Ο Αλέξης Τσίπρας στον Realfm 97,8: Ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε για να μείνει – Τι είπε για το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

Για τις εσωκομματικές εκλογές και την ενίσχυση της βάσης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας, πρόεδρος του κόμματος και πρώην πρωθυπουργός, σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στον Realfm 97,8 και τον Νίκο Χατζηνικολάου.

Αναφερόμενος στα συμπεράσματα από τη διαδικασία σημείωσε: “Για εμάς ήταν μια πρωτόγνωρη διαδικασία και αισθάνομαι δικαιωμένος που πήραμε ρίσκο και πιστεύω ότι μας βγήκε. Δεν υπήρχε ανθυποψήφιος, δεν υπήρχε αμφισβήτηση για το ποιος θα είναι πρόεδρος στον βαθμό που είχα θέσει την πρόθεσή μου για επανεκλογή. Ήταν ένα ρίσκο για τη συμμετοχή, όχι μόνο επειδή δεν υπήρχε ανθυποψήφιος αλλά και γιατί δεν κάναμε αυτό που κάνουν άλλα κόμματα, να προσκαλέσουμε τους φίλους γενικά να έρθουν στην κάλπη αλλά ζητήσαμε να έρθουν να εγγραφούν μέλη του κόμματος όσοι προσέλθουν στην κάλπη. Ψήφιζε και ο φίλος και στον βαθμό που υπήρχαν και άλλοι υποψήφιοι και δημιουργείτο ανταγωνισμός, ακόμη και στοιχήματα σε καφενεία για το ποιος θα εκλεγεί, είχαμε και περιπτώσεις όπου προσήλθαν στις κάλπες και οι ψηφοφόροι άλλων κομμάτων” τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Όπως επεσήμανε στη συνέχεια “για εμάς ήταν μια διαδικασία πολύ ουσιαστική, για ένα κόμμα που κυβέρνησε έχοντας 30.000 μέλη περίπου, έχουμε φθάσει σ’ έναν αριθμό 170.000. Πριν από την κάλπη είχαμε 60.000, άρα τριπλασιάσαμε σχεδόν τα μέλη μας… Είναι μια πολιτική ευθύνη. Η επόμενη ημέρα, είναι μέρα ευθύνης για εμάς αλλά βγάζουμε κάποια συμπεράσματα. Το πρώτο συμπέρασμα είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε για να μείνει. Είναι ένα κόμμα που πριν από 10 χρόνια ήταν ένα κόμμα του 3%, κυβέρνησε τον τόπο για πολλές διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις πήρε πάνω από το 30% των ψηφοφόρων, άρα δημιούργησε μια σχέση με την κοινωνία, που είναι σταθερή. Και τώρα αυτό αποτυπώνεται και σε επίπεδο μελών. Αντιστοιχείται σ’ έναν βαθμό ο κομματικός ΣΥΡΙΖΑ, του κόμματος του 3% με τον σημερινό κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ και αυτό ήταν ένα προσωπικό μου στοίχημα, το οποίο το έθεσα το βράδυ των εκλογών της ήττας, αλλά μ’ ένα υψηλό ποσοστό, όπου έθεσα τον στόχο να αντιστοιχηθούμε με την κοινωνική μας δυναμική και νομίζω σε μεγάλο βαθμό το πετύχαμε.

Για την απουσία ανθυποψηφίου, τόνισε: “Υπάρχουν πολλά ικανά στελέχη, αλλά τώρα δεν υπήρξε τέτοια πρόθεση, γιατί δεν υπάρχει διαφορετικό στρατηγικό και πολιτικό σχέδιο στο κόμμα, αλλά αυτό έκανε πιο δύσκολη τη συμμετοχή” ενώ πρόσθεσε ότι στη σημερινή εποχή δεν είναι εύκολη η ένταξη σ’ ένα κόμμα.

Σχετικά με την Κεντρική Επιτροπή, όπου εξελέγησαν γυναίκες υποψήφιες στις πρώτες θέσεις σε Αττική και Θεσσαλονίκη, αλλά και για το “ρεύμα” του Παύλου Πολάκη στην Κρήτη, ο κ. Τσίπρας, υπογράμμισε: “Οι εκλογές μας ήταν χωρισμένες σε 13 Περιφέρειες. Πολύ μεγάλο ενδιαφέρον ενδιαφέρον δημοσιογραφικό τράβηξε η Αττική όπου είχε τους μισούς, τους 150 από τους 300 που εκλέγονται στην Κεντρική Επιτροπή. Την Κεντρική Επιτροπή είχαν δικαίωμα να ψηφίσουν τα μέλη που ήταν εγγεγραμμένα έως τις 21 Μαρτίου, άρα τα 60.000 μέλη και όχι τα επιπλέον 110.000 μέλη που ενεγράφησαν την ημέρα της ψηφοφορίας. Ενδεχομένως αυτό να έχει αξία να το έχει κάποιος υπόψιν του. Βλέπουμε το στοιχείο της ανανέωσης αλλά και το στοιχείο της ψήφου σε γυναίκες: Οι δύο πρώτες στην Αττική Έφη Αχτσιόγλου και Ρένα Δούρου, οι δύο πρώτες στην Κεντρική Μακεδονία γυναίκες, η Θεοδώρα Τζάκρη και η Κατερίνα Νοτοπούλου”.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επεσήμανε ότι για πρώτη φορά έγινε εκλογή της Κεντρικής Επιτροπής από τη βάση.

Σχετικά με τους ΠΑΣΟΚογενείς, σχολίασε ότι υπάρχουν άνθρωποι που ψηφίζουν περισσότερα από 10 χρόνια ΣΥΡΙΖΑ, ενώ όσον αφορά στο αν ευνοήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ από τη φθορά του ΠΑΣΟΚ την εποχή των μνημονίων και από τη συνεργασία με τη ΝΔ, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε: “Αυτό που ζητώ είναι να μην έχει κανείς κλειστά τα χαρτιά σε σχέση με το ποιος θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός. Είναι δικαίωμά του να πει αν θα συνεργαστεί ή δεν θα συνεργαστεί. Αλλά όταν τον ρωτάνε ποιος θα είναι ο πρωθυπουργός και δεν λέει το αυτονόητο, δηλαδή ότι τα κόμματα που θα κυβερνήσουν, αυτός που θα έχει το προβάδισμα στην λαϊκή ετυμηγορία θα έχει το προβάδισμα και στο να επιλέξει τον Πρωθυπουργό, αφήνονται σκιές που έχουν και θεσμικό αντίκτυπο. Οι περίοδοι εκείνοι που πρωθυπουργοί έβγαιναν στις παρακάμερες με παρεμβάσεις εξωθεσμικών παραγόντων και του παλατιού είναι σκοτεινή εποχή και πολύ μακρινή. Οι πρωθυπουργοί πρέπει να εκλέγονται από τον λαό και όχι να διορίζονται”.

Ενώ για λύση τύπου Παπαδήμου είπε: “Όσο δεν ξεκαθαρίζει τις θέσεις του το ΚΙΝΑΛ δημιουργεί υπόνοιες ότι έχει στο μυαλό του λύσεις τύπου Παπαδήμου και λύσεις τραπεζιτών και μη πολιτικών προσώπων”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ