240 Bradley και ζωηρό ενδιαφέρον αναβάθμισης των Μ113 του Στρατού Ξηράς

Πλήρης επιβεβαίωση του ρεπορτάζ, που πρώτο δημοσίευσε το enikos.gr, για την αναβάθμιση των Μ113 του Στρατού Ξηράς, γνωστών κι ως «παπάκια», με εταιρείες να κάνουν παρουσίαση των προτάσεών τους στο Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ). Παράλληλα, είναι πολύ κοντά, οι ΗΠΑ να παραχωρήσουν 240 ΤΟΜΑ Bradley στην Ελλάδα.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Μία ανάσα από την απόκτηση όχι 62 ούτε 80, αλλά 240 τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης (ΤΟΜΑ) Bradley από την Ελλάδα, σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες του enikos.gr.

Είναι θέμα ημερών η αποστολή κλιμακίου του ΓΕΣ στις ΗΠΑ, προκειμένου να δεσμευθεί ο αριθμός των Bradley που τελικά θα λάβει ως δωρεά ο Ελληνικός Στρατός, έναντι συμβολικού αντιτίμου και με βασικά έξοδα την μεταφορά, αφού παραλαμβάνονται με την μέθοδο «as is where is».

Πηγή του enikos.gr εξηγούσε ότι η αμερικανική πλευρά έχει ενημερώσει το ΓΕΣ ότι θα μπορέσει να ικανοποιήσει το αίτημα για την παροχή περισσότερων Bradley και μάλιστα άνω των 80 που ήταν η αρχική πίεση για την συγκρότηση 2 ταγμάτων. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ελλάδα είναι πολύ κοντά στην παραλαβή περίπου 240 Bradley M2A2, για την συγκρότηση συνολικά 6 ταγμάτων.

Εάν τελικά η προσπάθεια ευοδωθεί, τότε μαζί με τα Marder, θα μιλάμε για πλήρη υποστήριξη των Leo2Hel με τη συγκρότηση 7 ταγμάτων ΤΟΜΑ στην πρώτη γραμμή.

Εξελίξεις για τα Μ113

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, προ ημερών πραγματοποιήθηκε παρουσίαση σε επιτελείς του ΓΕΣ από εκπροσώπους της εταιρείας RAM EUROPE, σχετικά με πρόταση αναβάθμισης των Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μεταφορά Προσωπικού (ΤΟΜΠ) Μ113, γνωστά κι ως «παπάκια».

Παράλληλα, εκπρόσωποι της εταιρείας JOHN COCKERILL DEFENSE προχώρησαν σε παρουσίαση σε επιτελείς του ΓΕΣ σχετικά με πρόταση αναβάθμισης των αρμάτων μάχης Leopard – LEO1A5.

Όπως πρώτο είχε δημοσιεύσει το enikos.gr στις 28 Δεκεμβρίου, υπάρχει σχέδιο του ΓΕΣ για την πλήρη αναβάθμιση 500 ΤΟΜΠ Μ113, που διαθέτουν εν αφθονία οι Ένοπλες Δυνάμεις.

Τα Μ113 είναι Τεθωρακισμένα Οχήματα Μεταφοράς Προσωπικού (ΤΟΜΠ), ελαφρά τεθωρακισμένα οχήματα για τη μεταφορά πεζικού, μιας πλήρους ομάδας, που αριθμεί κατά περίπτωση από 6 ως και 10 στρατιώτες. Τα πάνω από 2.400 Μ113 υπηρετούν περισσότερα από 40 χρόνια στον Ελληνικό Στρατό κι υπάρχουν σε διάφορες εκδόσεις, που καλύπτουν τις ανάγκες πολλών μονάδων.

Όπως ο επίτιμος Αρχηγός ΓΕΣ Άγγελος Χουδελούδης, έτσι και ο νυν Αρχηγός ΓΕΣ Γεώργιος Κωστίδης πιστεύουν ότι δεν μπορούν ούτε να πεταχτούν τα Μ113 ούτε όμως και να αντικατασταθούν εύκολα, δεδομένου ότι δεν ευνοούν κάτι τέτοιο τα οικονομικά της χώρας.

Όπως είχαμε αναφέρει, ο πόλεμος στο Ισραήλ έδειξε ότι τα Μ113 είναι πολύ σκληρά για να πεθάνουν. Εκεί χρησιμοποιούνται τα «παπάκια» στις επιχειρήσεις στην Γάζα και μάλιστα με μεγάλη ασφάλεια – που είναι και το ζητούμενο – για το πλήρωμα και το προσωπικό που μεταφέρει.

Οι Ισραηλινοί έχουν φτιάξει ένα εντυπωσιακό και χαμηλού κόστους πακέτο αναβάθμισης για τα Μ113, που επίσης διαθέτουν εν αφθονία, και μάλιστα έχουν δημιουργήσει και πολλές εκδόσεις. Για παράδειγμα, κατασκεύασαν ένα «διασυνδεδεμένο πυροβολικό σύστημα ακριβείας» (networked precision fire system) – ένα πυρομαχικό όλμου καθοδηγούμενο με λέιζερ και GPS για ακρίβεια στη στόχευση και πρόληψη παράπλευρων ζημιών. Οι δοκιμές έχουν ήδη διεξαχθεί με επιτυχία, ολοκληρώνοντας την ανάπτυξη του συστήματος, το οποίο έχει δοκιμαστεί και επί του πεδίου.

H RAM Europe, που προχώρησε στην πρόταση αναβάθμισης στους επιτελείς του ΓΕΣ, είναι ελληνική εταιρεία με έδρα τον Ορχομενό Βοιωτίας. Η άγνωστη στο ευρύ κοινό εταιρεία είναι πολύ γνωστή στις Ένοπλες Δυνάμεις, στις οποίες είχαν προσφέρει εθελοντικά το ειδικά διασκευασμένο ερπυστριοφόρο άοχημα JUMBO TRACK MULTI ,στις πρόσφατες πυρκαγιές και πλημμύρες.

Η συνεισφορά ήταν σημαντική και άμεση συμβάλλοντας τα μέγιστα στην αγαστή συνεργασία Στρατού, Πολιτικής Προστασίας και εθελοντών και γι’ αυτό τον λόγο μάλιστα είχε τιμηθεί και από το ΓΕΕΘΑ.

Το JUMBO TRACK MULTI είναι τεθωρακισμένο πυροσβεστικό όχημα, το οποίο βασίζεται σε ένα άρμα μάχης Leopard 1A5.

Δείτε φωτογραφίες:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ