Ο Τσίπρας “αποχαιρετά” τη Μέρκελ: Το πρώτο τηλεφώνημα και η προσωπική στιγμή σε ψαροταβέρνα

Το δικό του “αντίο” στην Άνγκελα Μέρκελ, η οποία έπειτα από 16 χρόνια στο τιμόνι της Γερμανίας αποχωρεί από την Καγκελαρία, λέει ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρώην Πρωθυπουργός περιγράφει το πρώτο τηλεφώνημα που είχε με την Άνγκελα Μέρκελ το 2015, αλλά και μία προσωπική στιγμή με την Γερμανίδα καγκελάριο, σε μία ψαροταβέρνα στον Πειραιά.

Ο Αλέξης Τσίπρας είναι μεταξύ των 12 πρώην και νυν αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, αλλά και κορυφαίων παραγόντων της διεθνούς πολιτικής, που γράφουν στην Zeit για τη δική τους σχέση με τη Γερμανίδα καγκελάριο, στο πλαίσιο εκτενούς αφιερώματος για την Άνγκελα Μέρκελ.

Αλέξης Τσίπρας - Άνγκελα Μέρκελ (ΙΝΤΙΜΕ)

Τσίπρας για Μέρκελ: Το τηλεφώνημα το 2015 και η συζήτηση σε ψαροταβέρνα στον Πειραιά

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, ο Αλέξης Τσίπρας θυμάται: “Το πρώτο μας τηλεφώνημα έγινε το 2015 ύστερα από δική της πρωτοβουλία. Μου ζήτησε να συζητήσουμε για τις διαφορές των απόψεών μας πρόσωπο με πρόσωπο, αντί μέσω τρίτων. Αυτό ήταν χαρακτηριστικό της.

Σε αυτή την κρίση έπρεπε να πετύχουμε ισορροπία μεταξύ της πολιτικής εντολής που λάβαμε μέσω των εκλογών και της κοινής δέσμευσης να εγγυηθούμε ειρήνη για τους λαούς της Ευρώπης. Δεν ήταν εύκολη εξίσωση. Το γεγονός ότι βρήκαμε έναν αποδεκτό συμβιβασμό παρά τις δυσκολίες ήταν κάθε άλλο παρά αυτονόητο και αναμενόμενο”.

Καταθέτει, επίσης, μία πιο προσωπική στιγμή που είχε με την Άνγκελα Μέρκελ, σε μία ψαροταβέρνα στον Πειραιά.

“Σε μια πιο ιδιωτική στιγμή το 2019 δειπνούσαμε σε μια ψαροταβέρνα στον Πειραιά. Εκεί μου αποκάλυψε την πεποίθησή της ότι όταν θέλουμε πραγματικά να λύσουμε τα προβλήματα, το πιο σημαντικό είναι να υπάρχει εμπιστοσύνη και ειλικρίνεια.

Εκπροσωπήσαμε διαφορετικές πολιτικές κατευθύνσεις. Αλλά αυτή ακριβώς η ειλικρίνεια ήταν το ουσιώδες χαρακτηριστικό στη μεταξύ μας σχέση. Μας επέτρεψε να χτίσουμε εμπιστοσύνη, παρά τις αντιξοότητες. Ο τρόπος, με τον οποίο η Άνγκελα Μέρκελ εξέφρασε κατά τη διάρκεια της ευρωκρίσης τις θέσεις της αλλά και η απόρριψή τους ήταν έντιμοι”, γράψει ο Αλέξης Τσίπρας.

ΦΩΤΟ: ΙΝΤΙΜΕ

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.