Προκαλεί ξανά ο Ερντογάν – Η στάση της Αθήνας και ο επόμενος γύρος των διερευνητικών

Δεν περνά μέρα χωρίς προκλήσεις από πλευράς Τουρκίας. 

Την Τρίτη πήρε εκ νέου τη σκυτάλη ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ προβάλλοντας τις μαξιμαλιστικές θέσεις της χώρας του στην Ανατολική Μεσόγειο. «Όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι η γεωγραφία είναι πεπρωμένο και ότι η Τουρκία είναι το πεπρωμένο αυτής της γεωγραφίας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ακάρ. 

Την ίδια στιγμή η είδηση για τα έξι πρόσθετα Rafale που θα ενταχθούν στο «οπλοστάσιο» της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας απασχόλησαν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Στη “Hurriyet” και τη “Yeni Safak” υπήρχαν εκτενή ρεπορτάζ με την τελευταία να αναφέρει πως «ο φόβος για την Τουρκία αύξησε τον αριθμό των μαχητικών Rafale σε 24». 

Ταυτόχρονα, στα τουρκικά ΜΜΕ καταγράφεται και ο εκνευρισμός των γειτόνων μας για την επίσκεψη του υπουργού Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλο στο Καστελλόριζο. Χαρακτηριστικό το ρεπορτάζ της “Soczu” που αναφέρει ότι «Φλώρος και Παναγιωτόπουλος πόζαραν με την ελληνική σημαία παρέα με μονάδες ειδικών επιχειρήσεων». 

Ανοιχτός ο δίαυλος με Άγκυρα παρά τις επιθέσεις Ερντογάν 

Το κλίμα ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία είναι πολύ βαρύ σε ρητορικό επίπεδο από τις συνεχείς επιθέσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και του Χουλουσί Ακάρ.  

Παρόλα αυτά το διπλωματικό “κανάλι” παραμένει ανοικτό, οι διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο υπουργείων Εξωτερικών υπάρχουν και έτσι έχει γίνει συνεννόηση ο επόμενος γύρος των διερευνητικών συνομιλιών να γίνει τον Οκτώβριο υπό την προϋπόθεση, βέβαια, ότι οι γείτονες δεν θα κλιμακώσουν τις προκλήσεις. 

Σ’ αυτή τη φάση η Τουρκία θα πρέπει να δείξει το καλό της πρόσωπο και ότι θέλει να συντηρήσει το κλίμα του διαλόγου και να φιλοξενήσει τον 63ο γύρο των διερευνητικών συνομιλιών. 

Πάντως και από το υπουργείο Εξωτερικών κρατούν μικρό… καλάθι για τα αποτελέσματα. Λένε, δηλαδή, ότι περισσότερο θα γίνουν για να συντηρηθεί το κλίμα αποκλιμάκωσης παρά να προχωρήσουν επί της ουσίας οι συνομιλίες. 

Φίλης στον ΑΝΤ1: Ο Ερντογάν θέλει να αναμετρηθεί με τον Κεμάλ Ατατούρκ το 2023

Στα μηνύματα που στέλνει η Τουρκία με τις εμπρηστικές δηλώσεις Ερντογάν, όπου μεταξύ άλλων ο Τούρκος Πρόεδρος προκάλεσε με τη μικρασιατική καταστροφή λέγοντας ότι «τους πετάξαμε στη θάλασσα», αναφέρθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 με τον Νίκο Χατζηνικολάου ο αναλυτής διεθνών θεμάτων του σταθμού, Κωνσταντίνος Φίλης. 

«Είναι σαφές ότι η Τουρκία στέλνει ένα μήνυμα όχι μόνο προς την Ελλάδα, αλλά και τις άλλες γειτονικές χώρες πως είναι η περιφερειακή ηγεμονική δύναμη, την οποία θα πρέπει να σέβονται, με την οποία θα πρέπει να συνεργάζονται, διαφορετικά ρισκάρουν μία αντιπαράθεση μαζί της που θα μπορούσε να γίνει ακόμη και ένοπλη», υποστήριξε ο κ. Φίλης. 

«Το δεύτερο είναι ότι ακριβώς επειδή η Τουρκία έχει βάλει μπότες είτε με μισθοφόρους είτε με δικούς της στρατιώτες σε μία σειρά περιοχών που γειτνιάζουν μ’ αυτή, προσπαθεί να το χρησιμοποιήσει αυτό ως μέσο εκφοβισμού», συμπλήρωσε ο κ. Φίλης και κατέληξε: «Το τελευταίο είναι ότι ο Πρόεδρος, Ερντογάν θέλει να αναμετρηθεί με τον Κεμάλ Ατατούρκ το 2023. Με χρονικό ορίζοντα το 2023 θέλει να τον σβήσει από τη συνείδηση των Τούρκων. Να επιβάλλει μία αναθεωρητική ατζέντα που στο επίκεντρο της έχει τη Λωζάνη». 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ