Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Είστε κυνηγημένος από το φάντασμα των ανεκπλήρωτων προσδοκιών – Τι είπε για τον Κοτζιά

«Θέλω η η σημερινή μέρα να είναι μέρα γιορτής γιατί σε πείσμα όσων ισχυρίστηκε ο κ. Βελοπουλος η αλήθεια δεν επιδέχεται αμφισβητήσεις και για πρώτη φορά από το 1947 η Ελλάδα μεγαλώνει» είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας, κατά την δευτερολογία του, στην κριτική των πολιτικών αρχηγών κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για την επέκταση της κυριαρχίας στο Ιόνιο στα 12 ναυτικά μίλια.

Απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι “εάν ήταν αυτονόητη η απόφαση που έλαβε η κυβέρνηση θα πρέπει να μας πει γιατί δεν έγινε τόσα χρόνια” και τον κατηγόρησε ότι είναι “κυνηγημένος από το φάντασμα των ανεκπλήρωτων προσδοκιών”. Αναρωτήθηκε ο κ. Μητσοτάκης τι έγινε το 2018 και είπε ότι ο κ.Κοτζιάς ήταν αυτός που λίγο πριν αποχωρήσει εισηγήθηκε μέσω Προεδρικού Διατάγματος την επέκταση των χωρικών υδάτων ισχυριζόμενος ότι είχε κάνει σημαντική προετοιμασία για να υλοποιηθεί η απόφαση αυτή.

“Στη ΝΔ πράγματι υπήρχαν ορισμένες σκέψεις για το κατά πόσο αυτή η διαδικασία -πριν την οριοθέτηση ΑΟΖ- θα ήταν ωφέλιμη. Δεν υπήρχε καμία δική μου δήλωση επειδή αντιλαμβανόμουν την περιπλοκότητά του. Το ερώτημα είναι τι έγινε μετά την αποχώρηση του κ.Κοτζιά” είπε ο πρωθυπουργός.

Επικαλέστηκε το βιβλίο του Νίκου Κοτζιά στο οποίος όπως είπε, γράφει επί λέξει: “Μετά την παραίτησή μου ο Τσίπρας έκανε πίσω, πιθανό τον φόβισαν οι συνεργάτες του υποστηρίζοντας ότι αυτή η κίνηση δεν θα άρεσε στους Τούρκους”. Είναι αληθές αυτό κ. Τσίπρα;” είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε. “Είναι αλήθεια αυτό που λέει ο κ. Κοτζιάς ή υπήρχε άλλος λόγος; Είναι άδικο να ασκείτε κριτική σε μια κυβέρνηση που προχώρησε σε μια τέτοια επιλογή που θέλατε να κάνετε κι εσείς αλλά δεν το κάνατε”. Ο πρωθυπουργός στην απάντησή του στους αρχηγούς, προχώρησε σε σύγκριση των πεπραγμένων των δυο κυβερνήσεων στην εξωτερική πολιτική. Ανέφερε ότι έγιναν επί κυβερνήσεώς του δύο συμφωνίες για οριοθέτηση ΑΟΖ, μια πλήρη με την Ιταλία και μια μερική συμφωνία με την Αίγυπτο, και για πρώτη φορά -όπως είπε- η χώρα απέδειξε ότι μπορεί να πετυχαίνει τέτοιες συμφωνίες.

“Εμείς το κάναμε, όχι εσείς” είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι η εκκρεμότητα με την Αλβανία από 2009-10 για την υπογραφή ΑΟΖ επιλύεται σταδιακά αφού η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα και μειώνει το αντικείμενο της διαφοράς μας για τον ορισμό ΑΟΖ. “Έχουμε συμφωνήσει με την Αλβανία να υπογράψουμε συνυποσχετικό για παραπομπή σε διεθνές δικαιοδοτικό όργανο για την επίλυση της εκκρεμότητας. Έχουμε τη δυνατότητα να συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε και να πάμε σε διεθνές δικαιοδοτικό όργανο και την είχατε κι εσείς” είπε ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ ο κ. Μητσοτάκης απάντησε στην κριτική του κ. Τσίπρα ότι δεν είδε κανένα αποτέλεσμα ως προς την αλλαγή των ΗΠΑ απέναντι στην Τουρκία που στηρίζει τα εθνικά συμφέροντα μετά το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ. “Είναι εσφαλμένο αυτό που είπατε. Οι δηλώσεις που έγιναν από τον κ. Πομπέο ουδέποτε υπήρξαν τόσο υποστηρικτικές θέσεις για Ελλάδα, και κατέληξε στην επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ. Είναι απτά αποτελέσματα ενεργής εξωτερικής πολιτικής”. Αναφερόμενος στις σχέσεις με τη Γαλλία ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι “εσείς όχι αμυντική συμφωνία δεν φέρατε αλλά ούτε καν ανταλλακτικά για τα Μιράζ προμηθευτήκατε επί κυβερνήσεών σας” και αναρωτήθηκε αναφερόμενος στις φρεγάτες, εάν θα έπρεπε τώρα να μην πορεύθουμε με ανταγωνιστικές προσφορές από τη στιγμή που θέλουμε καινούργια πλοία. “Τα Rafale είναι διαφορετική περίπτωση γιατί είναι μεταχειρισμένα αεροσκάφη που αντικαθιστούν τα Μιράζ 2005” είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο Πρωθυπουργός ολοκληρώνοντας την απάντησή του στους πολιτικούς αρχηγούς απάντησε στον παραλληλισμό του κ.Τσίπρα, των επεισοδίων στο Καπιτώλιο με όσα έγιναν το 2018 στην Ελλάδα, με αφορμή τη συμφωνία των Πρεσπών. “Είχα πει ξεκάθαρα ότι διαφωνούμε με τις Πρέσπες αλλά άπαξ και ψηφιστεί είμαστε υποχρεωμένοι να την εφαρμόσουμε και αυτό πράττουμε. Εμένα κ. Τσίπρα τα επεισόδια στο Καπιτώλιο μου θύμισαν το 2011 και όχι το 2018, όταν η πάνω και η κάτω πλατεία ενώθηκαν σε ένα παραλήρημα αμφισβήτησης της αστικής δημοκρατίας. Με διχασμό, με απειλές για κρεμάλες, με συνθήματα περί καψίματος του κοινοβουλίου και με εσάς στην πρώτη γραμμή ως νέος καβαλάρης του αντισυστημικού κινήματος” είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε:

“Ήσασταν οι μεγάλοι ωφελημένοι εσείς και το κόμμα σας από το διχασμό της ελληνικής κοινωνίας. Καβαλήσατε το κύμα του λαϊκισμού, του τοξικού λόγου, της περίπου κανονικοποίησης της βίας, του τρόπου κατασυκοφάντησης των πολιτικών σας αντιπάλων. Η πάνω και η κάτω πλατεία ενώθηκαν πολιτικά το 2015 και σας έφεραν στην εξουσία και γι΄ αυτό κυβερνήσατε με τον κ.Καμμένο χωρίς καμία δυσκολία” κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ