Οι δικηγόροι Ελλάδας – Κύπρου για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών

Η εξεύρεση δίκαιης λύσης για την Κύπρο αλλά και το ζήτημα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών βρέθηκαν στο επίκεντρο εκδήλωσης των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας – Κύπρου.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Με την συμμετοχή των τέως Πρωθυπουργών Γιώργο Παπανδρέου, Αντώνη Σαμαρά και Αλέξη Τσίπρα, που απηύθυναν χαιρετισμό και τους τρεις υποψήφιους Προέδρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, πραγματοποιήθηκε στην Λευκωσία εκδήλωση με διεθνή εμβέλεια και ευρύτερη σημασία για την προάσπιση των εθνικών μας δικαίων.

Οι δικηγορικοί σύλλογοι Ελλάδας και Κύπρου, με τις τοποθετήσεις έμπειρων πολιτικών, νομικών κι επιφανών διεθνολόγων, προσπάθησαν να αποτυπώσουν μία ισχυρή νομική πλεύση επί των φλεγόντων ζητημάτων όπως: τους «χάρτες της ανατολικής Μεσογείου», την οριοθέτηση της ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο, τις προκλήσεις της Τουρκίας στην υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου και στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, το γεωπολιτικό πλαίσιο και τους συσχετισμούς ισχύος που διαμορφώνονται, τις πρόσφατες συμφωνίες της Ελλάδος με την Ιταλία και την Αίγυπτο, καθώς και τις συμφωνίες οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και  γειτονικών κρατών, τις αρχές οριοθέτησης και το δικαίωμα των νήσων σε θαλάσσιες ζώνες,  τη δυναμική των ελληνοτουρκικών σχέσεων  και τις προκλήσεις για τις διεθνείς ενεργειακές επενδύσεις στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου.

Όπως επισημαίνουν οι δύο Σύλλογοι στο κοινό ανακοινωθέν, «η σημερινή εκδήλωση είναι κομβικός σταθμός στη συνεπή δημόσια δράση μας για τα  εθνικά θέματα».

Είναι σαφές ότι η οριοθέτηση των θαλασσίων συνόρων της Κύπρου με την Αίγυπτο, με το Λίβανο και το Ισραήλ (σύμφωνα με τη διεθνώς αποδεκτή αρχή της μέσης γραμμής, τ.ε. της ίσης αποστάσεως από τις ακτές των χωρών), ενισχύουν τη θέση της Κύπρου και αποδυναμώνουν τις ανεπέρειστες τουρκικές  διεκδικήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Το ίδιο θετικό αποτύπωμα έχουν οι συμφωνίες της Ελλάδος με την Ιταλία και την Αίγυπτο, απαιτείται όμως η οριοθέτηση της ΑΟΖ να γίνει σε όλο το εύρος και χωρίς δεύτερες σκέψεις και υποχωρητικούς προβληματισμούς

Στην τοποθέτησή του, ο Πρόεδρος του ΔΣΑ, Δημήτρης Βερβεσός, μεταξύ άλλων επεσήμανε: «Έχουμε ανάγκη, η Ελλάδα και η Κύπρος, από ενέργειες που κινούνται στη λογική διεκδικητικού πατριωτισμού. Ενέργειες δηλ. που έχουν στέρεο έρεισμα στο διεθνές δίκαιο και ενέχουν άσκηση δικαιωμάτων που αυτό παρέχει. Πρόκειται για λογική που βρίσκεται στον αντίποδα της τουρκικής «διπλωματίας του πειθαναγκασμού» (coercion diplomacy), η οποία απαξιώνει το διεθνές δίκαιο (και τους δικαιοδοτικούς μηχανισμούς επίλυσης των διαφορών), εστιάζοντας μονομερώς στις ευθυγράμμιση συγκυριακών συμφερόντων και στη δύναμη της επιβολής».

Στο κοινό ψήφισμά τους, ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος και η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος επισημαίνουν ότι «οι δικηγόροι και νομικοί αντιλαμβανόμενοι τη σοβαρότητα των δεδομένων που διαμορφώνονται και αισθανόμενοι την ανησυχία για δυνητικές νέες πραγματικότητες, έχουμε χρέος, ευθύνη και καθήκον να συνεργαστούμε αποτελεσματικά με γνώμονα τη διασφάλιση και τη διαφύλαξη των συμφερόντων της Ελλάδας και της Κύπρου και του συνόλου των πολιτών τους».

Και το ψήφισμα των Δικηγόρων καταλήγει: «Μεταξύ των άμεσων ενεργειών μας είναι η αποστολή καταγγελτικών ψηφισμάτων και επιστολών σε διεθνείς και ευρωπαϊκούς οργανισμούς και θεσμούς για την καταδίκη της Τουρκίας για τα εγκλήματα πολέμου που διέπραξε και συνεχίζει να διαπράττει στην Κύπρο καθώς και την αδιάκοπη σύληση και καταστροφή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς».

Ελλάδα - Κύπρος

Ελλάδα Κύπρος

 

Ελλάδα Κύπρος

Ελλάδα Κύπρος

Ελλάδα Κύπρος

Ελλάδα Κύπρος

Ελλάδα Κύπρος

Ελλάδα Κύπρος

Ελλάδα Κύπρος

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ