Μητσοτάκης: Το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα θα θέσει στην εκδήλωση της UNESCO

Το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, θα θέσει μετ’ επιτάσεως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την αποψινή ομιλία του στο Παρίσι, στο πλαίσιο του εορτασμού για την 75η επέτειο από την ίδρυση της UNESCO.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Πρωθυπουργός αναμένεται να τονίσει ότι «πιστεύω ότι είναι απαραίτητο τα Γλυπτά του Παρθενώνα που βρίσκονται στο Λονδίνο να επανενωθούν με το μεγαλύτερο μέρος της συλλογής των Γλυπτών του Παρθενώνα που βρίσκεται στην Αθήνα».

Επίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ζητήσει διάλογο για το ζήτημα αυτό με την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Φέτος συμπληρώνονται 200 χρόνια από την έναρξη του Αγώνα για την Ανεξαρτησία της Ελλάδας. Δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερη στιγμή από αυτή για την επιστροφή του τμήματος που λείπει και την επανένωση Γλυπτών του Παρθενώνα, στη γενέτειρά τους, την Ελλάδα», θα τονίσει ο πρωθυπουργός, όπως προσθέτουν οι ίδιες πηγές.

Επισημαίνουν, παράλληλα, ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο, έγινε ένα κομβικό βήμα από την Διακυβερνητική Επιτροπή της UNESCO για την Προώθηση της Επιστροφής των Πολιτιστικών Αγαθών στις Χώρες Προέλευσης. Για πρώτη φορά υιοθετήθηκε απόφαση που αναγνωρίζει ότι η υπόθεση δεν αφορά τη συνεννόηση μεταξύ Μουσείων, αλλά έχει διακυβερνητικό χαρακτήρα και, ως εκ τούτου, η υποχρέωση επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα αφορά την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου.

 

 

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.