Οι «Σκιές του Αιγαίου» συναγωνίζονται σε στρατιωτικούς αγώνες – ΦΩΤΟ

Η Διοίκηση Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ), η ελίτ των Ειδικών Δυνάμεων που υπάγονται απευθείας στον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, ή αλλιώς «οι σκιές του Αιγαίου», όπως είναι το παρατσούκλι τους, συνεχίζουν την εκπαίδευση τους με μεταξύ τους αγώνες.

του Χρήστου Μαζανίτη

Την Τρίτη 12 και την Τετάρτη 13 Ιουλίου 2022, διεξήχθησαν στο κέντρο εκπαίδευσης των Ειδικών Δυνάμεων στην Νέα Πέραμο Αττικής οι Διακλαδικοί Στρατιωτικοί Αγώνες Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ, με τη συμμετοχή Σχηματισμών και Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων όλων των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Συγκεκριμένα συμμετείχαν ομάδες από τη Διακλαδική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΔΕΕ), την 1η Μεραρχία Πεζικού (Ι ΜΠ «ΣΜΥΡΝΗ»), την Διεύθυνση Ειδικών Δυνάμεων και την Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών, με την ομάδα του ΕΤΑ να κατατάσσεται πρώτη συγκεντρώνοντας τις περισσότερες νίκες.

Οι αγώνες περιλάμβαναν δοκιμασίες προσανατολισμού και τήρησης κατευθύνσεως, ελεύθερη πτώση, υποβρύχια πορεία, κωπηλασία, καθώς και πολυαγωνίσματα με επιμέρους αντικείμενα ρίψης χειροβομβίδας, έλξεις στο μονόζυγο, ρίψη μαχαιριού, διέλευση στίβου εμποδίων, παροχής Α΄ βοηθειών, κολύμβηση 1 ναυτικού μιλίου, δρόμο 7 χιλιομέτρων με φόρτο 20 κιλών και βολή μάχης υπό πίεση.

Οι Διακλαδικοί Στρατιωτικοί Αγώνες διεξάγονται από το 2013 και αρχικά συμμετείχαν σε αυτούς η Ζ’ ΜΑΚ, το ΕΤΑ, η ΔΥΚ και η 31 ΜΕΕΔ. Από το 2020, οι αγώνες διευρύνθηκαν με τη συμμετοχή ομάδων από όλες τις Μονάδες της νεότευκτης Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ, την Σχολή Αλεξιπτωτιστών (ΣΧΑΛ) και της Διεύθυνσης Ειδικών Δυνάμεων (ΔΕΔ) του ΓΕΣ.

Κύρια στόχευση των Διακλαδικών Αγώνων είναι η προαγωγή της ευγενούς άμιλλας, του αγωνιστικού πνεύματος, καθώς και η σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ του προσωπικού διαφορετικών Κλάδων, Σχηματισμών και Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων.

Σκιές του Αιγαίου

Η ΔΕΠ αποτελούσε το όραμα του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, από το χρονικό διάστημα που ήταν Διοικητής στην 13η Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων, 10 χρόνια πριν.

Το σχέδιο ίδρυσης της ΔΕΠ το δρομολόγησε ως Επιτελάρχης και αργότερα ως Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ. Και από τον Ιανουάριο του 2020 που ανέλαβε τα ηνία του ΓΕΕΘΑ ως Αρχηγός προώθησε με ταχύτατους ρυθμούς τις διαδικασίες σε συνεργασία με τους Αρχηγούς των Επιτελείων.

Στην επιχειρησιακή Διάρθρωση περιλαμβάνεται:

  • Η Ζ’ Μοίρα Αμφίβιων Καταδρομών (Ζ’ ΜΑΚ)
  • Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών (ΕΤΑ)
  • Καταδρομείς – Αλεξιπτωτιστές
  • 32 Ταξιαρχία Πεζοναυτών
  • Τμήμα της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ)
  • Το 865 Τάγμα Εναέριου Εφοδιασμού (ΤΕΝΕΦ)

Επιπλέον στον σχεδιασμό εντάσσεται και η Μονάδα Ειδικών Αεροπορικών Επιχειρήσεων (Special Operations Air Task Group, SOATG), στην οποία έχουν ήδη διατεθεί τα 2 ελικόπτερα των ειδικών επιχειρήσεων ΝΗ-90 με προοπτική ένταξης άλλων 2. Σύντομα στην SOATG θα ενταχθεί και ένα ειδικά διαμορφωμένο CH-47DG Chinook και αργότερα είναι πολύ πιθανό να προστεθεί ακόμη κι ένα ειδικά διαμορφωμένο C-130 ή εάν το επιτρέψουν οι συνθήκες και βοηθήσουν οι σύμμαχοι Aμερικάνοι, η ένταξη τριών ελικοπτέρων τύπου Osprey V22 από το απόθεμα των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.

Σκιές του Αιγαίου Σκιές του Αιγαίου Σκιές του Αιγαίου Σκιές του Αιγαίου Σκιές του Αιγαίου Σκιές του Αιγαίου Σκιές του Αιγαίου Σκιές του Αιγαίου Σκιές του Αιγαίου Σκιές του Αιγαίου

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ