Οικονόμου: Η ΕΛ.ΑΣ. οφείλει να επιδείξει καλύτερες επιδόσεις – Αν υπάρχει κύκλωμα, θα παταχθεί

«Προφανώς η ΕΛ.ΑΣ. οφείλει να επιδείξει καλύτερες επιδόσεις. Όλοι απαιτούμε ταχύτερα, καλύτερα και πιο ουσιαστικά αποτελέσματα για συμβάντα που λαμβάνουν χώρα εδώ και μια δεκαετία. Αν υπάρχει οποιοδήποτε κύκλωμα, είναι βέβαιο ότι θα παταχθεί χωρίς κανέναν συμβιβασμό, δεν υπάρχει περίπτωση να συμβιβαστούμε με ανοχή τέτοιων κυκλωμάτων».

Αυτό τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών. Σε ό, τι αφορά τον Τάκη Θεοδωρικάκο υπογράμμισε ότι πρόκειται για μια υπόθεση από τον Νοέμβριο του 2021, όταν έγινε έλεγχος σε 4 παιδιά, ανάμεσα στα οποία και συγγενικό πρόσωπο του υπουργού.

Απαντώντας σε ερώτηση αν εκδοτικοί ή επιχειρηματικοί κύκλοι έχουν στοχοποιήσει την κυβέρνηση, ο κ. Οικονόμου απάντησε πως «η κυβέρνηση κάνει τη δουλειά της για να εμπνεύσει το καλύτερο δυνατό αίσθημα ασφάλειας στον πολίτη και είναι αμείλικτη σε οποιεσδήποτε περιπτώσεις στις οποίες διαπιστώνεται παραβίαση του καθήκοντος παντού».

Για τον Νίκο Ανδρουλάκη και τις εκλογές

Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση διαπιστώνει αλλαγή στάσης από την πλευρά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ο οποίος ανέφερε είναι πρόθυμος μετά τις εκλογές να προχωρήσει σε διάλογο συγκλίσεων χωρίς παζάρι εξουσίας, είπε ότι ο κ. Ανδρουλάκης έχει πει κατά καιρούς διάφορα.

«Έχει πει ότι σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον πρόεδρο του πρώτου ή του δεύτερου κόμματος, αργότερα είχε πει πως στόχος είναι η ΝΔ να είναι αντιπολίτευση και τώρα λέτε ότι είπε αυτά. Βασικός προσανατολισμός και στόχος της ΝΔ είναι να επιδιώξει καθαρή εντολή αυτοδύναμης διακυβέρνησης», απάντησε ο κ. Οικονόμου.

Για το σενάριο που θέλει ως πιο πιθανή ημερομηνία των εκλογών την 9η Απριλίου, δήλωσε ότι δεν έχει κάτι καινούριο να προσθέσει ενώ για την τροπολογία που αφορά στο κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη, απάντησε πως θα κατατεθεί το επόμενο διάστημα και θα εξαντληθεί η προσπάθεια για να έχει την ευρύτερη δυνατή συναίνεση.

Γιάννης Οικονόμου

Για τους λόγους της επισύνδεσης του κ. Ανδρουλάκη δήλωσε ότι η υπόθεση είναι στα χέρια της δικαιοσύνης ενώ σε ερώτηση αν ήταν λάθος όπως είχε πει ο πρωθυπουργός για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και η παρακολούθηση άλλων 6 προσώπων, είπε πως η διαφορά τώρα είναι πως η δικαστική έρευνα είναι σε εξέλιξη και θα υπάρξει πολιτική αποτίμηση.

Σε ό, τι αφορά τα ψηφοδέλτια της ΝΔ έπειτα από σχετική ερώτηση, δήλωσε πως όσο πλησιάζουμε προς τις κάλπες θα υπάρχουν ανακοινώσεις ονομάτων και οι υποψηφιότητες θα αφορούν ονόματα τα οποία εκφράζουν και αποτελούν την ταυτότητα και τα χαρακτηριστικά της πρότασης της ΝΔ για την επόμενη τετραετία όπως και στην πρώτη τετραετία.

Ο κ. Οικονόμου ρωτήθηκε αν η κυβέρνηση θα αλλάξει το νόμο που αφορά το αυτόφωρο για τα αδικήματα Τύπου με αφορμή την υπόθεση Τατσόπουλου και είπε πως πρόκειται για διαφορετικά πράγματα.

«Σε ότι αφορά το χθεσινό, όπως λέει ο Πλάτωνας, για τα ζητήματα επιστημονικού τύπου καλό είναι να εκφράζουν άποψη οι ειδικοί επιστήμονες. Για τα πολιτικά ζητήματα μπορούν να μιλάνε όλοι. Το Σύνταγμα, οι νόμοι, οι συμβάσεις που έχει υπογράψει η χώρα δεν επιτρέπουν να μπαίνει κανείς σε αστυνομικές ή δικαστικές περιπέτειες για απόψεις τις οποίες εκφράζει. Μπορεί κανείς να συμφωνεί ή να διαφωνεί. Άλλο αυτό και άλλο κάποιος για αυτά που λέει να μπλέκει σε δικαστικές και αστυνομικές περιπέτειες. Σε ότι αφορά τα ζητήματα χριστιανικής πίστης, δεν χωράει το μίσος, η μισαλλοδοξία, η εκδικητικότητα. Δεν χωράει η εργαλειοποίηση της πίστης για να αποκομίσουν κάποιοι οφέλη. Αυτό είναι ο ορισμός του φαρισαϊσμού», πρόσθεσε.

Για την Τουρκία

Για τις τουρκικές παραβιάσεις ο κ. Οικονόμου δήλωσε πως η χώρα πάντα θα απαντά σε κάθε πρόκληση με ψυχραιμία, νηφαλιότητα, αποτελεσματικότητα και προσηλωμένη στη διεθνή νομιμότητα, ανυποχώρητη σε ότι αφορά τα κυριαρχικά της δικαιώματα και την κυριαρχία της.

Ερωτηθείς αν όντως θα επισκεφτεί τη χώρα μας ο κ. Μπλίνκεν τον Φεβρουάριο, απάντησε πως όταν έχουμε κάτι συγκεκριμένο να πούμε θα το ανακοινώσουμε. Πρόσθεσε πως είμαστε σημαντικός σύμμαχος των ΗΠΑ και παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή. «Εμείς πάντα επιδιώκουμε τη σταθερότητα και τη συνεννόηση. Με το παράλογο δεν συνομιλούμε. Δεν θα υποχωρήσουμε βήμα πίσω στα κυριαρχικά μας δικαιώματα και στην κυριαρχία μας. Έχουμε την ικανότητα, τους συμμάχους, τη βούληση για να είμαστε αποτελεσματικοί στη διαχείριση κάθε πρόκλησης, κάθε περίοδο», πρόσθεσε.

Επίσης για τη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης στην Τουρκία δήλωσε πως η Ελλάδα προσδοκά μετά τις τουρκικές εκλογές το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας στη γειτονική χώρα να προσέλθει στο φάσμα της λογικής και να αντιληφθεί ότι η παραχάραξη της πραγματικότητας δεν προσφέρει τίποτα.

Για την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ιαπωνία

Ο Γιάννης Οικονόμου κατά την εισαγωγική τοποθέτησή του και αφού εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του νεκρού υποσμηναγού, αναφέρθηκε στην επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Τόκιο επισημαίνοντας ότι σήμερα «ολοκληρώνει την επίσημη επίσκεψή του στην Ιαπωνία. Χθες είχε διαδοχικές συναντήσεις με το διάδοχο του ιαπωνικού θρόνου, με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων και τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας ενώ συναντήθηκε και με στελέχη του Εθνικού Φορέα Επιχειρήσεων και Ομίλων της Ιαπωνίας. Σήμερα συναντήθηκε με θεσμικούς επενδυτές, απηύθυνε χαιρετισμό σε ελληνοιαπωνική επιχειρηματική ημερίδα και έδωσε διάλεξη στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο».

Αναφέρθηκε στην Κοινή Δήλωση Στρατηγικής Συνεργασίας Ελλάδας – Ιαπωνίας, την οποία υπέγραψαν ο πρωθυπουργός και ο Ιάπωνας ομόλογός του η οποία αναβαθμίζει τις διμερείς σχέσεις και τη συνεργασία των δύο χωρών σε μία σειρά από τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Ανέφερε επίσης αναλυτικά τα μνημόνια που υπεγράφησαν μεταξύ των δύο πλευρών και τόνισε ότι επιτεύχθηκε συμφωνία επί του κειμένου σύμβασης αποφυγής διπλής φορολόγησης η οποία αναμένεται να υπογραφεί εντός του έτους.

Είπε πως ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος σε στελέχη του Εθνικού Φορέα Επιχειρήσεων και Ομίλων της Ιαπωνίας υπογράμμισε πως η Ελλάδα βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης και κάλεσε τους Ιάπωνες επιχειρηματίες να επενδύσουν στη χώρα μας. Ανέφερε ανάμεσα στα άλλα ότι «η οικονομία στη χώρα μας βρίσκεται τώρα σε δυναμική πορεία και σε τροχιά ανάκαμψης, υψηλής ανάπτυξης. Αναπτύχθηκε σχεδόν 5,6% το 2022 ρυθμός σχεδόν διπλάσιο του μέσου όρου ανάπτυξης στην υπόλοιπη ευρωζώνη ενώ οι εξαγωγές ως ποσοστό του ΑΕΠ σήμερα ξεπερνούν το 40%, είχαμε σημαντική αύξηση των άμεσων ξένων επενδύσεων καταγράφοντας ρεκόρ το 2021 και το 2022, γεγονός που αποδεικνύει ότι η Ελλάδα έχει καταστεί σε έναν πολύ ελκυστικό επενδυτικό προορισμό για άμεσες ξένες επενδύσεις σε ολόκληρο τον κόσμο. Τον πιο ελκυστικό επενδυτικό προορισμό στην Ανατολική Μεσόγειο», υπογράμμισε.

Επανέλαβε την αναφορά του Πρωθυπουργού ότι εντός του 2023 θα φθάσουμε στην επενδυτική βαθμίδα και αυτό θα ανοίξει νέες δυνατότητες για τα ιαπωνικά κεφάλαια έτσι ώστε να επανατοποθετηθούν στην Ελλάδα. Με αυτά τα δεδομένα κάλεσε τους Ιάπωνες επενδυτές που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στη χώρα μας να την εξετάσουν ως πρωταρχικό επενδυτικό προορισμό τους.

Για την αναβάθμιση από τον οίκο Fitch

Ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε στη συνέχεια στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας μας από τον Οίκο αξιολόγησης Fitch επισημαίνοντας ότι πρόκειται για μία εξέλιξη που φέρνει την οικονομία μας μόλις ένα σκαλί από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και συνιστά μία ακόμη επιβεβαίωση της ορθότητας, της υπευθυνότητας αλλά και της αποτελεσματικότητας της πολιτικής μας. Επεσήμανε ότι είναι η 12η αναβάθμιση στα 3,5 χρόνια της διακυβέρνησης από τη ΝΔ.

«Συνεχίζουμε στην κατεύθυνση αυτή, συνεχίζουμε και θα μπορέσουμε να πετύχουμε περισσότερα και καλύτερα μέσω των οποίων θα μπορέσουμε να βελτιώσουμε τους μισθούς των πολιτών και το βιοτικό επίπεδο της ελληνικής οικονομίας».

Για τους καλλιτέχνες

Ακολούθως αναφέρθηκε στο θέμα που απασχόλησε τον καλλιτεχνικό κόσμο τονίζοντας ότι για το προεδρικό διάταγμα 85 του 2022 η θέση της κυβέρνησης ήταν σαφής από την πρώτη στιγμή.

«Το ΠΔ ρυθμίζει τα προσόντα όλων των κλάδων για τις προσλήψεις σε θέσεις διοικητικού και όχι καλλιτεχνικού χαρακτήρα στο ελληνικό Δημόσιο». Εξήγησε ότι δεν αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο αμείβονται οι καλλιτέχνες στο δημόσιο τομέα σε ό,τα ι έχει να κάνει με την καλλιτεχνική τους ιδιότητα. Ωστόσο για να μη δημιουργούνται παρανοήσεις προωθείται νομοθετική ρύθμιση που θα εξαιρεί ρητά τις προσλήψεις καλλιτεχνών στο Δημόσιο σε σχέση με το προεδρικό διάταγμα. Επεκτείνεται δε και στους δήμους η χρήση ειδικού μισθολογίου.

Ξεχωριστή αναφορά έκανε στα μέτρα που λαμβάνονται για τη δημιουργία πανεπιστημιακού επιπέδου σχολών για τις παραστατικές τέχνες.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε τέσσερα ακόμη προγράμματα προληπτικής ιατρικής που δρομολογούνται επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση έδωσε και δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην προληπτική ιατρική.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ