Μητσοτάκης στο Ευρωκοινοβούλιο: Η Ελλάδα προστατεύει τα σύνορα της με πλήρη σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα

«Είναι δικαίωμα του κάθε κράτους μέλους της ΕΕ να προστατεύσει τα σύνορά του με απόλυτο σεβασμό στα θεμελιώδη δικαιώματα» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά δευτερολογία του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, απαντώντας σε ερωτήσεις και τοποθετήσεις των επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων.

Ο πρωθυπουργός προσέθεσε ότι αυτό ακριβώς κάνει η Ελλάδα εδώ και τρία χρόνια: «Με επιτυχία προστατεύσαμε τα σύνορά μας και με επιτυχία αντιμετωπίσαμε τα δίκτυα διακινητών που εκμεταλλεύονται την απόγνωση των αδύναμων και πληγωμένων ανθρώπων, ενθαρρύνοντας τους να ξεκινήσουν αυτό το πολύ επικίνδυνο ταξίδι» είπε. Αναφερόμενος στις «επαναπροωθήσεις», έκανε λόγο για «προωθήσεις» (push forwards) παρά «επαναπροωθήσεις» (pushbacks).

«Έχουμε μία Δήλωση ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία η οποία ζητά τη συνεργασία από την πλευρά της Τουρκίας στο ζήτημα της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών στο Αιγαίο. Όταν μια λέμβος αναχωρεί από προβλήτα στην Τουρκία με 100 ή 200 επιβαίνοντες, πιστεύω πως είναι αφελές εκ μέρους μας να υποθέσουμε πως αυτό συμβαίνει εν αγνοία των τουρκικών Αρχών» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Κατηγόρησε την Τουρκία ότι τον Μάρτιο του 2020 εργαλειοποίησε το μεταναστευτικό και προσπάθησε να ωθήσει δεκάδες χιλιάδες απεγνωσμένους ανθρώπους να διασχίσουν τα ελληνικά σύνορα, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για την ίδια πρακτική που εφάρμοσε ο Lukashenko στη Λευκορωσία και δεν υπήρξε καμία διαφορά.

«Οι κανόνες του παιχνιδιού γράφτηκαν από την Τουρκία τον Μάρτιο του 2020» είπε ο κ. Μητσοτάκης και προσέθεσε: «Επομένως, σας παρακαλώ, όταν εξετάζουμε αυτά τα ζητήματα, τα οποία είναι ευαίσθητα, ας μην επαναλαμβάνουμε την τουρκική προπαγάνδα, που υποστηρίζει πως η Τουρκία δεν έχει κανένα ρόλο σε όσα συμβαίνουν και ότι οι Έλληνες συμπεριφέρονται απάνθρωπα στο ζήτημα της προστασίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Έχουμε έναν ανεξάρτητο φορέα, με αποστολή την αντιμετώπιση της διαφθοράς, ο οποίος ερευνά αυτές τις καταγγελίες. Κάποιες πράγματι προκαλούν προβληματισμό και πρέπει να διερευνηθούν περαιτέρω».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός επισήμανε ότι η χώρα σήμερα, δεν έχει καμία ομοιότητα με τη χώρα τη διακυβέρνηση της οποίας ανέλαβε η ΝΔ τον Ιούλιο του 2019 και εκτίμησε ότι ότι η πρόοδος είναι αντικειμενική ως προς τις επιδόσεις της οικονομίας και την ένταση των μεταρρυθμίσεων που εφαρμόστηκαν.

Απαντώντας στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη, σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης τον διαβεβαίωσε ότι οι προτάσεις της κυβέρνησης στο Ταμείο Ανάκαμψης, οι οποίες έχουν εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχουν ένα πολύ έντονο κοινωνικό πρόσημο.

Ανέφερε ενδεικτικά, τα σημαντικά κονδύλια τα οποία κατευθύνονται σε δράσεις όπως η κατάρτιση των ανέργων, η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, προκειμένου να μπορέσουν να βελτιώσουν τις ψηφιακές τους δεξιότητες ή προγράμματα οριζόντιας εξοικονόμησης ενέργειας, όπως το πρόγραμμα «Εξοικονομώ», από το οποίο -όπως είπε- ωφελούνται όλα τα ελληνικά νοικοκυριά, αλλά κυρίως νοικοκυριά τα οποία είναι μη προνομιούχα, καθώς αυτά έχουν προνομιακή πρόσβαση σε αυτό το πρόγραμμα.

Ως προς το ζήτημα το οποίο τέθηκε σχετικά με το εμπάργκο όπλων όσον αφορά την Τουρκία, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι κάθε ευρωπαϊκή χώρα είναι ελεύθερη να κινείται στον τομέα των εξαγωγών όπλων όπως αυτή νομίζει, πλην όμως θα πρέπει να λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπόψη από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες η πραγματικότητα η οποία υπάρχει αυτή τη στιγμή στη νοτιοανατολική Μεσόγειο.

«Η αλήθεια είναι ότι σήμερα μία χώρα, η οποία φιλοδοξεί να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Τουρκία, ανοιχτά αμφισβητεί την κυριαρχία μιας άλλης χώρας η οποία τυχαίνει να είναι μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Αναφερόμενος στα όσα ελέχθησαν σχετικά με την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα στην οποία όλοι μπορούν να γράψουν και να δημοσιεύσουν ό,τι θέλουν για τον καθένα, χωρίς οποιαδήποτε λογοκρισία και κανέναν έλεγχο από την κυβέρνηση, και παρουσίασε ενδεικτικά δυο σημερινά πρωτοσέλιδα εφημερίδων «οι οποίες με κατηγορούν ότι είμαι ψεύτης, συκοφάντης. Και πρόκειται για καθημερινά πρωτοσέλιδα από τουλάχιστον τέσσερις καθημερινές εφημερίδες στην Ελλάδα. Η ίδια ελευθερία επικρατεί όσον αφορά τους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς και φυσικά στο ίντερνετ, όπου ο καθένας είναι ελεύθερος να γράψει ό,τι θέλει για οποιονδήποτε».

Ο πρωθυπουργός κάλεσε το ακροατήριό του να διαβάζει με επιφυλακτικότητα τις αξιολογήσεις που δημοσιεύονται από μη κυβερνητικές οργανώσεις και αναρωτήθηκε:

«Υπάρχει αλήθεια κάποιος σε αυτή την αίθουσα που να θεωρεί ότι χώρες όπως το Τσαντ στην Αφρική έχουν μεγαλύτερη ελευθεροτυπία από την Ελλάδα; Γιατί αυτό ακριβώς παρουσιάστηκε στις μετρήσεις που επικαλείστε. Επομένως, όταν συμβουλεύεστε νέους συναδέλφους σας, θα σας πρότεινα να διερευνήσετε λίγο βαθύτερα την πραγματικότητα που επικρατεί στο δημόσιο διάλογο στην Ελλάδα».

Τέλος, αναφερόμενος στο Κράτος Δικαίου είπε ότι αυτό που πραγματικά συμβαίνει σήμερα, σε ό,τι αφορά την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, «είναι ότι δύο από τους στενότερους συνεργάτες του κ. Τσίπρα, ο Υπουργός που ήταν αρμόδιος για την καταπολέμηση της διαφθοράς έχει παραπεμφθεί στο ανώτατο δικαστήριο κατηγορούμενος για παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, κι ένας δεύτερος Υπουργός της κυβέρνησης Τσίπρα έχει επίσης παραπεμφθεί στο ανώτατο δικαστήριο επειδή παρενέβη σε δημόσιο διαγωνισμό σχετικά με τις τηλεοπτικές άδειες».

Κόντρα Μητσοτάκη-Παπαδημούλη στο Ευρωκοινοβούλιο

Δριμεία επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο Δημήτρης Παπαδημούλης μιλώντας στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εκ μέρους της ευρωομάδας της Αριστεράς, τονίζοντας ότι «η αποτυχία της κυβέρνησης σας είναι αδύνατον να κρυφτεί με επιθέσεις και συκοφαντίες από τα πρώτα δευτερόλεπτα της ομιλίας σας εναντίον της προηγούμενης ελληνικής κυβέρνησης».

Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό αλλά και στον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ, τον οποίο επίσης κατηγόρησε ότι ξεκίνησε την ομιλία του με προσωπικές επιθέσεις στον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, σχολίασε ότι «τέτοιες εμμονές δείχνουν ότι ενδεχομένως να τον βλέπετε και στον ύπνο σας ακόμα τον Τσίπρα». Ο επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είπε ότι «στη δημοκρατία οι πολίτες αποφασίζουν, χθες ήταν πρωθυπουργός ο Τσίπρας, σήμερα είναι ο Μητσοτάκης αύριο αν το θελήσει ο ελληνικός λαός μπορεί να είναι πάλι ο Τσίπρας». Ο κ. Παπαδημούλης είπε ότι «η αλήθεια λέει ότι το κόμμα της ΝΔ έχει τεράστια ευθύνη για τη χρεοκοπία της χώρας γιατί την άφησε το 2009 με έλλειμμα 15,4%, τεράστιο χρέος και πελατειακό κράτος και διαφθορά και ολιγάρχες και κολλητιλίκια, την έβαλε στα μνημόνια». Προσέθεσε ότι «η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου στην οποία ήταν κορυφαίος υπουργός ο κ. Μητσοτάκης, τίναξε την μπάνκα στον αέρα: ανεργία 27%, τεράστιες κοινωνικές ανισότητες, τεράστια οπισθοδρόμηση». Τόνισε πως «αντί για σύγκλιση -που ήταν η προσδοκία των Ελλήνων όταν μπήκαμε στην ΕΕ 40 χρόνια πριν με βάση αυτά που υποσχέθηκε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Ανδρέας Παπανδρέου- έχουμε απόκλιση και γι’ αυτά θα πρέπει να μας μιλήσετε κ. Μητσοτάκη».

Ειδικότερα ο κ. Παπαδημούλης ανέφερε ότι «η Ελλάδα έχει τον μεγαλύτερο πληθωρισμό σε όλη την Ευρώπη, 12%, 40% πάνω από τον μ.ο. της Ευρωζώνης, τη δεύτερη ακριβότερη βενζίνη στην ΕΕ» και πως σύμφωνα με τη Eurostat με όρους αγοραστικής δύναμης των πολιτών είναι 26η στους 27 «και έχετε μεγάλο μερίδιο ευθύνης γι’ αυτό, γιατί πέρα απ τον εισαγόμενο πληθωρισμό έχουμε πάρτι αισχροκέρδειας και κερδοσκοπίας». Προσέθεσε ότι η Ελλάδα «παραμένει πρώτη σε δημόσιο χρέος και κατρακύλησε τα χρόνια της διακυβέρνηση σας 27η στους 27 στην Ελευθερία του Τύπου και στο παγκόσμιο index 43 θέσεις σε τρία χρόνια, στη θέση 108». «Επιμένετε κ. Μητσοτάκη ότι οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα είναι μια αναξιόπιστη ΜΚΟ;», ρώτησε τον πρωθυπουργό. Σημείωσε ότι «εμείς στο Ευρωκοινοβούλιο την θεωρούμε πάρα πολύ αξιόπιστη, είναι θεσμικός συνεργάτης μας, όπως είναι και της Κομισιόν και του Συμβουλίου της Ευρώπης», προαναγγέλλοντας ότι «σε λίγες ώρες μαζί με την κ. Μέτσολα την πρόεδρο του Κοινοβουλίου θα συναντηθούμε με τους Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα που εσείς συκοφαντείτε, για να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας».

Επιπλέον, ο κ. Παπαδημούλης ζήτησε από τον κ. Μητσοτάκη να πει «γιατί η Ελλάδα παραμένει πρώτη στους 27 στην ανεργία των νέων και 27η στους 27 στην ισότητα των φύλων, γιατί στα τρία χρόνια διακυβέρνησής σας έχουμε το μεγαλύτερο αριθμό θανάτων από την πανδημία ανά εκατομμύριο κατοίκων σε όλη τη Δυτική Ευρώπη». Ακόμη ανέφερε πως όσα είπαν στον πρωθυπουργό ο κ. Σασμάν εκ μέρους της ομάδας Renew και η κυρία Στρικ εκ μέρους των Πρασίνων για την ανάγκη, όπως είπε ο κ. Παπαδημούλης, να ελεγχθούν παράνομες επαναπροωθήσεις, «τα λέει και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με την Επιτροπή Δημόσιων Ελευθεριών, τα λέει και η Επίτροπος κυρία Γιόχανσον και πρέπει να ελεγχθούν γιατί δεν κάνουν καλό στην πατρίδα μας αυτά τα πράγματα». «Όπως και η υποχώρηση του κράτους δικαίου», τόνισε εν συνεχεία ο κ. Παπαδημούλης και προσέθεσε: «Κι επειδή μαθαίνω ότι η κυρία Βεστάγκερ σας ζήτησε εκσυγχρονισμό και μεταρρυθμίσεις για την ταχύτερη απονομή της Δικαιοσύνης στην Ελλάδα, καθώς η αργή απονομή της δικαιοσύνης αποτελεί και εμπόδιο για τις επενδύσεις και την αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, θα ήθελα κ. Μητσοτάκη και κάτι ακόμα από εσάς στη δευτερολογία σας: Τον Ιανουάριο στη Βουλή χαρακτηρίσατε κορυφαίους δημοσιογράφους ερευνητές “υπόκοσμο” και “συμμορία”. Το ανώτατο ελληνικό δικαστικό συμβούλιο -δικαστές που επελέγησαν από ηγεσία της Δικαιοσύνης που εσείς διορίσατε- ομόφωνα και πανηγυρικά απάλλαξε από κάθε κατηγορία αυτούς τους δημοσιογράφους. Σκοπεύετε για τους βαρείς χαρακτηρισμούς “υπόκοσμος” και “συμμορία” να ζητήστε έστω μια συγγνώμη;».

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτηση του ο κ. Παπαδημούλης επισήμανε ότι «η Πορτογαλία θα φτιάξει με τα λεφτά του Ταμείου Ανάκαμψης δεκάδες χιλιάδες κλίνες και διαμερίσματα για νεαρά ζευγάρια, σπουδαστές και φοιτητές», ρωτώντας τον πρωθυπουργό πόσα θα φτιάξει εκείνος με τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ