Νίκος Δένδιας από την Κύπρο: Για εμάς λύση δύο κρατών δεν υφίσταται – η Κύπρος δεν κείται μακράν – ΦΩΤΟ&ΒΙΝΤΕΟ

Στην πρώτη του επίσημη επίσκεψη στο εξωτερικό με την ιδιότητα του υπουργού Εθνικής Άμυνας, ο Νίκος Δένδιας φρόντισε να υπενθυμίσει ότι η στρατιωτική διπλωματία είναι εξίσου αποτελεσματική.

του Χρήστου Μαζανίτη

Από την Λευκωσία ο Νίκος Δένδιας κατέστησε σαφές διεθνώς ότι η Ελλάδα ξέρει πολύ καλά πόσο πολύτιμη σύμμαχος είναι ως πυλώνας σταθερότητας για την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου αλλά και ως αξιόπιστος συνομιλητής που μπορεί να συνθέσει προτάσεις και να γεφυρώσει διαφορές.

Υπό την ιδιότητα του υπουργού Εθνικής Άμυνας, πλέον, ο έμπειρος Νίκος Δένδιας συναντήθηκε το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, απ’ όπου υπενθύμισε ότι όπως κατά το παρελθόν έτσι και σήμερα στον πόλεμο της Ουκρανίας «Ελλάδα και Κύπρος βρίσκονται στη σωστή πλευρά της ιστορίας», προβάλλοντας το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας.

Αργότερα, κατά τη συνάντησή του με τον ομόλογό του Μιχάλη Γεωργάλλα επεσήμανε «την πάγια θέση της Ελλάδας, ότι για εμάς λύση δύο κρατών δεν υφίσταται. Είμαστε και θα είμαστε αρωγοί της Κυπριακής Δημοκρατίας στην προσπάθεια αποφυγής τετελεσμένων. Κι εγώ ο ίδιος έχω πει επανειλημμένως ότι για εμάς η Κύπρος δεν κείται μακράν».

Ταυτόχρονα συζήτησε πώς μπορεί να διευρυνθεί η διαλειτουργικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών ενώ αναζητήθηκαν τρόποι ενίσχυσης των τριμερών συνεργασιών με άλλες τρίτες χώρες.

Στη συνέχεια ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας επισκέφθηκε τον «Τύμβο Μακεδονίτισσας» και τα «Φυλακισμένα Μνήματα», όπου κατέθεσε αντιστοίχως στέφανο.

Ο κ. Δένδιας συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, επισκέφθηκε τέλος το Στρατόπεδο της Ελληνικής Δυνάμεως Κύπρου (ΕΛΔΥΚ), όπου παρακολούθησε την επιμνημόσυνη δέηση που εψάλη για τους πεσόντες κατά την εκτέλεση του καθήκοντος και κατέθεσε στεφάνι στο Ηρώο της ΕΛΔΥΚ. Στη συνέχεια, ενημερώθηκε για την αποστολή, την επιχειρησιακή ικανότητα και ετοιμότητα της ΕΛΔΥΚ, επιθεώρησε τις εγκαταστάσεις της και απηύθυνε ομιλία στο προσωπικό.

«Θέλω να σας πω κάτι που γνωρίζετε καλά, ότι η χώρα μας επιζητεί ειρήνη και σταθερότητα. Ακριβώς όμως για να επιτύχει την ειρήνη και τη σταθερότητα πρέπει να έχει καταστήσει φανερό ότι θα προασπίσει με απόλυτη αποφασιστικότητα την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Η παρουσία σας λοιπόν εδώ συνιστά μήνυμα αποτροπής, θα μου επιτρέψετε να πω, ισχυρό μήνυμα αποτροπής. Άλλωστε αυτό απεδείχθη από τις Ένοπλες Δυνάμεις της πατρίδας μας στο διάστημα των τελευταίων ετών και όχι μόνο» τόνισε μεταξύ άλλων στην ομιλία του.

Η επίσκεψη του υπουργού Εθνικής Άμυνας ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ