Μητσοτάκης για επίσκεψη Ερντογάν: Είμαι αισιόδοξος ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται σε καλή πορεία

Την αισιοδοξία του ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται σε καλή πορεία, «που θα μας επιτρέψει να συζητήσουμε και το δύσκολο ζήτημα της οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο» διατύπωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής.

Ο πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν συζητήθηκε το θέμα των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, αλλά υπήρχε απλά μία αναφορά στην έκθεση της ΕΕ, που, όπως τόνισε, απηχεί τις πάγιες ελληνικές θέσεις. Αναφερόμενος στην πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στην Αθήνα, τόνισε ότι «ήταν ακόμη ένα βήμα στην οικοδόμηση των καλών σχέσεων των δύο κρατών και η διακήρυξη των Αθηνών ένα σημαντικό βήμα, που προσδιορίζει τα επόμενα βήματα, που θέλουμε από κοινού να πορευτούμε».

Ερωτηθείς για τα όσα συνέβησαν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, εξήγησε ότι ο λόγος για τον οποίο δεν συμφωνήθηκε χθες η αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου έχει να κάνει με το βέτο που πρόβαλε μια χώρα, η Ουγγαρία. Σημείωσε πως το πλαίσιο που έχει συμφωνηθεί από τις 26 χώρες καλύπτει απόλυτα τους ελληνικούς προβληματισμούς και διευκρίνισε ότι αυξάνονται σημαντικά τα κονδύλια για την μετανάστευση, για τις φυσικές καταστροφές και υπάρχει ευελιξία στη χρήση κοινοτικών πόρων. «Δυστυχώς δεν καταφέραμε χθες να πετύχουμε την πολυπόθητη συμφωνία», είπε αλλά δήλωσε πως είμαστε ικανοποιημένοι γιατί οι ελληνικοί προβληματισμοί ελήφθησαν υπόψη και φαίνεται να υπάρχει κατανόηση ειδικά για το ζήτημα της μετανάστευσης.  Εκτίμησε, δε, ότι δεν βλέπει αλλαγή στον τρόπο λήψης αποφάσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Ερωτηθείς για την ακρίβεια, τόνισε πως έχει αναγνωρίσει ότι αποτελεί το νούμερο ένα πρόβλημα για τα ελληνικά νοικοκυριά και υπογράμμισε ότι «προσπαθούμε να απαλύνουμε τις επιπτώσεις της εισαγόμενης ακρίβειας». «Ξεπερνάμε τους δημοσιονομικούς μας στόχους και είμαστε σε θέση να υποστηρίζουμε τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Σχετικά με το ζήτημα της οπαδικής βίας, με φόντο και τα επεισόδια στου Ρέντη, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «δεν κάνουμε πολιτική με γνώμονα τις δημοσκοπήσεις» και υπογράμμισε πως «είναι σαφές ότι τα πράγματα στο ποδόσφαιρο είχαν φτάσει σε ένα σημείο που χρειαζόμασταν πιο τολμηρές αποφάσεις και ότι τα μέτρα που είχαμε πάρει δεν ήταν αρκετά». Ο πρωθυπουργός διαμήνυσε πως «θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να διασφαλίσουμε την δημόσια τάξη και να επιτρέψουμε στους Έλληνες να απολαμβάνουν την ομορφιά του ποδοσφαίρου, μακριά από οποιοδήποτε φαινόμενο βίας.

Σε ερώτηση, τέλος, για την κρίση στη Μέση Ανατολή ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε πως «υποστηρίζουμε την πολιτική λύση των δύο κρατών».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ