Ο Κασιδιάρης, οι «Σπαρτιάτες» και τα 6 εκατ. ευρώ της χρηματοδότησης

Tο χρήμα φαίνεται πως είναι η κινητήρια δύναμη πίσω από τις ραγδαίες εξελίξεις στους «Σπαρτιάτες», οι οποίες οδηγούν την Κοινοβουλευτική Ομάδα σε διάλυση, μόλις δύο μήνες μετά τις εκλογές. Εν προκειμένω, όπου χρήμα, ο έλεγχος της κρατικής χρηματοδότησης, που μπορεί στο τέλος της τετραετίας να φτάσει στο τεράστιο ύψος των τουλάχιστον 6 εκατομμυρίων ευρώ.

Η κατάσταση ξεφεύγει εκτός ορίων, καθώς, αν μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα όλα κινούνταν γύρω από ένα θεωρητικό πλαίσιο υποψίας καθοδήγησης βουλευτών από τον Ηλία Κασιδιάρη, από το μεσημέρι της Πέμπτης άρχισαν οι «ομολογίες» και οι καταγγελίες εκ των έσω. Τα στόματα άνοιξαν, με τον ίδιο τον πρόεδρο των «Σπαρτιατών» Βασίλη Στίγκα να καταγγέλλει έκνομες πράξεις. Oταν, μάλιστα, ερωτήθηκε συγκεκριμένα από τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες τι εννοεί, απάντησε χαρακτηριστικά πως «όταν σε εκβιάζουν και τους ακουμπάς μέρος της βουλευτικής αποζημίωσης, τότε πρέπει να επέμβει εισαγγελέας».

Σε κάθε περίπτωση, το ζήτημα είναι ο έλεγχος της κρατικής χρηματοδότησης. Κατά τον νόμο, μόνος δικαιούχος της είσπραξης είναι το κόμμα, ανεξαρτήτως του αν υπάρχει Κοινοβουλευτική Ομάδα. Θα μπορούσε δηλαδή να συμβεί το φαινομενικά παράδοξο αλλά τυπικά νόμιμο: Η Κοινοβουλευτική Ομάδα των «Σπαρτιατών» να διαλυθεί αλλά το κόμμα να συνεχίσει να εισπράττει κανονικά μέχρι και το 2027, αν ολοκληρωθεί η τετραετία, τα ποσά της κρατικής χρηματοδότησης. Αυτός είναι κατά τον Β. Στίγκα- ο λόγος της πίεσης των έντεκα αντιφρονούντων για τη διεξαγωγή Συνεδρίου με απώτερο στόχο την εγγραφή νέων μελών που θα πρόσκεινται στον Κασιδιάρη, την καθαίρεση Στίγκα και την εκλογή άλλου προέδρου, ο οποίος θα ελέγξει τα εκατομμύρια ευρώ της κρατικής χρηματοδότησης.

Μάλιστα, ειδικοί επί του ζητήματος εκτιμούν ότι, με βάση τις επιπρόσθετες χρηματοδοτήσεις για επιμορφωτικούς σκοπούς αλλά και νέες εκλογικές διαδικασίες, όπως οι ευρωεκλογές του 2024, το συνολικό ποσό μπορεί να φτάσει ακόμα και στα 8 εκατομμύρια ευρώ. Σημειώνεται ότι η πρώτη μεγάλη δόση της κρατικής χρηματοδότησης έχει προγραμματιστεί να δοθεί γύρω στις 20 Σεπτεμβρίου, δηλαδή πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, και αναμένεται να είναι κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Ποσό αρκετά υψηλό, αν οι προσκείμενοι στον Κασιδιάρη βουλευτές μπορούσαν να το ελέγξουν και να το διαθέσουν στον προεκλογικό αγώνα για τον δήμο Αθηναίων του καταδικασμένου για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.

Ο Στίγκας αιτιολόγησε την ανακοίνωση στήριξης στον Κασιδιάρη ως απόπειρα να τελειώσει μαζί του! «Με στήριξε στις εθνικές, τον στηρίζω στις δημοτικές. Τελειώσαμε», είπε χαρακτηριστικά. Μιλώντας στο μαγκαζίνο του Real FM την Παρασκευή, ο Β. Στίγκας υπογράμμισε πως «δεν τον κρατάει ο Ηλίας Κασιδιάρης από πουθενά» και προσέθεσε ότι «το κόμμα είναι δικό μου, όχι του Κασιδιάρη».

Τη δεδομένη χρονική στιγμή, ο Β. Στίγκας, παρά το γεγονός ότι χάνει την Κοινοβουλευτική Ομάδα, φαίνεται να ελέγχει το κόμμα. Και αυτό γιατί όσοι μεταφέρθηκαν από τους «Ελληνες» του Κασιδιάρη στα ψηφοδέλτια των «Σπαρτιατών» δεν μερίμνησαν ώστε να εγγραφούν και μέλη, εκτός όσων αυτοδικαίως ανακηρύχθηκαν ως εκλεγέντες βουλευτές, με συνέπεια η συντριπτική πλειονότητα των μελών του κόμματος που θα μετέχουν σε πιθανό Συνέδριο να είναι άνθρωποι που πρόσκεινται στον Στίγκα και όχι στον Κασιδιάρη. Ετσι εξηγείται, κατά τον Β. Στίγκα, το ότι οι 11 πίεσαν για Συνέδριο αφού πρώτα θα έχει ολοκληρωθεί η εγγραφή νέων μελών.

Σε κάθε περίπτωση, η Κοινοβουλευτική Ομάδα είναι υπό διάλυση, είτε μέσω νέων διαγραφών είτε διά της ανεξαρτητοποίησης όσων δεν διεγράφησαν από τον πρόεδρο της Κ.Ο. Ο ίδιος ο Β. Στίγκας, σε ερώτηση γιατί αρχικώς διέγραψε μόνο τρεις και όχι και τους 11, απάντησε ότι θεωρεί πως μεταξύ των υπόλοιπων οκτώ υπάρχουν έντιμοι και φιλότιμοι και πως διέγραψε μόνο όσους πρωτοστάτησαν. Η αλήθεια είναι πως μέχρι και την τελευταία στιγμή η προσπάθειά του είναι να συγκρατήσει ακόμα τέσσερις, ώστε μαζί με τον ίδιο να διατηρηθεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα και να αποτραπεί ο σχηματισμός νέας από τους ανεξάρτητους βουλευτές (για τον σχηματισμό Κ.Ο. εκ των ανεξαρτήτων απαιτούνται τουλάχιστον 10 βουλευτές, ενώ για Κ.Ο που έχει προκύψει από εκλογές μόνο πέντε).

Τα όσα συνέβησαν την Πέμπτη στη Βουλή δεν μπορούσαν να αφήσουν απαθή την κυβέρνηση. Θα ήταν, άλλωστε, παράλογο το ευνομούμενο κράτος να παρακολουθεί τη διάλυση μιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας με καταγγελίες εκ των έσω για μαφιόζικες τακτικές και να έμενε αδρανές. Ο πρωθυπουργός μίλησε για κοινοβουλευτικές συνέπειες, ανοίγοντας έτσι το παράθυρο μιας νέας νομοθετικής ή κοινοβουλευτικής -μέσω Κανονισμού Βουλής- παρέμβασης-λήψης μέτρων.

Τα σενάρια είναι αρκετά, χωρίς ακόμα ωστόσο να έχει συζητηθεί κάτι συγκεκριμένο. Μεταξύ άλλων, εντονότερα συζητείται το ενδεχόμενο αναστολής της κρατικής χρηματοδότησης, κάτι όμως που δυσκολεύει όταν στο κόμμα θα μείνει μόνο ο Στίγκας, με τους 11 προσκείμενους στον Κασιδιάρη να έχουν αποχωρήσει. Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες της «R», θα εξεταστεί τυχόν δυνατότητα που μπορεί να δώσει αλλαγή του Κανονισμού της Βουλής για την αποτροπή σχηματισμού μιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας ανεξάρτητων βουλευτών, η οποία, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, εμφανώς θα ελέγχεται από τον Κασιδιάρη.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ