Νέα κόντρα Μπακογιάννη – Σαμαρά με φόντο τα ελληνοτουρκικά: Η «εθνική συναίνεση» και η «διάθεση συνθηκολόγησης»

Η αναφορά της Ντόρας Μπακογιάννη στο συνέδριο για τα 50 χρόνια της Μεταπολίτευσης σχετικά με την ανάγκη συναίνεσης στα εθνικά θέματα και τα ελληνοτουρκικά «αναβίωσε» μια… κόντρα από τα παλιά με τον Αντώνη Σαμαρά.

«Υπάρχει παράθυρο ευκαιρίας. Βεβαίως, αυτό το ταγκό θέλει δύο. Αν δοθεί αυτή η ευκαιρία, θα έπρεπε η Ελλάδα να προχωρήσει σήμερα; Υπάρχουν δύο προϋποθέσεις: το πρώτο θα χρειαστεί εθνική συναίνεση. Είναι σημαντικό να υπάρξει συναίνεση τόσο μεταξύ των μεγάλων κομμάτων ευθύνης που έχουν κυβερνήσει όσο και μέσα στην κυβέρνηση» είπε η Ντόρα Μπακογιάννη.

Ο Αντώνης Σαμαράς ρωτήθηκε για τα «περί εθνικής συναίνεσης» και απάντησε:

«Ο διάλογος για οποιοδήποτε ζήτημα είναι γόνιμος και θετικός. Όταν όμως ακούω τη λέξη συναίνεση και με τα τρία κόμματα και μέσα στην κυβέρνηση για τα εθνικά θέματα, συγγνώμη αλλά αυτό μου μυρίζει διάθεση συνθηκολόγησης και όχι συναίνεσης», υπογράμμισε, προσθέτοντας αμέσως μετά: «Γιατί ζητάς τη συναίνεση; Κυβέρνηση δεν είσαι; Σημαίνει ότι δεν μπορείς ο ίδιος να τα βγάλεις πέρα. Γιατί δεν μπορείς να τα βγάλεις πέρα; Άρα δεν συμφωνείς με αυτά που έχεις πει μέχρι τώρα. Πρέπει να πας παραπάνω. Αυτό το παραπάνω, είναι βήματα “υποχώρησης”».

Μια ημέρα μετά την απάντηση του κ. Σαμαρά, η Ντόρα Μπακογιάννη επανήλθε με τη δική της ανταπάντηση, καθιστώντας σαφείς τις θεμελιώδεις διαφορές προσέγγισης των δύο στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.

Όπως αναφέρει, “εάν η αναζήτηση της αναγκαίας εθνικής συναίνεσης σε μείζονα θέματα εξωτερικής πολιτικής “μυρίζει διάθεση συνθηκολόγησης” κάτι δεν πάει καλά στο “βασίλειο της Δανιμαρκίας”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ