Μητσοτάκης: Καμία συζήτηση περί γκρίζων ζωνών ή αποστρατιωτικοποίησης νησιών

Στα ελληνοτουρκικά και το ζήτημα της επανέναρξης των διερευνητικών επαφών, αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ερωτηθείς σχετικά κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε στον ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου,

“Η κυβέρνησή μας επεδίωξε από την πρώτη στιγμή την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών θέτοντας ένα συγκεκριμένο πλαίσιο”, είπε ο πρωθυπουργός για να διευκρινίσει: “Να μην υπάρχει καμία δραστηριότητα ερευνητική εντός ελληνικής ΑΟΖ και να συνεχίσουμε από εκεί που σταματήσαμε, δηλαδή σε ένα προδιαγεγραμμένο πλαίσιο, με αντικείμενο την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο”.

Όπως υπογράμμισε στη συνέχεια, “καλύτερα να συζητούμε εντός συγκεκριμένου πλαισίου από το να μη συζητούμε”.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως “η χώρα για πρώτη φορά έφυγε από το δόγμα της θεωρητικής επίκλησης του διεθνούς Δικαίου και απέδειξε στην πράξη πως μπορεί να λύσει διαφορές ειρηνικά, χτίζοντας όμως ταυτόχρονα και τις άμυνές της και τις συμμαχίες της. Και να προσθέσω σε αυτό και τη φύλαξη των συνόρων και στον Έβρο, αλλά και στα νησιά”.

“Φυλάμε τα σύνορά μας με απόλυτο σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή”, συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς για το ποιες είναι οι “κόκκινες γραμμές” μας, ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι “καμία ελληνική κυβέρνηση δεν θα συζητήσει περί γκρίζων ζωνών ή αποστρατιωτικοποίησης των νησιών μας” για να συμπληρώσει ότι “έχω τη διάθεση και την επιθυμία να βρούμε ένα πλαίσιο μακροπρόθεσμης επίλυσης της διαφοράς μας με την Τουρκία. Και πιστεύω ότι και η Τουρκία πρέπει να αντιλαμβάνεται ότι αυτό είναι προς δικό της όφελος. Γιατί δεν πιστεύω ότι η πολιτική της όξυνσης, της προκλητικότητας, τελικά ως προς τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα”. Κατέληξε, δε, λέγοντας πως “ελπίζω πως το 2021 θα είναι καλύτερο έτος από το 2020 για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ