Ο Τόσκας για τους γερμανικούς ελέγχους: Πρέπει να αποτελούν έσχατη ανάγκη, όχι κατάργηση της Σένγκεν

Απάντηση στις επικρίσεις των γερμανικών ΜΜΕ έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, τονίζοντας πως δεν ήταν 1.000 οι παράνομες είσοδοι από την Ελλάδα στην Γερμανία, όπως ισχυρίστηκαν τα γερμανικά ΜΜΕ, και δεν έγιναν με πλαστά έγγραφα,αφού πολλοί κατείχαν διαβατήρια από χώρες που δεν χρειάζονται βίζα για να ταξιδέψουν στη Γερμανία.

Αυτά ανέφερε ο κ. Τόσκας μιλώντας στις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης. Όπως ενημέρωσε ο κ. Τόσκας, κατόπιν αιτήματός μας, μας δόθηκαν τα στοιχεία των εισόδων στην Γερμανία από την χώρα τα οποία αναφέρονται σε 850 άτομα, συμπεριλαμβανομένων μάλιστα των πολιτών που μπορούν να μπουν στην Γερμανία, χωρίς βίζα, όπως είναι οι Αλβανοί.

Όπως είπε χαρακτηριστικά «υιοθετούμε άκριτα τις αντιλήψεις γερμανικών εφημερίδων ότι 1.000 άτομα μπήκαν από την αρχή του χρόνου και είχαν και πλαστά στοιχεία. Είναι απάντηση της εκπροσώπου Τύπου του υπουργείου Εσωτερικών και είναι λάθος νούμερα. Άλλα μου έδειξε ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας και ανάμεσά τους ήταν και από χώρες που ταξιδεύουν χωρίς βίζα (Αλβανία, Βοσνία, ΠΓΔΜ, Γεωργία)». Σημείωσε εξάλλου ότι τα έγγραφα των μεταναστών «δεν είναι πλαστά», αλλά «παράτυπα», προσθέτοντας πως «δεν είναι πλαστά τα χαρτιά της υπηρεσίας ασύλου ή τα διαβατήρια που μπορούσαν να πάνε χωρίς βίζα” και απηύθυνε έκκληση να μην χρησιμοποιείται αυτός ο όρος αδιακρίτως. «Ο έλεγχος στην Ιταλία των οπαδών μίας ποδοσφαιρικής ομάδας είναι εφαρμογή γενικευμένων μέτρων; Προφανώς όχι. Αυτό έγινε όμως», παρατήρησε ο κ. Τόσκας.

Επίσης αναφέρθηκε στην περίπτωση των δύο ατόμων, που πέρασαν από την Λέρο και έφτασαν στη Γαλλία χωρίς να τους σταματήσει κανείς, και που καταγράψαμε στη χώρα μας και δώσαμε τα στοιχεία τους στις γαλλικές αρχές.

Επίσης, αφού ο κ. Τόσκας εξήγησε ότι η εντατικοποίηση των ελέγχων υφίσταται σε όλα τα ευρωπαϊκά σύνορα (όπως επί παραδείγματι στην Δανία, την Αυστρία, την Γερμανία, την Φινλανδία και την Σουηδία) ζήτησε να «μην αυτομαστιγωνόμαστε παραπάνω από όσο πρέπει και νομίζουμε ότι εμείς φταίμε για όλα τα κακά της Ευρώπης». Σχετικώς με το θέμα της εντατικοποίησης των ελέγχων, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, υπογράμμισε ότι πρόκειται για μια αντίληψη, η οποία πάει να σπάσει το κεκτημένο της Συνθήκης Σένγκεν με τις ελευθερίες ατόμων και αποσκευών. Παρατήρησε δε πως όταν ανακοινώθηκε από την Γερμανία ούτε εμείς, ούτε άλλες χώρες μπορούσαμε να αποτρέψουμε, παρά η απαίτησή μας ήταν να μην τους βγάζουν εκτός χώρου Σένγκεν.

Εν κατακλείδι αναφορικά με τη συζήτηση για αναθεώρηση της Συνθήκης Σένγκεν, ο κ. Τόσκας είπε πως απαιτείται «αναλογικότητα και σειρά δεσμεύσεων» και επίσης ανέφερε ότι σε κάθε περίπτωση «η προσωρινή επαναφορά ελέγχων πρέπει να έχει την έννοια έσχατης ανάγκης και όχι της κατάργησης της Συνθήκης».

Πηγή ρεπορτάζ: ΑΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ