Μητσοτάκης στους Ευρωπαίους ηγέτες: Αυτονόητη η αρχή της καλής γειτονίας

Την ανάγκη συνεργασίας της ΕΕ με το ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τις αρχές και τις διαδικασίες που προβλέπουν οι Συνθήκες των δύο Οργανισμών, υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην παρέμβασή του κατά τη δεύτερη ημέρα των εργασιών της τηλεδιάσκεψης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός σημείωσε ότι στις αρχές αυτές συμπεριλαμβάνεται και η αυτονόητη αρχή της καλής γειτονίας που πρέπει να διέπει τις σχέσεις μεταξύ των συμμάχων, όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές.

Υποστήριξε επίσης, στην τοποθέτησή του, τη στρατηγική για την αύξηση των δυνατοτήτων της ΕΕ να ενεργεί αυτόνομα για την αντιμετώπιση τόσο των παραδοσιακών απειλών ασφαλείας όσο και των νέων προκλήσεων, όπως η κυβερνοασφάλεια και οι υβριδικές απειλές.

Σε ό,τι αφορά τη Νότια Γειτονία, ο Πρωθυπουργός υποστήριξε την ανάγκη να αρχίσει το ταχύτερο δυνατόν η εφαρμογή των δράσεων που έχουν ήδη υιοθετηθεί προκειμένου να ενισχυθεί η συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών της Μεσογείου.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής τηλεδιάσκεψης των Ευρωπαίων ηγετών, συζητήθηκαν θέματα ασφάλειας και άμυνας, καθώς και η Νότια Γειτονία. Στην έναρξη της συνεδρίασης συμμετείχε και ο Γενικός Γραμματέας του NATO, Γενς Στόλτενμπεργκ. Υπήρξε ανταλλαγή απόψεων για τις σχέσεις ΕΕ-NATO, υπό το φως και της δέσμευσης της κυβέρνησης Μπάιντεν για ενίσχυση του ευρωατλαντικού δεσμού.

Τα πιστοποιητικά εμβολιασμού στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη

Χθες, πρώτη ημέρα της τηλεδιάσκεψης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου οι Ευρωπαίοι ηγέτες συζήτησαν το ζήτημα της πανδημίας, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επαναφέρει την πρότασή του για θέσπιση ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού και να επισημαίνει πως όσο νωρίτερα ληφθούν αποφάσεις τόσο καλύτερα για την ΕΕ, καθώς σε διαφορετική περίπτωση είναι αναπόφευκτο ότι ο ιδιωτικός τομέας θα προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Έλληνας Πρωθυπουργός σημείωσε ότι “αν δεν το πράξουμε εμείς ως ΕΕ θα το κάνει κάποιος άλλος αντί για εμάς, πιθανότατα οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες”, ενώ ξεκαθάρισε ότι τάσσεται υπέρ της καταχώρησης όσο το δυνατόν λιγότερων προσωπικών δεδομένων από τους πολίτες. Επίσης, αναφερόμενος στην πρότασή του, επανέλαβε με έμφαση, ότι το πιστοποιητικό δεν θα ισοδυναμεί με υγειονομικό διαβατήριο, αλλά αντιθέτως “θα ανοίγει μία λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας για τις μετακινήσεις, χωρίς τους περιορισμούς που προκαλούν τα διαγνωστικά τεστ και η υποχρεωτική καραντίνα”. Τόνισε επίσης ότι η διευκόλυνση των μετακινήσεων δεν αφορά μόνο τις χώρες που υποδέχονται μεγάλο αριθμό τουριστών αλλά επίσης τις αερομεταφορές και τους κλάδους της φιλοξενίας.

Κατά την παρέμβασή του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα εμβόλια και επισήμανε ότι τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα πιστοποιούν την υψηλή αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Υποστήριξε, τέλος, για άλλη μία φορά την ενότητα στην εμβολιαστική στρατηγική της Ένωσης και τα αυστηρά μηνύματα που πρέπει να σταλούν στις φαρμακευτικές εταιρείες, για την τήρηση των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει σχετικά με την παραγωγή και παράδοση εμβολίων.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ