσίπρας ήθελε να παραπέμψει στο ειδικό δικαστήριο ανέφερε «πάντοτε οι συναντήσεις θεσμικών προσώπων έχουν ενδιαφέρον. Περιμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα της συνάντησης αυτής και πως ο κ. Τσίπρας θα την προσεγγίσει».
Για την συζήτηση στο ευρωκοινοβούλιο που αφορούσε το κράτος δικαίου στην Ελλάδα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι ήταν μια συζήτηση η οποία προκλήθηκε με πρωτοβουλία της ομάδας των Σοσιαλιστών και της Αριστεράς, δύο ομάδων που αντιπολιτεύονται το ΕΛΚ, και ότι έχει ξαναγίνει άλλη μια συζήτηση αντίστοιχη τον Ιανουάριο για την Ισπανία.
Για το εάν η ΝΔ μπορεί να συνεργαστεί με τον κ. Ανδρουλάκη μετά από όσα είπε, ο κ. Οικονόμου δήλωσε ότι η ΝΔ διεκδικεί και θα πετύχει καθαρή και αυτοδύναμη εντολή. Τέλος για την συζήτηση με τους καλλιτέχνες σημείωσε ότι ήταν πολύ δημιουργική, και υπήρχαν θέματα που δεν είχαν κατανοηθεί και ξεκαθαρίστηκαν. «Πάντοτε ο διάλογος οδηγεί σε θετικές λύσεις και εξελίξεις», σημείωσε.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ