Μητσοτάκης: Εμβολιαστείτε αύριο κιόλας για να πάψουμε να θρηνούμε απώλειες

“Η πρόληψη αποκτά σήμερα ξεχωριστή σημασία, καθώς οι δομές υγείας εξακολουθούν να δοκιμάζονται από τις νοσηλείες ασθενών με Covid” ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθύνοντας χαιρετισμό στο πλαίσιο ημερίδας με θέμα «Διαχείριση των χρόνιων νοσημάτων και προαγωγή του προσυμπτωματικού ελέγχου μετά την πανδημία COVID-19», την οποία διοργανώνει η Διαρκής Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

“Η συγκυρία επιτάσσει να ενταθούν οι εμβολιασμοί κατά του κορονοϊού, ιδίως μεταξύ των εμβολιασμένων. Ασφαλώς, και θα επιμείνουμε πολύ σε αυτό, να ολοκληρωθεί γρήγορα ο κύκλος της ενισχυτικής τρίτης δόσης. Γνωρίζουμε πια, μας έχετε ενημερώσει επιστημονικά ότι το τείχος ανοσίας αρχίζει μετά το 6μηνο και ειδικά στις μεγάλες ηλικίες να έχει ρωγμές. Ο μόνος τρόπος να ενισχυθεί είναι η τρίτη δόση” περιέγραψε.

“Να σπεύσει να κάνει την τρίτη δόση ο πολίτης ώστε να ενισχύσει ακόμα περισσότερα την άμυνά του απέναντι στον κορονοϊό. Είναι πιο εύκολο να πείσουμε τους συμπολίτες μας που έχουν κάνει το εμβόλιο, να κάνουν την τρίτη δόση, από το να πείσουμε εκείνους που μέχρι σήμερα αντιμετωπίζουν το εμβόλιο με σκεπτικισμό, επιφυλακτικότητα και με απόλυτη άρνηση σε ορισμένες περιπτώσεις” συμπλήρωσε.

“Από τη στιγμή που έχουμε το εμβόλιο, η κοινωνία και η οικονομία δεν θα ξανακλείσουν. Δεύτερον, οι εμβολιασμένοι συμπολίτες μας δεν θα χάσουν τα δικαιώματα που “έχτισαν” ακολουθώντας τις οδηγίες των επιστημόνων και της πολιτείας. Τρίτον, όσοι δεν θωρακίζονται από το εμβόλιο θα πρέπει να ελέγχονται περισσότερο” υπογράμμισε.

“Θα ζητήσω πάλι από όσους το σκέφτονται ακόμα να εμβολιαστούν αύριο κιόλας για να πάψουμε να θρηνούμε απώλειες, που θα μπορούσαμε να είχαμε προλάβει αν είχαμε υψηλότερα επίπεδα εμβολιασμού” τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

“Η σημερινή μας εκδήλωση γίνεται δυστυχώς στη σκιά της μεγάλης απώλειας της Φώφης Γεννηματά κι ενώ ταυτόχρονα η υγειονομική κρίση έχει πλέον μετατραπεί σε μία πανδημία που αφορά κυρίως τους ανεμβολίαστους” είπε ο Πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι το θέμα της αποκτά «μία τραγική επικαιρότητα κυρίως όμως αποκτά και επείγοντα χαρακτήρα» και επεσήμανε ότι «έχει ήδη δρομολογηθεί ένα πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων για τον καρκίνο του μαστού, το οποίο πήρε το όνομα της Φώφης. Θα αφορά σε πρώτη φάση γυναίκες ηλικίας από 50-69 ετών που θα ειδοποιούνται ηλεκτρονικά για το ραντεβού τους σε διάφορες δομές υγείας κι εκεί θα λειτουργούν παράλληλα και σταθμοί παροχής εξειδικευμένων συμβουλών και υποστήριξης».

Πρόσθεσε ότι από τις αρχές του 2022 αυξάνονται σημαντικά και οι δωρεάν προληπτικές εξετάσεις τόσο για ογκολογικές όσο και για καρδιολογικές ασθένειες συμπεριλαμβανομένων του διαβήτη και της χρόνιας αναπνευστικής ανεπάρκειας.

«Πρόκειται για τις αιτίες που το γνωρίζετε καλά προκαλούν εκατοντάδες χιλιάδες πρόωρους θανάτους. Σύμφωνα με όλες τις μελέτες πολλοί απ’ αυτούς θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αφενός με έγκαιρη διάγνωση και αφετέρου -κι εκεί αποδίδω πολύ μεγάλη σημασία- μ’ έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής», είπε ο Πρωθυπουργός.

Στο σημείο αυτό υπενθύμισε: «καθιερώσαμε δύο μήνες αφότου αναλάβαμε την ευθύνη της διακυβέρνησης στη χώρα επιτέλους, την απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς δημόσιους χώρους». Ανέφερε δε ότι πρόκειται για μια πολιτική πρωτοβουλία που πολλοί υποστήριζαν ότι θα ήταν πρακτικά ανεφάρμοστη αλλά όπως είπε το στοίχημα αυτό κερδήθηκε όπως θα πρέπει να κερδηθούν και άλλα που αφορούν τη δημόσια υγεία.

«Η ολοκλήρωση του εκσυγχρονισμού του ΕΟΔΥ, όπου έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα και βέβαια η εφαρμογή του εμβληματικού σχεδίου Σπύρος Δοξιάδης για την πρόληψη. Ταυτόχρονα όμως το υπουργείο λαμβάνει και πρόνοιες για τη φαρμακευτική δαπάνη γιατί η περίθαλψη, η φροντίδα των χρόνιων νοσημάτων -αν και αφορούν ένα μικρό υποσύνολο του πληθυσμού μας- απορροφούν την πλειοψηφία των δαπανών, των πόρων που κατευθύνονται προς το Εθνικό Σύστημα Υγείας», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Και πρόσθεσε: «στο πλαίσιο λοιπόν της αύξησης της πρόσβασης ασθενών σε φάρμακα υψηλής θεραπευτικής αξίας εντείνουμε τις διαπραγματεύσεις ώστε να μπορούμε να λαμβάνουμε τις καλύτερες δυνατές εκπτώσεις».

 

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.