Οι Ισραηλινοί στο ελληνικό Πεντάγωνο για την αναβάθμιση των Μ113 – Εξελίξεις με Bradley

Ζωηρό ενδιαφέρον για το πρόγραμμα αναβάθμισης των Τεθωρακισμένος Οχημάτων Μεταφοράς Προσωπικού (ΤΟΜΠ) Μ113, τα γνωστά και ως «παπάκια», με ομάδα ισραηλινών να περνά το κατώφλι του ελληνικού Πενταγώνου και να ενημερώνει Επιτελείς του ΓΕΣ.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Όπως πρώτο είχε αποκαλύψει το enikos.gr το ΓΕΣ είναι αποφασισμένο να προχωρήσει στην αναβάθμιση περίπου 500 Μ113 του Ελληνικού Στρατού.

Τα Μ113 είναι Τεθωρακισμένα Οχήματα Μεταφοράς Προσωπικού (ΤΟΜΠ), ελαφρά τεθωρακισμένα οχήματα για τη μεταφορά πεζικού, μιας πλήρους ομάδας, που αριθμεί κατά περίπτωση από 6 ως και 10 στρατιώτες. Τα πάνω από 2.400 Μ113 υπηρετούν περισσότερα από 40 χρόνια στον Ελληνικό Στρατό κι υπάρχουν σε διάφορες εκδόσεις, που καλύπτουν τις ανάγκες πολλών μονάδων.

Όπως έχουμε αναφέρει εκτενώς στο enikos.gr, η ηγεσία του Στρατού Ξηράς εκτιμά ότι δεν μπορούν ούτε να πεταχτούν τα Μ113 ούτε όμως και να αντικατασταθούν εύκολα, δεδομένου ότι δεν ευνοούν κάτι τέτοιο τα οικονομικά της χώρας.

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανακοίνωσε ότι την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε παρουσίαση σε επιτελείς του ΓΕΣ από εκπροσώπους της εταιρείας RAFAEL, σχετικά με πρόταση αναβάθμισης των ΤΟΜΠ Μ113.

Οι Ισραηλινοί έχουν φτιάξει ένα εντυπωσιακό και χαμηλού κόστους πακέτο αναβάθμισης για τα Μ113, που επίσης διαθέτουν εν αφθονία, και μάλιστα έχουν δημιουργήσει και πολλές εκδόσεις. Για παράδειγμα, κατασκεύασαν ένα «διασυνδεδεμένο πυροβολικό σύστημα ακριβείας» (networked precision fire system) – ένα πυρομαχικό όλμου καθοδηγούμενο με λέιζερ και GPS για ακρίβεια στη στόχευση και πρόληψη παράπλευρων ζημιών. Οι δοκιμές έχουν ήδη διεξαχθεί με επιτυχία, ολοκληρώνοντας την ανάπτυξη του συστήματος, το οποίο έχει δοκιμαστεί και επί του πεδίου.

Στις αρχές του έτους, η Ελλάδα έστειλε στην Διεύθυνση Αμυντικής Συνεργασίας του υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ (International Defense Cooperation Directorate at Israel’s Ministry of Defense –IMOD / SIBAT) επιστολή με την οποία ζητούσε να λάβει επιπλέον ενημέρωση για τις μετατροπές που έχουν κάνει στα δικά τους Μ113, τα οποία έχουν πρωταγωνιστήσει εσχάτως και στον πόλεμο της Γάζας.

Στόχος του ΓΕΣ είναι η αναβάθμιση των ελληνικών Μ113 σε επίπεδο θωράκισης 3 (level 3) κατά τα ΝΑΤΟϊκά πρότυπα, την αναβάθμιση του κινητήρα με το ζητούμενο να είναι η αύξηση της ιπποδύναμης, την αντικατάσταση των ηλεκτρονικών, την αναβάθμιση του συστήματος διεύθυνσης κι εν τέλει την τοποθέτηση τηλεχειριζόμενου πύργου με πολυβόλο διαμετρήματος 12,7 χλστ.

Εξελίξεις με τα Bradley

Παράλληλα, όπως πρώτο έγραψε το enikos.gr την περασμένη Παρασκευή 29 Μαρτίου, η Ελλάδα βρίσκεται πολύ κοντά στην απόκτηση 240 Bradley από το απόθεμα των ΗΠΑ. 

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, η αμερικανική πλευρά ήταν αυτή που ενημέρωσε το ΓΕΣ ότι υπάρχει διαθέσιμο απόθεμα οχημάτων, κάτι που οδηγεί στην αισιοδοξία ότι αυτή τη φορά η χώρα μας βρίσκεται πραγματικά μία ανάσα από την απόκτηση των Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης (ΤΟΜΑ) που θα ενισχύσουν τον Έβρο, πλαισιώνοντας τα LEO 2HEL.

Ήδη, όπως είχε γίνει γνωστό, η Ελλάδα είχε λάβει ενημέρωση για την διάθεση 62 Bradley M2A2 κι ασκούνταν πιέσει για την παραχώρηση επιπλέον 18 ώστε να δημιουργηθούν 2 τάγματα. Φαίνεται, όμως, ότι οι πιέσεις τελικά έφεραν το πολυπόθητο αποτέλεσμα ώστε τελικά να γίνει ενημέρωση για την διάθεση 240 οχημάτων, σκορπώντας συγκρατημένα χαμόγελα αισιοδοξίας.

Κι ο λόγος της συγκρατημένης αισιοδοξίας είναι διότι επίκειται η μετάβαση κλιμακίου του ΓΕΣ στις ΗΠΑ για να επιθεωρήσει την κατάσταση των οχημάτων και να δώσει την τελική έγκριση.

Το κλιμάκιο θα είναι αυτό που θα δεσμεύσει από της ουσίας τα οχήματα, που θα λάβει ως δωρεά ο Ελληνικός Στρατός, έναντι συμβολικού αντιτίμου και με βασικά έξοδα την μεταφορά, αφού θα παραληφθούν με την μέθοδο «as is where is».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ