Μνημείο για τον Ζαχαριάδη στη Σιβηρία

Μνημείο για τον Ζαχαριάδη στη Σιβηρία

Στον τόπο της εξορίας του Νίκου Ζαχαριάδη, όπου έζησε τα τελευταία έντεκα χρόνια της ζωής του, στο μακρινό Σουργκούτ της Σιβηρίας, βρέθηκε η Αλέκα Παπαρήγα «κλείνοντας» και συμβολικά τον κύκλο αποκατάστασης του ιστορικού ηγέτη του ΚΚΕ.

Ο αδιαφιλονίκητος ηγέτης του ΚΚΕ επί μία 25ετία, έβαλε τέλος στη ζωή του, την 1η Αυγούστου του 1973, στο Σουργκούτ της Σιβηρίας, διαμαρτυρόμενος για τον πολιτικό του παραγκωνισμό αλλά και την εξορία που του είχε επιφυλάξει η τότε σοβιετική ηγεσία.

Το ΚΚΕ, τον Αύγουστο του 2011, προχώρησε στην πλήρη κομματική και πολιτική αποκατάσταση του Νίκου Ζαχαριάδη, 55 χρόνια μετά την αποκαθήλωσή του από το ανώτατο αξίωμα του κόμματος (στην 6η Ολομέλεια της ΚΕ, το 1956).

Η ηγεσία του ΚΚΕ χθες και με την παρουσία της στον τόπο εξορίας του Νίκου Ζαχαριάδη έβαλε ένα «τέλος» σε μια ανοικτή και αμφιλεγόμενη περίοδο της ιστορίας του κόμματος, καθώς αντιπροσωπεία του, με την Αλέκα Παπαρήγα, ταξίδεψε στο Σουργκούτ της Σιβηρίας, για να παραστεί σε εκδήλωση των τοπικών αρχών, όπου μεταξύ άλλων έγιναν και τα αποκαλυπτήρια τιμητικής πλάκας του Νίκου Ζαχαριάδη.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης ο γιος του Νίκου Ζαχαριάδη, Σήφης, ο οποίος έκανε και τα αποκαλυπτήρια της τιμητικής πλάκας, πρώην πολιτικοί πρόσφυγες που ζουν στη Ρωσία, επιζώντες της Εθνικής Αντίστασης που ταξίδεψαν στο Σουργκούτ, εκπρόσωποι του εκδοτικού οίκου Καστανιώτης, που εκδίδει τα άπαντα του Νίκου Ζαχαριάδη, και ο ηθοποιός και συγγραφέας Γιώργος Κοτανίδης.

 

 

 

Πηγή: Έθνος

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ