Νίκος Δένδιας: H Ελλάδα διατηρεί το αναφαίρετο δικαίωμα μονομερούς επέκτασης των χωρικών της υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια

Συνέντευξη στον Γιώργο Σιαδήμα

Ο Ν. Δένδιας ξεκαθαρίζει πως η κυβέρνηση δεν επιδιώκει τη στρατιωτικοποίηση της κατάστασης με την Τουρκία αλλά παράλληλα είναι δεδομένες τόσο η βούληση όσο και η ικανότητα της χώρας να υπερασπιστεί την εθνική της κυριαρχία. «Έχουμε καταστήσει απολύτως σαφές τόσο προς την Τουρκία όσο και προς τη διεθνή κοινότητα ότι η Ελλάδα διατηρεί το αναφαίρετο δικαίωμα μονομερούς επέκτασης, ανά πάσα στιγμή, των χωρικών της υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, στη βάση των διατάξεων του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας», τονίζει στη Realnews ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, απαντώντας στο ερώτημα πού είναι η κόκκινη γραμμή της χώρας μας.

“Η θέση της χώρας μας έχει εκφραστεί επανειλημμένα και δεν χρήζει ερμηνειών. Έχουμε καταστήσει απολύτως σαφές τόσο προς την Τουρκία όσο και προς τη διεθνή κοινότητα ότι η Ελλάδα διατηρεί το αναφαίρετο δικαίωμα μονομερούς επέκτασης, ανά πάσα στιγμή, των χωρικών της υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, στη βάση των διατάξεων του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, το οποίο -επιτρέψετε μου να τονίσω- αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του Εθιμικού Δικαίου και άρα δεσμεύει το σύνολο των χωρών, συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας.Πρόκειται για ένα δικαίωμα της ελληνικής πολιτείας, το οποίο θα ασκηθεί σε χρόνο τον οποίο η ίδια θα επιλέξει. Εξίσου σαφής έχει καταστεί η πρόθεσή μας να υπερασπιστούμε την εθνική κυριαρχία μας και τα κυριαρχικά δικαιώματά μας και ότι δεν πρόκειται να ανεχθούμε καμία απόπειρα δημιουργίας τετελεσμένου ή κεκτημένου” τονίζει.

Διαβάστε αναλυτικά τη συνέντευξη στη Realnews

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ