Μητσοτάκης: Σημαντικές μειώσεις φόρων ξεκινούν από το 2019 – ΤΩΡΑ

Μείωση φόρων από το 2019, ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στη Βουλή επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, εν μέσω χειροκροτημάτων.

Όπως χαρακτηριστικά είπε, “είχα υποσχεθεί ότι όλες οι φοροελαφρύνσεις θα ισχύσουν από το 2020. Αθετώ τη δέσμευση. Σημαντικές μειώσεις φόρων ξεκινούν από τώρα, από το 2019. Πείτε το και μια κωλοτούμπα από την ανάποδη”.

Στη συνέχεια διευκρίνισε ότι ο φόρος στις επιχειρήσεις μειώνεται στο 20% σε δύο φάσεις. Τον Σεπτέμβριο θα μειωθεί ο φόρος στο 24% για τα εισοδήματα του 2019 και μειώνεται ο φόρος στα μερίσματα στο 5%.

Ο ίδιος εξήγησε ότι στο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί το Σεπτέμβριο δεν διαταράσσεται η δημοσιονομική ισορροπία και δεν τίθενται σε αμφισβήτηση οι στόχοι για τα πλεονάσματα που συμφωνήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση. Πετυχαίνοντας τους στόχους 2019 και 2020 δρομολογείται πλάνο αλλαγών με στόχο την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητα, είπε και πρόσθεσε ότι “ως πρωθυπουργός αρνούμαι να δεχτώ ότι δεν μπορούμε να βάλουμε σε τάξη τα του οίκου μας”.

Αμέσως μετά, συμπλήρωσε,  θα κινηθεί προκειμένου να διαπραγματευτεί χαμηλότερα πλεονάσματα. Βασικός στόχος η βελτίωση της ανάπτυξης προκειμένου να πειστούν όλοι ότι γυρίζουμε σελίδα. “Θα αποπληρώσουμε το χρέος με το πλεόνασμα της ανάπτυξης και όχι με το υστέρημα της μεσαίας τάξης”, είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Αναστέλλεται ο ΦΠΑ στην οικοδομή Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι αναστέλλεται ο ΦΠΑ στην οικοδομή και ο φόρος υπεραξίας σε αγορές και πωλήσεις, ενώ τόνισε πως καθιερώνεται έκπτωση φόρου 40% στις δαπάνες για την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων.

● Ο πρώτος φορολογικός συντελεστής για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ πέφτει από το 22% στο 9%, ενώ μειώνεται και ο ανώτατος.

● Καταργούνται σταδιακά η Εισφορά Αλληλεγγύης και το Τέλος Επιτηδεύματος.

● Σταδιακά μειώνονται και οι ασφαλιστικές εισφορές από 20% στο 15%, κι ο ΦΠΑ περιορίζεται από το 13% στο 11% και από το 24% στο 22%.Μειώνεται ο ΕΝΦΙΑ από τον Αύγουστο

Όπως ανακοίνωσε, στη συνέχεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μεσοσταθμικά θα υπάρξει 22% μείωση του ΕΝΦΙΑ από τον φετινό Αύγουστο.

Διευκρίνισε ότι οι μικρές ιδιοκτησίες θα δουν μειώσεις 30%. Συγκεκριμένα, θα είναι 30% για τις μικρές ιδιοκτησίες, 20% για τη μεσαία τάξη και 10% για τη μεγάλη ακίνητη περιουσία. Δηλαδή σε λίγες μέρες από σήμερα, με το πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο που θα ψηφισθεί με την διαδικασία του κατεπείγοντος. Αυτό σημαίνει ότι αντί για το 2020, η μείωση στον ΕΝΦΙΑ, θα φανεί ήδη σε λίγες εβδομάδες στα εκκαθαριστικά 6,4 εκατομμυρίων ιδιοκτητών ακινήτων, όπως είπε.

Βελτίωση της ρύθμισης για τις 120 δόσεις

Επίσης, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε άμεση βελτίωση της ρύθμισης για τις 120 δόσεις. Συγκεκριμένα, όπως είπε, η ελάχιστη μηνιαία καταβολή μειώνεται από τα 30 στα 20 ευρώ, το επιτόκιο μειώνεται από 5 σε 3%, διευρύνεται η ρύθμιση με την υπαγωγή όλων των επιχειρήσεων που έχουν βασική οφειλή μέχρι 1 εκατομμύριο ευρώ και για όσους εντάσσονται και παραμένουν στη ρύθμιση, αναστέλλονται οι κατασχέσεις και τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης.

Τόνισε, πάντως, ότι πρόκειται για την τελευταία ρύθμιση που φέρνει το ελληνικό κράτος.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ