New York Times: Ο Ερντογάν ανεβάζει την ένταση με την Ελλάδα όσο οι εκλογές πλησιάζουν

Οι πολιτικές και οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη χώρα του ενόψει των εκλογών την ερχόμενη άνοιξη, τον οδηγούν στο να κλιμακώνει τις απειλές απέναντι στην Ελλάδα από το καλοκαίρι, όπως αναφέρει δημοσίευμα των New York Times που τιτλοφορείται «Οι εκλογές πλησιάζουν, ο Ερντογάν ανεβάζει ξανά την ένταση με την Ελλάδα».

Και μπορεί οι περισσότεροι διπλωμάτες και αναλυτές να μην προβλέπουν πόλεμο, όμως, υπάρχει μια αίσθηση ότι θα μπορούσε να προκληθεί κάποιο ατύχημα όσο ο Τούρκος Πρόεδρος κλιμακώνει την ένταση.

Το δημοσίευμα αναφέρεται στην αρχή στο επεισοδιακό δείπνο των ηγετών στη Σύνοδο της Πράγας και τονίζει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλούσε στους 44 Ευρωπαίους ηγέτες και ο Ερντογάν τον διέκοψε για να του επιτεθεί και να τον κατηγορήσει για έλλειψη ειλικρίνειας στο θέμα της διευθέτησης των διαφορών στο Αιγαίο.

Σημειώνεται ότι ανάλογα ξεσπάσματα είχε ξανά πρόσφατα και τώρα οφείλεται στην πίεση, πολιτική και οικονομική, ενόψει των εκλογών την Άνοιξη και γι’ αυτό αυξάνει τις απειλές προς την Ελλάδα, χώρα σύμμαχο της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χρειάζεται μια κρίση για να ενισχύσει την, όχι σταθερή, θέση του στην Τουρκία ύστερα από σχεδόν 20 χρόνια στην εξουσία, δήλωσε διπλωμάτης που ειδικεύεται στην Τουρκία και μίλησε στους New York Times. Και αν δεν του δοθεί η «ευκαιρία» για μια κρίση, μπορεί να τη δημιουργήσει.

Ο Σινάν Ουλγκέν, διευθυντής του EDAM, ενός ερευνητικού κέντρου με έδρα στην Κωνσταντινούπολη, τόνισε πως υπάρχει μια εκλογική πτυχή στα όσα κάνει ο Ερντογάν. Αλλά υπάρχουν και βαθιά ριζωμένα προβλήματα ανάμεσα στις δυο χώρες.

«Η Τουρκία και η Ελλάδα έχουν μια σειρά από ανεπίλυτες διμερείς διαφορές και αυτό δημιουργεί ένα ευνοϊκό περιβάλλον κάθε φορά που ένας πολιτικός στην Άγκυρα ή στην Αθήνα θέλει να αυξήσει τις εντάσεις», επεσήμανε.

Οι New York Times θυμίζουν πως Ελλάδα και Τουρκία βρέθηκαν κοντά σε πόλεμο τη δεκαετία του ’70, το 1995-96 για τα Ίμια και το 2020 για τις έρευνες σε αμφισβητούμενα ύδατα. «Και τώρα, εδώ είμαστε πάλι. Και γιατί; Εξαιτίας των εκλογών σε Τουρκία και Ελλάδα» λέει ο Ουλγκέν.

Ο Τούρκος αναλυτής δεν περιμένει πόλεμο ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία αλλά δεν θα εκπλαγεί. «Μπορεί να γίνει; Δεν είναι κάτι που μπορούμε να αποκλείσουμε πια. Αλλά αν συμβεί, θα είναι μικρής κλίμακας» σημειώνει.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ