Μηταράκης στον Realfm 97,8: Το ελληνικό λιμενικό σώζει ζωές – Τι είπε για την Ολλανδή δημοσιογράφο

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, τόνισε ότι “ήταν προσβλητικό να αναφέρεται το οτιδήποτε που δείχνει το ελληνικό λιμενικό να μην σέβεται την ανθρώπινη ζωή. Τέτοια βίντεο που να δείχνουν το λιμενικό να θέτει ανθρώπους σε κίνδυνο δεν υπάρχουν, ούτε είναι δυνατόν να υπάρχουν, γιατί το ελληνικό λιμενικό έχει σώσει χιλιάδες ζωές στο Αιγαίο τα τελευταία χρόνια” αναφερόμενος στην Ολλανδή δημοσιογράφο.

“Η συγκεκριμένη δημοσιογράφος ρώτησε γιατί δεν πάνε όλοι οι πρόσφυγες να ζήσουν στην Ολλανδία, ρώτησε και αυτό. Ο Πρωθυπουργός της απάντησε ότι ουδέποτε υπήρξαν τέτοια περιστατικά, τα οποία η ελληνική δημοκρατία  να μην έχει κινηθεί με απόλυτο σεβασμό σε αυτό που ονομάζουμε Διεθνές Δίκαιο. Αλλά υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι είτε για οικονομικούς λόγους, είτε για ιδεολογικούς λόγους με τη λογική των ανοιχτών συνόρων, είναι υπέρ της άποψης τα κράτη να μην έχουν σύνορα και όποιος θέλει να μπορεί να μπαίνει” περιέγραψε.

Μιλώντας στον Realfm 97,8 και στην εκπομπή του Άκη Παυλόπουλου και του Μάνου Νιφλή δήλωσε ότι “φέτος έχουμε τις λιγότερες απώλειες ανθρώπινων ζωών, έχουμε 8 απώλειες στο Αιγαίο, ενώ τις χρονιές του ΣΥΡΙΖΑ είχαμε φτάσει να έχουμε και 250 χαμένες ζωές ανά έτος. Άρα το λιμενικό σώζει ζωές”.

“Η λέξη push-back δεν έχει νομική βάση, δεν βρίσκεται σε κάποιο κείμενο. Δεν υπάρχει ορισμός. Το δεδομένο είναι ότι η Ελλάδα φυλάει τα σύνορά της. Σημαίνει ότι δεν επιτρέπουμε σε μια βάρκα να εισέλθει παράνομα στα ευρωπαϊκά χωρικά ύδατα. Στις περισσότερες περιπτώσεις μόνο η παρουσία του λιμενικού σε εκείνο το σημείο και η άμεση ενημέρωση των τουρκικών λιμενικών αρχών αρκεί, μπορεί να αργήσουν κάποιες ώρες αλλά τελικά θα έρθουν να τους μαζέψουν. Από εκεί και πέρα θέλω να τονίσω ότι η ευρωπαϊκή νομοθεσία, καθώς υπάρχουν κανόνες για την ασφάλεια των συνόρων, δίνει απόλυτα το δικαίωμα στα κράτη- μέλη να αποτρέπουν παράνομες εισόδους στα χωρικά ύδατα. Το λέω γιατί υπάρχει αυτή η γενικολογία, που πολλές φορές είναι της αριστεράς, ότι τα κράτη δεν έχουν σύνορα” υπογράμμισε ο κ. Μηταράκης.

“Το δικαίωμα προστασίας των συνόρων είναι συνταγματική υποχρέωση και κατοχυρωμένη στο διεθνές δίκαιο” συμπλήρωσε.

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ