Οι σχέσεις Σαμαρά-Τσίπρα-Καραμανλή στο επίκεντρο…

Οι σχέσεις Σαμαρά-Τσίπρα-Καραμανλή στο επίκεντρο…

 

Ρεπορτάζ: Ζαφειριάδου Μαριτίνα

Στην εκδήλωση του ιδρύματος «Κωνσταντίνος Καραμανλής», στο Μέγαρο Μουσικής, θα μιλήσουν απόψε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος και της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, αλλά και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας. Το «παρών» θα δώσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, ενώ από την εκδήλωση δεν θα μπορούσε να λείπει και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. 

Τα βλέμματα όλων ασφαλώς, όπως και τα φλας των φωτογράφων, θα επικεντρωθούν στα «δίδυμα» Σαμαράς – Καραμανλής, καθώς είναι η πρώτη από κοινού δημόσια εμφάνισή τους μετά την «ψύχρανση» των σχέσεών τους, με αφορμή τα όσα δήλωσε ο Γιάννης Στουρνάρας για δημοσιονομικό εκτροχιασμό της χώρας επί Καραμανλή, αλλά και Τσίπρας – Καραμανλής, δεδομένου του «φλερτ» με τον πρώην πρωθυπουργό για το οποίο κατηγορείται ακόμα και από συντρόφους του στον ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας. 

Η Κουμουνδούρου, πάντως, αντιπαρέρχεται τέτοιου είδους σχόλια, επιμένοντας να αναδεικνύει τη «δεξιά στροφή» της ΝΔ επί Αντώνη Σαμαρά, σε σχέση με τη φυσιογνωμία που είχε επιλέξει ο ιδρυτής του κόμματος Κωνσταντίνος Καραμανλής. Προσάπτει, μάλιστα, «ιδιαίτερη ανησυχία» στον πρωθυπουργό από την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στην εκδήλωση με θέμα «Κωνσταντίνος Καραμανλής: τότε και τώρα. Δημοκρατία, Οικονομία, Πολιτισμός και Ευρώπη», πράγμα που δικαιολογεί το αυξημένο ενδιαφέρον και για τυχόν ενσταντανέ μεταξύ Αντώνη Σαμαρά και Αλέξη Τσίπρα. 

Ο τελευταίος πάντως, προσέρχεται στην εκδήλωση με τις θέσεις και τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάγκη μίας πολιτικής στον αντίποδα του μνημονίου, που θεωρείται «αποδεδειγμένα αποτυχημένο» από την Κουμουνδούρου. Συνεργάτες του μιλούν για την ανάγκη «υπεράσπισης της δημοκρατίας και του κοινωνικού κράτους απέναντι στην καταστροφική μανία των αγορών», αλλά και για έναν «εναλλακτικό, δημοκρατικό δρόμο αντιμετώπισης της κρίσης» που προβάλλει ΣΥΡΙΖΑ και συνιστά κατά τους ίδιους το μόνο ρεαλιστικό σχέδιο ανάκαμψης. 

Μιλώντας, μάλιστα, για αξίες όπως η κοινωνική δικαιοσύνη, η αλληλεγγύη, η συλλογική και ατομική αξιοπρέπεια, απευθύνονται σε όλους, ακόμα και στους ψηφοφόρους της ΝΔ. Όσο για την ίδια την προσέλευση του Αλέξη Τσίπρα στην εκδήλωση, με την οποία διαφώνησαν και στελέχη του κόμματός του, υποστηρίζουν ότι η συμμετοχή του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε εκδήλωση επιστημονικού ιδρύματος άλλου κόμματος, δεν συνιστά κάτι το καινοφανές. «Ο πολιτικός πολιτισμός της Αριστεράς επιβάλλει σεβασμό προς τους πολιτικούς μας αντιπάλους. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για ένα πρόσωπο όπως ο Κ.Καραμανλής που, αντίθετα με την προδικτατορική περίοδο, μετά τη Χούντα διαδραμάτισε σημαίνοντα ρόλο στην εμπέδωση των δημοκρατικών θεσμών», λένε, προσθέτοντας πάντως πως αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι η Αριστερά ιστορικά βρέθηκε απέναντί του… 

Σε κάθε περίπτωση, η αποψινή εκδήλωση συνιστά πολιτικό γεγονός, από το οποίο αναμένονται… ειδήσεις. Το «παρών», άλλωστε, θα δώσουν μεταξύ άλλων ο τέως πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος, αλλά και πλήθος βουλευτών και απλών πολιτών. 

 

Πηγή: real.gr 

 

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ