Νέες προκλήσεις από την Τουρκία στο Αιγαίο – Υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά

Λίγο μετά την απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, τουρκικά μαχητικά προχώρησαν σε υπερπτήσεις.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Λίγο μετά τις 12.00 το μεσημέρι, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου απαντούσε την παραληρηματική ανακοίνωση του υπουργείου εξωτερικών της Τουρκίας, για τη συμφωνία Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου.

Τα μηνύματα στην Τουρκία

“Οι τρεις ηγέτες με τη διακήρυξή τους ανάμεσα στα άλλα επαναβεβαιώνουν την αποφασιστικότητά τους για τη συνέχιση της συνεργασίας σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος ενισχύοντας την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή” ανέφερε μεταξύ άλλων ο κος Οικονόμου.

Ο Νίκος Δένδιας, από το Ομάν που πραγματοποιεί επίσκεψη – η πρώτη Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στην χώρα – τόνισε ότι «Η Ελλάδα πορεύεται πάντα με σημαία και με κανόνα συμπεριφοράς το Διεθνές Δίκαιο. Και το ίδιο κάνει και η Αίγυπτος και η Κυπριακή Δημοκρατία.

Και πέραν αυτών, βεβαίως, η Συμφωνία της Ελλάδας με τη Γαλλία και η Συμφωνία της Ελληνικής Δημοκρατίας με τις ΗΠΑ είναι Συμφωνίες απολύτως ωφέλιμες και για το ΝΑΤΟ και για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή μας. Οι τουρκικές αντιδράσεις εξηγούνται μόνο, το έχω ξαναπεί, αν η Τουρκία προσλαμβάνει τον εαυτό της ως επιτιθέμενο κράτος. Υπό οποιαδήποτε άλλη έννοια είναι παντελώς ακατανόητες».

Οι τελευταίες υπερπτήσεις

Με φόντο αυτές τις δηλώσεις, στις 14.13 ένα ζεύγος τουρκικών F-16 πραγματοποίησε υπερπτήση πάνω από Φαρμακονήσι και Λειψούς στα 21.000 πόδια.

Εν συνεχεία, τα τουρκικά μαχητικά χωρίστηκαν πετώντας διαδοχικά στις 14.29 πάνω από Οινούσσες σε υψόμετρο 27.000 και 29.000 ποδών αντίστοιχα.

Σημειώνεται ότι η τελευταία φορά που πραγματοποίησαν υπερπτήσεις πάνω από ελληνικό νησί τουρκικά μαχητικά ήταν στις 27 Αυγούστου, ακολούθησε ένα μεγάλο κενό και επανήλθαν με τέσσερις υπερπτήσεις την 1η Οκτωβρίου.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ