Μήνυμα Μητσοτάκη στην Τουρκία: Να αλλάξει τη συμπεριφορά της για να επανέλθουμε στο τραπέζι του διαλόγου

«Έχουμε δυνατότητα ως Ε.Ε. να επιβάλουμε κυρώσεις σε περίπτωση που τρίτα πρόσωπα στην Τουρκία εντοπιστούν να παραβιάζουν τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την Τουρκία. Σημείωσε ότι υπάρχει μια «ενόχληση για το γεγονός ότι μια χώρα που στα χαρτιά τουλάχιστον φιλοδοξεί να γίνει μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας και είναι μέλος του ΝΑΤΟ, όχι μόνο δεν εφαρμόζει τις κυρώσεις, αλλά ωφελείται σημαντικά από το διμερές εμπόριο με τη Ρωσία και ενδεχομένως να δίνει και τη δυνατότητα να αποτελεί ενδιάμεσο τρίτο, μέσω του οποίου να παρακάμπτονται κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από την Ε.Ε.»

Για τα ελληνοτουρκικά , είπε πως δεν θέλει να επανέλθει σε όσα έγιναν στην Πράγα και σχολίασε: «Αυτή η ανταλλαγή απόψεων στην Πράγα ήταν εξαιρετικά χρήσιμη, καθώς έγινε μπροστά σε όλους τους ηγέτες. Η θέση μας δεν έχει αλλάξει, κρατάμε ανοιχτή την πόρτα στον διάλογο και ερμητικά κλειστή στις προκλήσεις».

«Θεωρώ θετικό το γεγονός ότι υπήρξε μια πρώτη επικοινωνία μεταξύ Παναγιωτόπουλου και Ακάρ και υπό προϋποθέσεις μπορεί να συνεχιστεί» είπε ο Πρωθυπουργός και συνέχισε:

«Δεν είναι η Ελλάδα που οξύνει τους τόνους και αμφισβητεί το status quo όπως έχει διαμορφωθεί στην ευρύτερη περιοχή μας, δεν είναι η Ελλάδα που δεν σέβεται τις σχέσεις καλής γειτονίας.  Στην Τουρκία εναπόκειται να αλλάξει τη συμπεριφορά της για να επανέλθουμε στο τραπέζι του διαλόγου και να μας δοθεί η δυνατότητα για μια ειρηνική συνύπαρξη, προς όφελος και των δύο λαών».

Είπε ότι οι σχέσεις των δύο λαών δεν είναι εχθρικές, σημειώνοντας ότι προ ημερών είχαμε την έναρξη της ακτοπλοϊκής γραμμής Θεσσαλονίκης – Σμύρνης. «Ας παραμείνουμε στην θετική ατζέντα ανάμεσα στις δύο χώρες».

Κλείνοντας την απάντησή του και σε συμπληρωματική ερώτηση για τους εξοπλισμούς και τη δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου, ο Κυρ. Μητσοτάκης είπε πως «δεν σχολιάζω εξοπλιστικά προγράμματα της γειτονικής χώρας, έχω την ίδια απαίτηση από την Τουρκία να μην σχολιάζει τα εξοπλιστικά προγράμματα της Ελλάδας. «Όλες οι κινήσεις μελετώνται πάντα και αξιολογούνται από τους αρμόδιους», κατέληξε.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ