Νίκος Παναγιωτόπουλος: F-35, νέα Rafale, φρεγάτες Belharra και κορβέτες – Αποκαλυπτικές δηλώσεις

 Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος προχώρησε σε αποκαλυπτικές δηλώσεις μετά το πέρας της τελετής της Πολεμικής Αεροπορίας στο Τατόι για τον Προστάτη της Αρχάγγελο Μιχαήλ.

 Του Χρήστου Μαζανίτη

 Αποκαλυπτικές δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας για τις προτεραιότητες και τους σχεδιασμούς των Ενόπλων Δυνάμεων, στο περιθώριο των εορταστικών εκδηλώσεων για τον Προστάτη της Πολεμικής Αεροπορίας, Αρχάγγελο Μιχαήλ, στο Τατόι.

«Η Ελλάδα έχει μπει στο πρόγραμμα F-35, σε μερικούς μήνες περιμένουμε την απάντηση στο LOR που έχουμε στείλει προκειμένου να εξελιχθεί κι αυτή η διαδικασία κι έπεται συνέχεια. Περισσότερη διακλαδικότητα περισσότερη δικτυοκεντρικότητα αφού στην σύγχρονη εποχή – την ψηφιακή εποχή, η ταχύτητα μετάδοσης πληροφορίας στον χειριστή και από τον χειριστή σε άλλα μέσα και άλλων κλάδων είναι κρίσιμης σημασίας και τον βοηθούν να εκτελεί καλύτερα την αποστολή του. Και σε αυτή την εποχή μπαίνει και η Πολεμική Αεροπορία» ανέφερε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, με αφορμή την άφιξη των πρώτων ολοκαίνουριων Rafale από το εργοστάσιο της DASAULT στη Γαλλία.

Χθες, ο υπουργός παρευρέθηκε στην τελετή καθελκύσεως της πρώτης φρεγάτας Άμυνας και Επέμβασης του Γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού, η οποία πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της Naval Group, στη Λωριάν της Γαλλίας.

Στις δηλώσεις του αναφέρθηκε στους ισχυρούς, διαχρονικούς δεσμούς της Ελλάδος και της Γαλλίας που εδράζονται σε κοινές αξίες, στην ελευθερία, στη δημοκρατία και στο κράτος δικαίου και υπογράμμισε τον στρατηγικό χαρακτήρα της αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών, για την προάσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων τους, στη βάση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Ωστόσο, όπως τόνισε μετά την καθέλκυση της πρώτης φρεγάτας για το γαλλικό πολεμικό ναυτικό «ακολουθεί το δεύτερο καράβι που θα είναι για λογαριασμό του Πολεμικού Ναυτικού».

Μάλιστα αποκάλυψε ότι ενδεχομένως η Ελλάδα να παραλάβει την πρώτη της φρεγάτα ακόμη και το 2024 αντί του 2025 που είναι προγραμματισμένο: «Ναυπηγείται με ταχείς ρυθμούς, το πρόγραμμα θα έλεγα είναι μπροστά όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα παράδοσης. Όπως ξέρετε τα δύο καράβια που είναι για το Πολεμικό Ναυτικό θα παραδοθούν αρχές και τέλος του 2025. Άρα είμαστε μέσα στο πρόγραμμα με ταχύτατους ρυθμούς».

Ταυτόχρονα έδωσε και το χρονοδιάγραμμα για την απόφαση των ναυπήγησης των 4 κορβετών, που θα γίνουν σε ελληνικά ναυπηγεία. Δύο είναι οι φιναλίστ αυτή τη στιγμή, η γαλλική NAVAL με την GoWind και η ιταλική Fincantieri που συμμετέχει και στα ναυπηγεία Ελευσίνας, με την κορβέτα DOHA.

Όπως είπε ο κος Παναγιωτόπουλος «είμαστε κοντά στην λήψη απόφασης, πριν από το τέλος του έτους».

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ