Νέα δημοσκόπηση: Aυτή είναι η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ – Ποια προβλήματα απασχολούν τους πολίτες – ΒΙΝΤΕΟ

Διψήφια παραμείνει η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ σε νέα δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από τις 18 έως τις 24 Μαΐου από τη Metron Analysis για λογαριασμό του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του MEGA.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης, η ΝΔ συγκεντρώνει 34% στην πρόθεση ψήφου έναντι 20,1% του ΣΥΡΙΖΑ. Στην 3η θέση είναι το ΚΙΝΑΛ με 6%, στην 4η θέση είναι το ΚΚΕ με 5,3%. Έκπληξη αποτελεί η άνοδος του Μέρα25 το οποίο από 2,8% τον Απρίλιο ανέβηκε στο 4,7%, ξεπερνώντας την Ελληνική Λύση (4%). Η αδιευκρίνιστη ψήφος βρίσκεται στο 9,7%, δηλαδή 1 στους 10 δεν ξέρει τι θα ψηφίσει.

Ως προς τα όρια εκλογικής επιρροής, το 46% λέει ότι δεν θα ψήφιζε ποτέ ΝΔ αλλά το 53% ότι θα μπορούσαν να τη ψηφίσουν. Για τον ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι δεν θα ψήφιζε το 57% και ότι θα ψήφιζε το 42%.

Έξι στους δέκα (62%) δεν θα ψήφιζαν ΚΙΝΑΛ, το 74% ΚΚΕ, το 71% Μέρα 25 και το 79% δεν θα ψήφιζε Ελληνική Λύση.

.

Καταλληλότερος πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός εμφανίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 46% (στο υψηλότερο των τελευταίων μηνών) και ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με 16%, ενώ ο… κανένας συγκεντρώνει 24%.

Τι απασχολεί τους πολίτες

Πηγαίνοντας στα ποιοτικά χαρακτηριστικά της έρευνας, οι απόψεις για την πορεία της χώρας είναι μοιρασμένες. Το 46% λέει ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, το 44% ότι πάει λάθος.

Το 45% των πολιτών τονίζει ότι βρίσκεται στην ίδια προσωπική κατάσταση σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, ενώ το 35% (περίπου ένας στους τρεις) λέει σε χειρότερο και μόλις ένας στους πέντε (20%) σε καλύτερη.

Στο ερώτημα για το ποια προβλήματα είναι τα πιο σημαντικά για τη χώρα μας, 1 στους 3 (33%) λέει η πανδημία του κορονοϊού και η ιατρική περίθαλψη. Ωστόσο, φαίνεται να υποχωρεί κατά 16 μονάδες από τον Απρίλιο και να αυξάνονται προβλήματα όπως η οικονομία και η ανεργία.

Συγκεκριμένα, το 31% λέει ότι η οικονομία είναι το πιο σημαντικό πρόβλημα (από 27% τον Απρίλιο) και η ανεργία από 7% ανεβαίνει στο 11%, κάτι που δείχνει ότι με τους εμβολιασμούς ο κόσμος ανησυχεί λιγότερο για την υγεία του αλλά στρέφει το βλέμμα του στην οικονομία.

Πολιτικοί – πολιτικό σύστημα με 5% και εξωτερική πολιτική με 3% ακολουθούν σε σημαντικότητα προβλημάτων.

Αντιλαμβανόμενη φάση της πανδημίας του κορονοϊού

Το 63% των πολιτών απάντησε πως τα χειρότερα τα έχουμε αφήσει πίσω μας, με το 29% να λέει ότι τα χειρότερα είναι μπροστά μας.

Αξιολόγηση

Το 45% των πολιτών αξιολογεί θετικά την κυβέρνηση ως προς το έργο της συνολικά. Όμως, το ποσοστό αυτό έχει υποχωρήσει 4 μονάδες από τον Ιανουάριο. Αρνητικά κρίνει την κυβέρνηση το 49%.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κρίνεται θετικά σε ποσοστό 52% και αρνητικά από το 44% ενώ ο Αλέξης Τσίπρας κρίνεται θετικά από το 21% και αρνητικά από το 70%.

Εμβολιασμός

Το 43% των πολιτών λέει ότι έχει εμβολιαστεί και το 57% ότι δεν έχει με τους περισσότερο (91%) που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο να είναι στην ηλικία 17-34. Το 76% πάντως που έχει εμβολιαστεί είναι στην ηλικία 65 και πάνω.

Το 67% (δύο στους τρεις) λέει ότι θα κάνει το εμβόλιο ενώ υπάρχει πάντα ένα ισχυρό ποσοστό, 23% που δεν θα το κάνει, είτε προφανώς γιατί περιμένει είτε πρόκειται για αρνητές.

Το 65% πιστεύει ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή, το 21% ότι δεν είναι ενώ 6 στους 10 πολίτες είναι ικανοποιημένοι από τον ρυθμό του εμβολιασμού και το 34% ότι δεν είναι.

Ελληνοτουρκικά

Επτά στους δέκα πολίτες, και συγκεκριμένα το 71% λέει ότι οι θέσεις της αμερικανικής διπλωματίας επί Μπάιντεν είναι πιο κοντά στην Ελλάδα, το 5% ότι κρατά ίσες αποστάσεις και το 10% ότι είναι πιο κοντά στην Τουρκία. Αναφορικά με τις σχέσεις ΗΠΑ και Τουρκίας, το 69% πιστεύει ότι είναι χειρότερες σήμερα και μόλις 8% ότι είναι καλύτερες.

Σχετικά με τις διερευνητικές επαφές της Ελλάδας με την Τουρκία, το συντριπτικό 60% λέει ότι πρέπει να κάνουμε μόνο για όσα θέματα πιστεύουμε εμείς ότι είναι ανοικτά. Το 20% λέει ότι πρέπει να συζητήσουμε και θέματα που θέτει η τουρκική πλευρά, το 17% λέει να μην κάνουμε καμιά διαπραγμάτευση με την Τουρκία.

Τέλος, ως προς τις δημοτικότητες ξένων ηγετών, στην Ελλάδα έχουν θετικές/μάλλον θετικές γνώμες για τον Ε. Μακρόν σε ποσοστό 79% και αρνητικές στο 16%. Τον Τζο Μπάιντεν θέλει το 75% ενώ θετικοί προς τον Πούτιν είναι το 53% και αρνητικοί το 45%. Χαρακτηριστικό είναι ότι το συντριπτικό 75% έχει αρνητική εικόνα για την Άνγκελα Μέρκελ και μόλις 23% έχει θετική γνώμη.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ