Μητσοτάκης: Το 2021 ελπίζω ότι θα έχουμε αφήσει οριστικά πίσω μας αυτή την κρίση

Στις οικονομικές επιπτώσεις από την κρίση του κορονοϊού, με αφορμή και τα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα από την ΕΛΣΤΑΤ, αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Θεσσαλονίκη, σημειώνοντας πως «ξέρουμε ότι το 2020 είναι μία εξαιρετικά δύσκολη χρονιά» και εκφράζοντας την ελπίδα το 2021 να έχουμε αφήσει οριστικά πίσω μας αυτή την κρίση και να έχουμε βάλει τα θεμέλια για μια ρωμαλέα ανάπτυξη.

Όπως δήλωσε ο Πρωθυπουργός, θα παρουσιάσει το σχέδιο της κυβέρνησης για το πώς θα στηρίξει την ελληνική κοινωνία, τους Έλληνες εργαζόμενους, τις ελληνικές επιχειρήσεις στο δύσκολο φθινόπωρο και στο δύσκολο χειμώνα που έρχονται, στην ομιλία του στις 12 Σεπτεμβρίου στο πολιτικό-οικονομικό Φόρουμ στη ΔΕΘ και υπογράμμισε πως η κυβέρνηση διαθέτει «εφεδρείες» και «πολεμοφόδια» για να το πετύχει αυτό.

«Ξέρουμε ότι το 2020 είναι μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά. Το είχαμε πει από την πρώτη στιγμή, δεν κρύψαμε τις δυσκολίες που έχουμε μπροστά μας, μιλήσαμε για τις επιπτώσεις μιας πρωτοφανούς παγκόσμιας οικονομικής κρίσης στην ελληνική οικονομία, όμως αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι δεν καθίσαμε με τα χέρια σταυρωμένα», επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης, στη δήλωση που έκανε αμέσως μετά την ολοκλήρωση των συσκέψεων που είχε στο Διοικητήριο με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων, επιστημονικών φορέων και οργανισμών που ασχολούνται με την εκτέλεση μεγάλων έργων στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα.

Σχολιάζοντας τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την εκτίμηση ότι η ύφεση στην Ελλάδα για το β΄ τρίμηνο του 2020 θα είναι της τάξης του 15,2%, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως: «Είναι ένα νούμερο το οποίο φαντάζει -και όντως είναι πολύ μεγάλο. Είναι ένα νούμερο μεγάλο, δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία γι αυτό, δεν ωραιοποιούμε τις καταστάσεις, γνωρίζουμε τις δυσκολίες που περνάει η ελληνική οικονομία, γνωρίζουμε τις δυσκολίες που έχουμε ακόμα μπροστά μας. Θέλω να τονίσω, όμως, πως από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση αυτή στάθηκε δίπλα στις ανάγκες των Ελλήνων εργαζομένων, στις ανάγκες των ελληνικών επιχειρήσεων, με ένα πακέτο μέτρων το οποίο προσαρμοζόταν συνέχεια, καθώς εξελισσόταν η πανδημία, και για τη δεύτερη φάση αυτού του μεγάλου πακέτου στήριξης της ελληνικής οικονομίας και της ελληνικής κοινωνίας θα μιλήσω στις 12 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη».

Επισήμανε, ωστόσο, ότι το 15,2% είναι αισθητά χαμηλότερο από την ύφεση του β΄ τριμήνου σε σημαντικές ευρωπαϊκές οικονομίες και ανέφερε ενδεικτικά ότι η Ισπανία θα κλείσει με ύφεση 22%, η Γαλλία με 19% και η Ιταλία με 17,3%.

Τόνισε πως κάνει αυτή την επισήμανση γιατί στην αρχή της κρίσης πολλοί διεθνείς οργανισμοί επηρεασμένοι ίσως από τη σημαντική συμμετοχή του τουρισμού στην ανάπτυξη της χώρας είχαν εκτιμήσει ότι η Ελλάδα θα είχε τη μεγαλύτερη ύφεση από όλες τις ευρωπαϊκές οικονομίες. «Αυτό είναι κάτι το οποίο, ευτυχώς, δεν επιβεβαιώνεται. Η Ελλάδα είναι στο μέσο της Ευρωζώνης ως προς την εκτιμούμενη ύφεση του πρώτου εξαμήνου του 2020, θα κλείσουμε με μία ύφεση της τάξης του 7,9%», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Ο Πρωθυπουργός διαμήνυσε ότι οριστικά θα βγούμε από την κρίση μόνο όταν θα βρεθεί μια αποτελεσματική θεραπεία ή και ένα εμβόλιο και σημείωσε πως είναι συγκρατημένα αισιόδοξος «για τα χρονοδιαγράμματα ως προς τη διαθεσιμότητα εμβολίων που θα έχουμε ως ελληνική κυβέρνηση, αλλά ξέρουμε ότι έχουμε κατ’ ελάχιστον 6 δύσκολους μήνες μπροστά μας και γι αυτό είμαστε εδώ πέρα για να στηρίξουμε την ελληνική κοινωνία, τον κάθε πολίτη ξεχωριστά, να ξεπεράσουμε και αυτή τη δυσκολία και το 2021 ελπίζω ότι θα έχουμε αφήσει οριστικά πίσω μας αυτή τη κρίση και θα έχουμε βάλει τα θεμέλια για μια ρωμαλέα ανάπτυξη».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ