ΝΗΡΗΙΣ: Η Μεγάλη Πολυεθνική Άσκηση που η Τουρκία παρακολουθούσε με κυάλια – ΦΩΤΟ

Η Πολυεθνική Άσκηση «ΝΗΡΗΙΣ» πραγματοποιήθηκε σε Αιγαίο και Μεσόγειο με την Τουρκία να παρακολουθεί αμήχανη

Του Χρήστου Μαζανίτη

Γι’ ακόμη μία φορά η Τουρκία παραμένει θεατής  στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, με την Ελλάδα να βρίσκεται σε ρόλο οδηγού, σε ακόμη μία Πολυεθνική Άσκηση.

Οι Νηρηΐδες σύμφωνα με τη μεταφορά της μυθολογίας ήταν 50 νύμφες, κόρες του Νηρέα και της Ωκεανίδας Δωρίδας. Ως εγγονές του Ωκεανού, έδιναν ανθρώπινη μορφή σε καταστάσεις και χαρακτηριστικά της θάλασσας. Κάποιες απόψεις τις θέλουν να φτάνουν τις 100. Ζούσαν στο βυθό της θάλασσας, στο παλάτι του πατέρα τους. Είχαν τη δύναμη να αγριεύουν τη θάλασσα αλλά και να την γαληνεύουν όποτε ήθελαν. Διόλου τυχαία, λοιπόν, η επιλογή της ονομασίας της άσκησης από το ΓΕΕΘΑ, αφού το Πολεμικό Ναυτικό – με το σλόγκαν ΜΕΓΑ ΤΟ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΗΣ ΚΡΑΤΟΣ – μπορεί κι έχει τη δύναμη να αγριεύει και να γαληνεύει τις θάλασσες, με την δύναμη αποτροπής που διαθέτει.

Η Νηρηίδα ή «NIRIIS 21» διεξήχθη από τη Δευτέρα 22 έως την Τρίτη 30 Νοεμβρίου, με την συμμετοχή της Μόνιμης Συμμαχικής Ναυτικής Δύναμης 2 (Standing NATO Maritime Group Two/SNMG 2) και της Μόνιμης Συμμαχικής Αντιναρκικής Δύναμης 2 (Standing NATO Mine Countermeasures Group Two/SNMCMG 2), οι οποίες συγκροτούνται από Ναυτικές Μονάδες της Βουλγαρίας, της Γερμανίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Ρουμανίας.

Η Ελλάδα συμμετείχε με 3 Φρεγάτες και τα οργανικά τους Ελικόπτερα, 5 Υποβρύχια, 3 Ταχέα Περιπολικά Κατευθυνομένων Βλημάτων, 1 Πλοίο Γενικής Υποστήριξης, 1 Ναρκοθηρευτικό, 1 Αρματαγωγό, Σκάφη Ανορθόδοξου Πολέμου, δυνάμεις Πεζοναυτών της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ και Μαχητικά Αεροσκάφη F-4, καθώς και με προσωπικό του Λιμενικού Σώματος/Ελληνικής Ακτοφυλακής (ΛΣ/ΕΛΑΚΤ).

Η άσκηση «NIRIIS» είναι πολυεθνική διακλαδική άσκηση τύπου INVITEX (Invitation Exercise) που συντονίζεται ετησίως από το ΓΕΕΘΑ, με σκοπό την εξάσκηση σε διαδικασίες τόσο επί των κλασικών μορφών ναυτικού πολέμου, όσο και επί σύγχρονων απειλών του τομέα της θαλάσσιας ασφάλειας. Πέραν των προαναφερθέντων δυνάμεων, στην Άσκηση συμμετείχαν επίσης με παρατηρητές η Αίγυπτος, η Βουλγαρία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Όπως αναφέρει το ΓΕΕΘΑ στην ανακοίνωσή του, κατά την διάρκεια της Άσκησης έλαβαν χώρα εκπαιδευτικές δραστηριότητες τόσο εν όρμω Ναυστάθμου Κρήτης και στο Κέντρο Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ), όσο και εν πλώ στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του Βορείου και Νότιου Κρητικού Πελάγους και σε όλες τις μορφές του Ναυτικού Πολέμου, με έμφαση στην Αντιμετώπιση Κρίσεων (Crisis Response Ops CRO), στην Ναυτική Αποτροπή (Maritime Interdiction Ops-MIO) και στην Εκκένωση Αμάχων (Non Combatant Evacuation Ops-NEO), με την εκτέλεση εξειδικευμένων διακλαδικών σεναρίων και την συμμετοχή δυνάμεων του ΝΑΤΟ να συμβάλλει στην επαύξηση του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, της μαχητικής ικανότητας και συνεργασίας των συμμετεχόντων σε συμμαχικό πλαίσιο.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ