Οι επόμενες κινήσεις Σαμαρά

Οι επόμενες κινήσεις Σαμαρά 

 

Εμφανώς ικανοποιημένος αλλά και αποφασισμένος να προχωρήσει άμεσα τις διαρθρωτικές αλλαγές ώστε να μην χαθεί άλλος χρόνος για την ανάκαμψη της οικονομίας επέστρεψε ο Πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες.

Ο Αντώνης Σαμαράς αμέσως μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής έδωσε το στίγμα των προθέσεων του. «Μόλις τελείωσε με επιτυχία ο ένας μαραθώνιος και τώρα ξεκινά ο επόμενος. Για εμένα και την κυβέρνηση, η επόμενη μέρα έχει ήδη ξεκινήσει. Δεν υπάρχει λεπτό για χαλάρωση» είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός. 

Οι πρώτες κινήσεις Σαμαρά

• Ανακεφαλαιοποίση των τραπεζών: Στην κυβέρνηση εκτιμούν πως είναι το Α και το Ω για την ρευστότητα της αγοράς. Είναι πρώτη κίνηση που θα γίνει με την εκταμίευση της δόσης και πάνω σε αυτό βασίζεται ουσιαστικά το σχέδιο για την ανάκαμψη και την ανάπτυξη της ελληνική οικονομίας. 

• Αποπληρωμή εσωτερικού χρέους: Το δημόσιο έχει κηρύξει στάση πληρωμών στους ιδιώτες. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών οι ληξιπρόθεσμες οφειλές έφτασαν το πρώτο οκτάμηνο του 2012 τα 7.9 δισ. ευρώ. Ο Αντώνης Σαμαράς έχει ήδη αποφασίσει πως μέρος των χρημάτων της δόσης θα πάνε προς σε αυτή την κατεύθυνση προκειμένου να μην κλείσουν επιχειρήσεις και χαθούν νέες θέσεις εργασίας. Παράλληλα ο Πρωθυπουργός έχει ανακοινώσει πως θα γίνει συμψηφισμός των χρεών του δημοσίου με τους ιδιώτες. 

• Ανακούφιση υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Οι συζητήσεις του Κ. Χατζηδάκη με την Ένωση Ελλήνων Τραπεζών βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και αναμένουν την εκταμίευση της δόσης προκειμένου να οριστικοποιηθεί η συμφωνία και να ανακοινωθούν οι τελικές αποφάσεις. 

• Μέτρα ενίσχυσης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων: Το ξεμπλοκάρισμα των 850 εκατ. ευρώ από την τράπεζα επενδύσεων ήταν το πρώτο βήμα ενώ μέσα στο 2013 θα διατεθούν και νέα κονδύλια. Παράλληλα είναι έτοιμα δύο προγράμματα για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Το πρώτο θα προέρχεται από το Υπουργείο Οικονομικών ύψους 440 εκατ. ευρώ και το δεύτερο από το Υπουργείο Ανάπτυξης με εγγύηση του ΕΣΠΑ ύψους 1 δισ. ευρώ. Επίσης μέσω του ΕΤΕΑΝ (εθνικό ταμείο επιχειρηματικότητας και ανάπτυξης) θα αντιμετωπιστούν τα δάνεια που «πνίγουν» τις επιχειρήσεις. Ένας ακόμη στόχος είναι η απεμπλοκή των κονδυλίων του ΕΣΠΑ που είναι «παρκαρισμένα» στο Ταμείο Επιχειρηματικότητας (ΤΕΠΙΧ) και εμφανίζουν χαμηλά έως μηδενικά ποσοστά απορρόφησης. Παράλληλα προχωρά και το ξεμπλοκάρισμα των μεγάλων έργων τα οποία θα φέρουν νέες θέσεις εργασίας.

• Ψήφιση Φορολογικού: Έχει κατατεθεί ήδη στην βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί στις αρχές του νέου χρόνου. 

• Επενδύσεις – Αποκρατικοποιήσεις: Μειώνονται οι φορολογικοί συντελεστές ενώ το υπουργείο Ανάπτυξης ανακοίνωσε ήδη την μείωση της γραφειοκρατίας για τις νέες επιχειρήσεις. Παράλληλα βρίσκονται σε εξέλιξη οι αποκρατικοποιήσεις. Ο Πρωθυπουργός κάλεσε εκτάκτως στις Βρυξέλλες τον Κωστή Χατζηδάκη καθώς αμέσως μετά την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου συναντήθηκε με τον Χ. Αλμούνια προκειμένου να συζητήσουν τρόπους για να ξεπεραστούν ορισμένα εμπόδια για την αποκρατικοποίηση υπηρεσιών του ΟΣΕ. 

Επίσης ο Α. Σαμαράς ανακοίνωσε ότι τη Δευτέρα το πρωί θα συναντηθεί στο Μαξίμου με τους επικεφαλής των μεγάλων πολυεθνικών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, με αντικείμενο τη διεύρυνση των δραστηριοτήτων τους και τη δυνατότητα νέων επενδύσεων στον τόπο. «Μεγάλο ζητούμενο είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας», είπε χαρακτηριστικά ο Α. Σαμαράς. 

Παράλληλα σημείωσε ότι η αποδέσμευση των 52,5 δισ. ευρώ από το Eurogroup θα επηρεάσει τη ζωή όλων. «Θα φρενάρουμε την ύφεση, θα δοθούν τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης, θα σταματήσει η κατάρρευση, θα αλλάξει η ψυχολογία, θα δοθε�� η ελπίδα προς τα νέα τα παιδιά», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. Ο Α. Σαμαράς τόνισε ότι η απόφαση αυτή «σε πολλούς θα φέρει ανακούφιση άμεσα, σε πολλούς αργότερα, αλλά σε ακόμα περισσότερους θα αλλάξει την ψυχολογία και θα φέρει την αίσθηση αισιοδοξίας και ελπίδας».

 

Πηγή: real.gr

 

 

 

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ