Μητσοτάκης: Απαραίτητη η απόφαση για το Πάσχα – Κάνουμε ελεγχόμενο και οργανωμένο άνοιγμα

“Απαραίτητη” χαρακτήρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την απόφαση να μην επιτραπούν οι υπερτοπικές μετακινήσεις κατά τη διάρκεια του Πάσχα, σημειώνοντας ότι με αυτό το μέτρο προστατεύονται οι περιοχές με χαμηλότερη επιδημιολογική επιβάρυνση, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι “είμαστε στο τέλος της περιπέτειας” με την πανδημία.

“Απαραίτητο να πάρουμε αυτή την απόφαση. Συνταχθήκαμε με τους ειδικούς και δεν επιτρέψαμε υπερτοπικές μετακινήσεις. Ήταν το απαραίτητο μέτρο για να προστατεύσουμε περιοχές με χαμηλότερη επιδημιολογική επιβάρυνση. Το αντιστάθμισμα θα είναι σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα. Στις 3 Μαίου θα μπορέσουν να ανοίξουν εστιατόρια, καφετέριες, θα πάει το ωράριο στις 23:00”, τόνισε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha.

Όπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, “είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι είμαστε στο τέλος της περιπέτειας. Το 2021 δεν είναι 2020. Οι Εκκλησίες θα λειτουργήσουν. Το σημαντικότερο είναι ότι γνωρίζουμε πράγματα που πριν ένα χρόνο δεν τα γνωρίζαμε. Τότε δεν γνωρίζαμε πώς θα τελειώσει η περιπέτεια. Τώρα ξέρουμε ότι τα εμβόλια είναι η τελική απάντηση στο πρόβλημα του κορονοϊού”.

Σε ό,τι αφορά στην επιδημιολογική εικόνα, τόνισε ότι η τάση τις τελευταίες 10 ημέρες είναι θετική γιατί μειώνεται ο δείκτης θετικότητας. “Κάθε εβδομάδα χτίζουμε τείχος ανοσίας. Τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά. Το άνοιγμα το οποίο κάνουμε είναι ελεγχόμενο και οργανωμένο. Όταν οι πολίτες γνωρίζουν τι θα συμβεί είναι λιγότεροι επιρρεπείς σε παραβατικές συμπεριφορές” και τόνισε ότι προτιμά “κάποιος να βγει έξω να φάει σε εξωτερικό χώρο με όλα τα μέτρα ασφάλειας, παρά να βρεθεί σε ένα σπίτι που κανείς δεν θα τον επιτηρεί. Η κοινωνία και οι πολίτες συμμορφώνονται όταν μπορούμε να τους περιγράψουμε με όση ασφάλεια μπορεί να γίνει τι θα συμβεί αύριο και μεθαύριο”, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Θα υπάρξουν έλεγχοι και πρόστιμα για το Πάσχα

Ερωτηθείς για τους ελέγχους που γίνονται από την αστυνομία σχετικά με την τήρηση των μέτρων, απάντησε πως “έχουμε περάσει 14 μήνες σ’ αυτό το καθεστώς των περιορισμών. Η αστυνομία έχει γίνει πιο έξυπνη στους ελέγχους. Μην έχετε αμφιβολία ότι θα υπάρχουν έλεγχοι στις εξόδους και θα επιβληθούν πρόστιμα”, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε ότι “μπορούμε να περάσουμε ένα Πάσχα ακόμα χωρίς να φύγουμε”.

“Αστοχία” η περίπτωση της Νέας Σμύρνης – Η συζήτηση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό κάποιων εργαζομένων πρέπει να ανοίξει

Εκτενή αναφορά στο ζήτημα των εμβολιασμών κατά του κορονοϊού, έκανε ο πρωθυπουργός, απευθύνοντας για άλλη μια φορά έκκληση στους πολίτες που είναι επιφυλακτικοί να κάνουν το εμβόλιο. “Όταν αποφασίσαμε να κλείσουμε στα τέλη Ιανουαρίου πολλοί αμφισβήτησαν την επιλογή μας. Αυτός είναι ο λόγος που δεν γίναμε Πορτογαλία και το σύστημα Υγείας άντεξε, αντέχει και θα αντέχει” ανέφερε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι πλέον έχουμε τον καιρό σύμμαχο και το μεγάλο σύμμαχο που είναι τα εμβόλια.

Ερωτηθείς για τα πάρτι σε υπαίθριους χώρους, τόνισε πως “είναι εξαίρεση” και ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών συμμορφώνεται με τα μέτρα, ενώ χαρακτήρισε αστοχία τα όσα συνέβησαν στην περιοχή της Νέας Σμύρνης. “Η περίπτωση της Νέας Σμύρνης ήταν λάθος, αστοχία”, είπε ο κ. Μητσοτάκης για να προσθέσει ότι “αυτά τα φαινόμενα δεν τα αντιμετωπίζεις με καταστολή”, ενώ απηύθυνε έκκληση όλοι να δείξουμε σοβαρότητα και υπευθυνότητα και ειδικά κάλεσε τους νέους να χτίσουν κίνημα υπέρ του εμβολιασμού.

Στη συνέχεια, επανέλαβε ότι “θεωρώ ότι η συζήτηση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό κάποιων εργαζόμενων – ειδικά των υγειονομικών- πρέπει να ανοίξει. Φέτος ή του χρόνου ενδεχομένως να χρειαστεί να κάνουμε ένα δεύτερο εμβόλιο. Τότε θα πρέπει να κάνουμε αυτή τη συζήτηση”, δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημειώνοντας ότι δεν θέλει να ανοίξει αυτή τη συζήτηση τώρα, αλλά αργότερα το καλοκαίρι και το φθινόπωρο θα ολοκληρωθεί. “Το όριο του υποχρεωτικού εμβολιασμού θα είναι αυστηρά προσδιορισμένο” τόνισε, ενώ εκτίμησε ότι και οι νέοι θα σπεύσουν να κάνουν το εμβόλιο και είπε ότι θα υπάρχουν και καινούργια μονοδοσικά εμβόλια.

Στο ίδιο πλαίσιο, τόνισε ότι “το καλύτερο εμβόλιο είναι το γρηγορότερο. Αυτό που μπορείς να κάνεις πιο γρήγορα”, ενώ για τους αρνητές σημείωσε ότι είναι ελάχιστοι και μερικές φορές τούς δίνουμε μεγαλύτερη σημασία. Είπε ότι για τα self test υπήρχε καχυποψία. “Περνάει τη σκυτάλη της υπευθυνότητας στον πολίτη. Όπως και το εμβόλιο είναι ατομική πράξη υπευθυνότητας”, συνέχισε και ανακοίνωσε ότι θα προμηθευτούμε σε χαμηλή τιμή self test τώρα που τα χρειαζόμαστε.

“Επειδή κάνουμε πολλά περισσότερα τεστ η θετικότητα της Ελλάδος είναι πράσινη”, προσέθεσε.

Αναφερόμενος στην επιχείρηση “Ελευθερία”, υπογράμμισε ότι είναι εξαιρετικά καλά οργανωμένη και πρωτοποριακή για τα δεδομένα του ελληνικού κράτους. “Είναι μια μεγάλη επιτυχία για τη χώρα”, τόνισε και συμπλήρωσε πως “μπορούμε να κάνουμε γρήγορα τα εμβόλια που έχουμε στη διαθεσή μας”, σημειώνοντας πως από το Μάιο και τον Ιούνιο δεν θα υπάρχει πρόβλημα επάρκειας εμβολίων.

Απηύθυνε εκ νέου έκκληση στους ηλικιωμένους που δεν έχουν εμβολιαστεί να το κάνουν. “Είναι ένα δράμα, μια τραγωδία. Να μπορείς να αποφύγεις αρρώστια που μπορεί να σε σκοτώσει και να μην το κάνεις για διάφορους λόγους. Τα εμβόλια είναι και ασφαλή και αποτελεσματικά”, ανέφερε χαρακτηριστικά. “Θέλετε να βρεθείτε σε μια εντατική να παλεύετε για τη ζωή σας όταν μπορείτε με ένα απλό τσίμπημα να το αποφύγετε;”, συμπλήρωσε και ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο που είπε δύο φορές ότι όλοι πρέπει να εμβολιαστούμε. Εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι “το γεγονός ότι έχουμε τόσα εμβόλια ασφαλή και αποτελεσματικά είναι ένα θαύμα της επιστήμης” και υπογράμμισε ότι εμείς δεν σταματήσαμε τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca. “Η πιθανότητα να πάθεις κάτι από εμβόλιο είναι απειροελάχιστη. Είναι πιθανότερο να τρακάρεις πηγαίνοντας στο εμβολιαστικό κέντρο. Και σίγουρα είναι πιο πιθανό να κολλήσεις covid. Όλα τα φάρμακα έχουν παρενέργειες, αλλά πρέπει να σταθμίσουμε όλα τα δεδομένα”, συμπλήρωσε.

Βαθύτατος λαϊκισμός η συζήτηση για τα πρακτικά της επιτροπής

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ερωτήθηκε και για το ζήτημα της δημοσιοποίησης των πρακτικών από τις συνεδριάσεις των λοιμωξιολόγων, που ζητεί η αντιπολίτευση. Όπως είπε, η κυβέρνηση αποφασίζει και όχι οι ειδικοί. “Κατά κανόνα, 9 στις 10 φορές, 95 στις 100 φορές, έχουμε συνταχθεί απόλυτα με τις προτάσεις των ειδικών”, ανέφερε για να προσθέσει ότι “τον Ιανουάριο, όταν κάναμε αυστηρό lockdown, ήταν δική μας απόφαση, όχι της επιτροπής. Η συζήτηση για τα πρακτικά είναι βαθύτατος λαϊκισμός”. Σε αυτό το πλαίσιο, υπογράμμισε ότι “δυστυχώς το επίπεδο του δημόσιου διαλόγου γύρω από το θέμα της πανδημίας – και αναφέρομαι στην αντιπολίτευση – είναι θλιβερό” και έφερε ως παράδειγμα τις θέσεις της για το άνοιγμα της εστίασης. “Είναι εντυπωσιακό πώς καταφέρνουν να λένε κάθε φορά το ακριβώς αντίθετο από αυτό που γίνεται. Η απόλυτη εικόνα της καταστροφής δεν αδικεί τη χώρα, αλλά τους ίδιος”, τόνισε.

Αυτό που θα συμβεί στην οικονομία θα μοιάζει με τέλος πολέμου

Σε ό,τι αφορά στην επόμενη ημέρα, μετά την πανδημία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι την |χτίζουμε μεθοδικά” για να διευκρινίσει ότι “όλα αυτά τα είχαμε πει και τα υλοποιούμε. Είναι μόνιμα μέτρα μείωσης φορολογίας και της προκαταβολής. Υπάρχει εμπιστοσύνη στη χώρα. Αυτό που μας ενδιέφερε ήταν να μην γίνουν απολύσεις. Σε μεγάλο βαθμό το έχουμε πετύχει. Μας ενδιαφέρει να έχουμε ανάκαμψη από την οποία θα ωφεληθούν όλοι”.

Όπως είπε, τα μέτρα μείωσης της φορολογίας που ανακοίνωσε σήμερα, είναι συνεπή με το προεκλογικό πρόγραμμα της κυβέρνησης. “Η ανάκαμψη θα είναι πολύ ισχυρή. Έχει σημασία η ποιότητα της ανάκαμψης. Να συνδέεται με επενδύσεις, εξωστρέφεια, καινοτομία. Έχουμε όπλο το Ταμείο Ανάκαμψης”, είπε ο κ. Μητσοτάκης. Εξήγησε στη συνέχεια ότι “είχαμε ύφεση 8,2%. Πολύ βαθιά. Έχει άλλα χαρακτηριστικά όμως από προηγούμενες υφέσεις. Αυτό το οποίο θα συμβεί θα μοιάζει με τέλος πολέμου. Τα τραύματα στον παραγωγικό ιστό δεν θα είναι τόσο βαθιά όσο εκτιμούμε”.

“Η αποσωλήνωση της οικονομίας θα γίνει σταδιακά” ανέφερε και ανακοίνωσε ότι θα υπάρξουν δράσεις στήριξης αντίστοιχες με την εστίαση για τα γυμναστήρια, τους παιδότοπους και άλλες επιχειρήσεις. Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση σκοπεύει να πάει σε διαγραφή χρεών, κάλεσε όσους το υπόσχονται να πουν πώς θα το κάνουν.

Η συνάντηση με τον Ερντογάν θα γίνει

Η συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο θα γίνει, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ερωτηθείς σχετικά, κατά τη συνέντευξη που παραχώρησε στον Alpha, ενώ χαρακτήρισε “άψογο” τον χειρισμό από πλευράς του Νίκου Δένδια για τα όσα συνέβησαν στην Άγκυρα.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι δεν είναι σε θέση να πει το πότε θα συναντηθεί με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εκτίμησε όμως ότι η συνάντηση αυτή δεν θα αργήσει ιδιαίτερα. “Η συνάντηση θα γίνει, διότι πάντα πρέπει να μιλάμε και αν είναι να διαφωνήσουμε, να διαφωνήσουμε ξεκάθαρα, να γνωρίζει ο καθένας πού είναι τα όρια του άλλου. Δεν είναι κακό αυτό”, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και σημείωσε ότι η Ελλάδα με αυτοπεποίθηση βάζει το πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορούν να επιλυθούν τα προβλήματα, λέει ξεκάθαρα ότι αυτό είναι το μόνο πλαίσιο και αποδεικνύει έμπρακτα ότι με γνώμονα το διεθνές Δίκαιο μπορεί να λύσει άλλες διαφορές. “Αυτό είναι η καλύτερη απόδειξη ότι η Ελλάδα είναι πάντα με την πλευρά της Διεθνούς Νομιμότητας, είναι μία δύναμη ειρήνης και σταθερότητας, είναι μία χώρα όμως που δεν έχει καμία δυσκολία να προσδιορίσει με απόλυτη σαφήνεια ποια είναι τα όρια τα οποία οποιαδήποτε άλλη χώρα δεν μπορεί να ξεπεράσει”, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ερωτηθείς για τη συνάντηση που είχε ο Νίκος Δένδιας με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου και την “μετωπική σύγκρουση” κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι “ο χειρισμός από πλευράς του κ. Δένδια υπήρξε άψογος” και ότι ο υπουργός Εξωτερικών κινήθηκε στο “απολύτως ορθό πλαίσιο”. “Τέτοιου είδους δημόσιες αντιπαραθέσεις μπορεί να είναι σπάνιες, αλλά έχουν και τη χρησιμότητα τους γιατί καταδεικνύουν ότι οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους”, συνέχισε ο πρωθυπουργός, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν ήταν πρόθεση κανενός να τσακωθεί. “Η εντολή που είχα δώσει ήταν ότι δεν θα αφήσεις καμία πρόκληση αναπάντητη. Τα θέματα τέθηκαν με ειλικρίνεια, με ευκρίνεια. Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι και ευρωτουρκικές σχέσεις. Το πλαίσιο του διαλόγου από εκεί και πέρα υπάρχει, οι διερευνητικές συνεχίζονται και ο διάλογος δεν διακόπτεται”, υπογράμμισε.

Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, “το μόνο πλαίσιο επίλυσης των προβλημάτων είναι το Διεθνές Δίκαιο” και πρόσθεσε ότι η δική του επιθυμία είναι να βρούμε ένα modus vivendi με την Τουρκία.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ