Μηταράκης για Έβρο: «Πώς μπορεί κάποιος να έχει εγκλωβιστεί σε αυτή τη νησίδα;»

Αμφισβήτησε τα περί εγκλωβισμού των 38 μεταναστών σε νησίδα του Έβρου, ο υπουργός μετανάστευσης Νότης Μηταράκης, μιλώντας σήμερα στον Σκάι.

«Πήγα στις ελληνικές όχθες 10 μέτρα από τη νησίδα. Στο πιο κοντινό σημείο η απόσταση είναι 10 μέτρα, εκ των όποιων τα μισά φαίνεται να έχουν βάθος 10 εκατοστά. Πώς μπορεί κάποιος να έχει εγκλωβιστεί σε αυτή τη νησίδα;», διερωτήθηκε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.

«Υπάρχει μεγάλη αύξηση της πίεσης από την Τουρκία και στα χερσαία και στα θαλάσσια σύνορα» τόνισε ο υπουργός, διευκρίνισε πάντως ότι «πέρυσι είχαμε τις χαμηλότερες ροές της δεκαετίας σε όλη την Ελλάδα, ενώ φέτος τις δεύτερες χαμηλότερες ροές».
«Η χώρα μας εξακολουθεί να εφαρμόζει μια αυστηρή, άλλα δίκαιη μεταναστευτική πολιτική στηριγμένη απόλυτη στο διεθνές δίκαιο» διαβεβαίωσε.

Για την υπόθεση των 38 μεταναστών στον Έβρο, ο κ. Μηταράκης απάντησε ότι οι ελληνικές αρχές κινήθηκαν υποδειγματικά. «Έχει ξεκινήσει από τον Ιούνιο το θέμα του Έβρου. Η Ευρωπαϊκή Αριστερά, τα κόμματα που ανήκει ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, από τον Ιούνιο κατήγγειλε προληπτικά την Ελλάδα στην αρμόδια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Είχα πάλι είχα καταγγείλει την προσπάθεια της Τουρκίας να εργαλειοποιήσει τις νησίδες» διευκρίνισε ο υπουργός. «Επειδή υπάρχει ο φράχτης, καθημερινά οι Τούρκοι οργανωμένα και εσκεμμένα τους αφήνουν στη μέση του ποταμού για να έρθει η Ελλάδα έξω από το φράχτη να τους πάρει και να τους φέρει μέσα στη χώρα» δήλωσε ο κ. Μηταράκης.

Όπως ανέφερε, οι 38 μετανάστες κατήγγειλαν ότι συνελήφθησαν σε τούρκικες πόλεις, μεταφέρθηκαν με λεωφορεία από τις τούρκικες αρχές σε δομή, μετά τους βάλανε στην όχθη του ποταμού Έβρου από την τουρκική πλευρά και τους μετακίνησαν τρεις φορές σε διαφορά σημεία εισόδου με την απειλή βίας, μέχρι να βρουν το κενό για να μπορέσουν σε ελληνικό έδαφος.
«Κινήθηκαν αμέσως οι ελληνικές αρχές, σε αντίθεση με όλα αυτά που λεγόντουσαν ήταν πολύ καλά στην υγεία τους, δεν υπήρχε παιδάκι το οποίο ήταν άρρωστο, όπως είχε ειπωθεί. Η έγκυος γυναίκα πράγματι είναι στον όγδοο μήνα και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο αλλά χωρίς κανένα ιδιαίτερο θέμα».

Για το πεντάχρονο που φέρεται να έχασε τη ζωή του δήλωσε ότι «λένε οι ίδιοι (οι μετανάστες) ότι ένα παιδάκι έχασε τη ζωή του και θάφτηκε σε τουρκικό έδαφος. Αν ισχύει ότι χάθηκε ένα παιδάκι, που δεν μπορώ να το επιβεβαιώσω, αλλά θεωρώ τις καταθέσεις σωστές, έχω επικοινωνήσει ήδη με τον Ερυθρό Σταυρό να γίνει συνεννόηση με τις τουρκικές αρχές να έρθει στην Ελλάδα και να ταφεί με τις αξίες μας που ο ανθρωπισμός επιβάλλει», επισήμανε.
«Έχω ήδη ζητήσει, στις 30 Αυγούστου, ειδική συνεδρίαση στη Βουλή, στην ειδική μόνιμη επιτροπή δημόσιας διοίκησης, για να ενημερώσουμε τους συναδέλφους για όλες τις εξελίξεις στο μεταναστευτικό», είπε ο κ. Νότης Μηταράκης.

 

(Πηγή Σκάι)

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ