Ο ΣΥΡΙΖΑ βάζει φωτιά

Ο ΣΥΡΙΖΑ βάζει φωτιά

Ρεπορτάζ: Σκουρής Βασίλης

Φωτιά στο πολιτικό σκηνικό αναμένεται να βάλει η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τα ναυπηγεία που θα κατατεθεί εκτός μεγάλου απροόπτου αύριο και στοχοποιεί τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο.

Η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ και προσωπικά του προέδρου του αναμένεται να είναι οξύτατη, με τον Ευάγγελο Βενιζέλο να προειδοποιεί πως θα αποκαλύψει τα συμφέροντα που εκπροσωπεί ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας με την πρότασή του για Εξεταστική.

Η Κουμουνδούρου, πέραν της διερεύνησης της υπόθεσης ενός μεγάλου σκανδάλου που ξεκίνησε επί υπουργίας Άκη Τσοχατζόπουλου, αρχές του 2000, διαθέτει σημαντικούς λόγους για την κατάθεση της πρότασης.

Πρώτον, θα συνεχίσει να στριμώχνει το ΠΑΣΟΚ και προσωπικά τον πρόεδρό του στο κέντρο του κυκλώνα των σκανδάλων, αλλά και να το αναγκάσει να εμφανίζεται ότι συμπορεύεται με τη ΝΔ και τον Αντώνη Σαμαρά, ώστε να αποφεύγει τη διεύρυνση σκανδάλων επί εποχής του.

Δεύτερον θα δημιουργεί προβλήματα στη ΝΔ, που θα συνεχίσει να δείχνει ότι καλύπτει το ΠΑΣΟΚ επειδή χωρίς αυτό κυβέρνηση δεν υπάρχει και εμφανίζει αναξιόπιστους τους βουλευτές της που κάτω από την πίεση του Μαξίμου θα ψηφίσουν κατά της Εξεταστικής για τα ναυπηγεία, ενώ το 2010 χαρακτήριζαν τη σύμβαση του Ευ. Βενιζέλου ως «μεγαλύτερο σκάνδαλο απ’ αυτό του Άκη Τσοχατζόπουλου» – βλέπε σχετικές δηλώσεις Κώστα Τασούλα, του τότε εκπροσώπου της ΝΔ, αλλά και του Ευ. Μεϊμαράκη που ζητούσε τότε σύσταση Εξεταστικής. Επιπλέον θα υπενθυμίζει γιατί δεν μπορεί πλέον να γίνει πράξη η καίρια προεκλογική δέσμευση του Αντώνη Σαμαρά για μια και μόνη Εξεταστική, πώς μπήκε η χώρα στο Μνημόνιο.

Τρίτον, καθώς ελπίζει πως η κυβερνητική πλειοψηφία μπορεί να έχει εκ νέου πρόβλημα, αυτή τη φορά από «γαλάζιο» βουλευτή.

Στο «όχι» ΔΗΜΑΡ – Λοβέρδος

Ωστόσο, η πρόταση για Εξεταστική, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «R», δεν έχει πιθανότητες υπερψήφισης, όχι μόνο γιατί ΝΔ και ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνουν 154 έδρες, ενώ θα λείπουν τουλάχιστον οι τρεις προφυλακισμένοι βουλευτές της Χρυσής Αυγής. Η ΔΗΜΑΡ σύμφωνα με τις πληροφορίες, αν και τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί οριστικό πριν γίνει γνωστή η πρόταση, δεν προτίθεται να υπερψηφίσει την πρόταση, ούτε οι Ανδρέας Λοβέρδος και Χρήστος Αηδόνης της «Συμφωνίας για μια Νέα Ελλάδα».

Υπέρ ΚΚΕ – ΑΝΕΛ

Αντιθέτως, υπέρ της πρότασης αναμένεται να ψηφίσουν οι βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων και του ΚΚΕ, καθώς και αρκετοί από τους ανεξάρτητους βουλευτές.

Ποια περίοδο

Ζητούμενο, επίσης, είναι και ποιας χρονικής περιόδου θα ζητείται η διερεύνηση από την Εξεταστική. Αν δηλαδή η πρόταση θα εστιάζει μόνο στην περίοδο Βενιζέλου ή και εάν με επίκεντρο τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ θα αφορά -όπως επιμένουν οι πληροφορίες- όλη την περίοδο από το 2010. Σε μια τέτοια περίπτωση είναι φανερό πως θα είναι πολύ πιο εύκολο για τους βουλευτές της ΝΔ να απορρίψουν την πρόταση, όπως όμως αντιστοίχως και για τον ΣΥΡΙΖΑ να κατηγορήσει «γαλάζιους» και «πράσινους» πως απορρίπτουν από κοινού ένα σκάνδαλο που έγινε επί των ημερών τους, διαχρονικά από το 2000.

Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ